Nacisté chtěli vytvořit siamská dvojčata, a nebyli jediní. Jaké pokusy se prováděly na lidech?

Experimenty na lidech se začaly provádět na začátku minulého století. Některé byly vcelku neškodné, jiné zanechaly na účastnících trvalé psychické následky. Jaké experimenty byly ty nejhorší? Přinášíme vám desítku těch, ze kterých vám naskočí husí kůže.

10. Stanfordský vězeňský experiment

Tento experiment měl ukázat, jak se lidé chovají, když jsou v zajetí. Pokus začal v roce 1971 pod vedením psychologa Philipa Zimbarda na Stanfordské univerzitě. Vysokoškolští dobrovolníci měli hrát úlohu dozorců a vězňů ve věznici vytvořené ve sklepě univerzity.

Vězni a dozorci však začali příliš silně prožívat své role, porušovali pravidla, které předtím Zimbardo stanovil a dopouštěli se činů, které vedly k nebezpečným situacím. Třetina "dozorců" byla usvědčena z ryze sadistických sklonů, zatímco většina "vězňů" byla psychicky zlomená. Experiment nakonec ukončil předčasně sám Zimbardo.

9. "Zrůdná studie"

Pokus byl součástí výzkumu koktavosti. Začal v roce 1939, vedl ho profesor Wendell Johnson a objekty pokusu se stalo 22 dětí-sirotků ze státního ústavu.

Johnson rozdělil děti do skupin po jedenácti. Při rozhovorech, které byly součástí experimentu, pak jednu skupinu dětí chválil za jejich plynulou řeč, druhou naopak při každé sebemenší chybě káral a říkal jim, že koktají. Mnoho dětí ze druhé skupiny pak trpělo v životě různými řečovými poruchami.

Johnsonovi kolegové byli zděšeni, že se rozhodl využít sirotky k prokázání pravdivosti své teorie. Tento experiment byl dlouho utajený, protože se Johnson obával poškození své reputace, jelikož experimenty na lidech dělali v té době už jen nacisté.

Později se historie o studii dostala na povrch a v roce 2001 se za tento experiment Univerzita v Iowě veřejně omluvila.

8. Projekt 4.1

V roce 1954 začal experiment pro lékařskou studii, který nařídily Spojené státy. Na začátku března tohoto roku otestovaly na atolu Bikini jadernou bombu, aby následně na Marshallových ostrovech, jejichž součástí je i zmíněný atol, sledovaly, jestli nastanou nějaké významné změny ve zdraví lidí, kteří na tehdy radioaktivních ostrovech bydleli.

Prvních deset let nějaké výrazné změny nepřineslo. Míra potratů se sice za prvních pět let zdvojnásobila, ale pak se vrátila na původní hranici. Některé děti měly potíže s růstem, ale nebyl to přesvědčivý vzorek.

O to děsivější byly další roky. Děti ve velkém začaly trpět rakovinami, např. štítné žlázy.

7. Projekt MKULTRA

Pod tímto názvem se skrývá kódové označení projektu CIA, který zkoumal v 50. a 60. letech minulého století metody psychické manipulace lidí. Mezi tyto metody patřilo například ovlivňování myšlení pomocí drog, izolace, mučení, hypnóza nebo sexuální zneužívání.

Do experimentu se zapojili lidé ze všech sfér, mnozí však o tom neměli ani tušení, čímž CIA porušila Norimberský kodex, který Spojené státy podepsaly po konci Druhé světové války.

V roce 1973 nařídil tehdejší ředitel CIA Richard Helms zničit veškeré dokumenty týkající se projektu. Vyšetřování experimentu je tak dnes už nemožné.

6. Projekt Aversion

Projekt vznikl v Jižní Africe za doby apartheidu. Nutil příslušníky sexuálních menšin v jihoafrické armádě z nucených změnám pohlaví, elektroléčbám, chemickým kastracím, aby se jim obrátila sexuální orientace.

Oficiální čísla nejsou známa, neoficiální údaje tvrdí, že obětí se stalo až 900 lidí mezi 16 a 24 lety. Oběti byly zpravidla udávány velícím složkám, které je odesílaly do psychiatrických klinik v zemi, kde experimenty prováděly.

Vedoucí celého pokusu doktor Aubrey Levin byl suspendován a souzen až v roce 2012. Před třemi lety byl pravomocně odsouzen na pět let odnětí svobody.

5. Severokorejské experimenty

Jakkoli toho o Severní Koreji moc nevíme, chodí zprávy, že její představitelé provádějí experimenty na lidech podobné těm, které dělalo Německo nebo Japonsko ze Druhé světové války.

Jedna bývalá severokorejská vězenkyně dosvědčila, že v její věznici bylo vybráno 50 zdravých žen, kterým byl podán otrávený salát k jídlu. Všechny ženy zemřely do dvaceti minut poté, co zvracely krev a začaly krvácet z tělních otvorů. Neuposlechnutí rozkazu by znamenalo represe vůči jejich rodinám.

Kwon Hyok, bývalý šéf ostrahy Táboru 22 (koncentrační tábor - pozn. red.) potvrdil severokorejské pokusy s plynem, které byly velmi podobné tomu, jak Němci vyvražďovali Židy v koncentračních táborech Druhé světové války.

4. Sovětské jedové laboratoře

I Sověti se nezdráhali testovat nebezpečné látky na lidech. V tajných vládních zařízeních, které jsou dnes známé jako Laboratoř 1 a Laboratoř 12, se vyráběly jedy, které byly testovány na vězních z gulagů. Jednalo se například o yperit, digitoxin nebo ricin.

Cílem bylo najít jed, který nebude mít žádnou chuť, ani vůni, aby se po smrti oběti nedal identifikovat.

Výsledkem experimentu byl jed nazvaný C-2. Podle očitých svědků se po požití oběť zmenšila, rychle zeslábla a přestala se hýbat. Umírala během 15 minut.

3. Studie "Tuskegee"

Nechutný experiment měl za cíl sledovat černošské obyvatelstvo, jak pomalu nebo rychle umírá na syfilis. Pokus se prováděl v období 40 let ve městě Tuskegee v Alabamě.

Pacientům, kteří byli pro experiment vybraní, se zatajovala diagnóza, místo toho jim bylo řečeno, že "mají špatnou krev" a byli pozváni do pokusu. Pokud by se zúčastnili, získali by bezplatnou lékařskou péči, cesty na kliniku, jídlo a pojištění pohřbu v případě smrti. Většina souhlasila.

V době začátku experimentu se syfilis léčil nebezpečnými metodami. Jedním z původních cílů bylo zjistit, jestli se daný pacient některou z metod léčil. Některým pacientům byla léčba odmítnuta, jiným se dávalo placebo, aby bylo možné sledovat průběh onemocnění.

Konec experimentu přežilo jen 74 z celkových 600 účastníků.

2. Jednotka 731

V našich krajích není tento pojem moc známý, tím spíš si zaslouží pozornost. Jednotka 731 byl název skupiny lidí, kteří dělali biologický a chemický výzkum pro Japonskou císařskou armádu v době Druhé světové války.

Tady jsou jen některé z mnoha zvěrstev, které prováděli Japonci pod vedením Šira Išiiho: vivisekce živých lidí včetně těhotných žen, amputace končetin za účelem přišití končetin k jiným částem těla, zmražení některých částech těla s cílem sledování neléčené gangrény, testování lidí jako terč pro granátomety a plamenomety, infikace zajatců koktejlem nemocí za účelem sledování jejich účinků, záměrné infikování pohlavními nemocemi a sledování jejich průběhu.

Velitel těchto experimentů Išii nikdy nebyl odsouzen.

1. Nacistické experimenty

Experimenty na lidech za Druhé světové války Němci jsou těmi nejhroznějšími v historii lidstva. Mezi pokusy, které nacisté pod vedením doktora Eduarda Wirthse dělali, patří např. pokusy na dvojčatech, především vytvoření siamských dvojčat.

Bez použití anestetik se prováděly pokusy transplantace kostí, svalů a nervů. Některé oběti si musely vytrpět pokusy poranění hlavy, kdy byly tyto oběti přivázány k židli a v pravidelných intervalech je trefovalo do hlavy kladivo.

I Němci dělali pokusy se zmrazením lidí, s yperitem a jinými jedy. Pokoušeli se také zjistit, jak přeměnit mořskou vodu na pitnou. Několik obětí dostávalo jako potravu jen mořskou vodu, po čemž trpěli dehydratací.

Seznam zrůdností páchaných nacisty je nekonečný. Doufejme, že se lidstvo umoudřilo a žádné takové experimenty nebudou přibývat

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

nacisté Univerzita Stanford válka věda Sovětský svaz Severní Korea (KLDR) mučení vězňů otroctví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy