Mezinárodní den cukrovky: Proč nemocných stále přibývá, i když jí lze předejít?

Pokud vám jednou lékaři diagnostikují cukrovku, jedná se o onemocnění na zbytek života. Vyléčit se dneska zatím nedá. Pacientů přitom neustále přibývá, i když cukrovce by se dalo snadno předejít. Zvyšuje se také počet těch, kteří cukrovkou trpí, ale vůbec o tom neví.

Co přesně je tedy cukrovka? Jedná se o onemocnění způsobené vysokou hladinou cukru (glukózy) v krvi. Cukru je zde nadbytek kvůli tomu, že tělo neumí zásoby zpracovávat. Pacienti mají většinou nedostatek inzulínu, který má cukry štěpit a posílat dále, odkud je pak tělo přemění na energii. Inzulín je hormon produkovaný ve slinivce břišní.

Existují celkem dva typy cukrovky, v obou případech musí tělo bojovat s nadmírou nezpracovaného cukru v těle. Rozdíl je v tom, jakým způsobem se staví jejich tělo k inzulínu. V prvním případě produkuje slinivka velmi malé množství hormonu, proto je potřeba mu ho dodávat. V druhém případě se jedná už o komplikovanější problém, kdy se tělo stává imunním na účinnost inzulínu. V tomto případě je mu ho potřeba dodávat ve větším množství.

Diabetes typu 2 se nevytvoří přes nos. Ve skutečnosti je zde spoustu příznaků vůči kterým jsou však lidé slepí, než jim lékař oznámí tu nepříliš radostnou zprávu. Cukrovka získala i svůj den, který celosvětově připadá na 14. listopadu. Celý tento měsíc je věnován právě tomuto onemocnění, což by snad mohlo vést k osvětě mezi lidmi, doufají lékaři.

Na pozoru byste měli být v případě, kdy chodíte v noci často na záchod. Jste unavení a zároveň i často žízniví. Můžete také ztratit na váze, i když se o to nesnažíte, nebo nijak neupravujete svůj životní styl. Často se vám zhorší i vidění a malé ranky se léčí velmi pomalu. Jakmile tyto příznaky u sebe zpozorujete, měli byste zajít na vyšetření k lékaři.

Není pravda, že štíhlí lidé cukrovku nemají, nicméně je dokázané, že 90 procent pacientů s cukrovkou trpí zároveň i nadváhou. I téměř neviditelné zhubnutí (kolem 5 procent celkové váhy) výrazně snižuje riziko nemoci. Nicméně renomovaný magazín Forbes poukazuje na to, že světem se šíří obezita jako pandemie, čím víc lidí s nadváhou zde budeme mít, tím víc budou slýchat pacienti od lékařů, že mají cukrovku typu 2.

Světová čísla jsou přitom hrozivá. Za posledních 30 let se počet nemocných mužů zdvojnásobil, zatímco mezi ženami je o 50 procent více pacientek. Cukrovka navíc vede k mnoha závažnějším onemocněním, jako je srdeční choroby, amputace končetin nebo selhání ledvin. Nemluvě doživotních dávkách inzulínu a vysokých nákladech na zdravotní péči.

Nejvíce ohrožení cukrovkou typu 2 jsou lidé starší 40 let. Výjimky však existují, například v Asii se tato nemoc objevuje už u 25letých. Cukrovka typu 1 je mnohem vzácnější, postihuje zhruba 10 procent nemocných. Není spojená s obezitou, nýbrž se může objevit již v dětství či u velmi mladých lidí. Symptomy typu 1 mohou třeba mít i těhotné ženy.

Léčba dodnes neexistuje. Nemocní často musí změnit celý svůj jídelníček a dávat si pozor na věci s vysokým obsahem cukru. To nezahrnuje jen pamlsky, ale také především ovoce. Pokud je vám diagnostikována cukrovka typu 1, pak se budete muset smířit s injekcemi inzulínu. Hormon se méně často předepisuje i typu 2, tito pacienti si musí navyknout na především přísnější dietu.

V každém případě inzulín nemoc neléčí, pouze některé symptomy zmírňuje. Funguje tak, že pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Pacienti typu 2 se také musí smířit s tím, že se jedná o progresivní onemocnění. S přibývajícími lety se jim onemocnění může zhoršovat.

Související

Cukrovka, ilustrační fotografie

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na cukrovku

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na diabetes druhého typu Ozempic v síle jednoho miligramu. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka ho lze nahradit jinými léky se stejným účinkem, omezí se jeho předepisování na obezitu. Řekl to na dnešní tiskové konferenci. Podle Davida Koláře, ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), jejímž členem je i výrobce léku, firma Novo Nordisk, je výpadek způsoben výrazným zvýšením poptávky.

Více souvisejících

cukrovka Cukr - inzulín léčba

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 1 hodinou

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

Izrael představil Američanům plán evakuace Rafáhu. Definitivně hotový ještě není

Izrael v tomto týdnu seznámil představitele americké vlády s plánem na evakuaci civilistů z Rafáhu na jihu Pásma Gazy, uvedla agentura AP s odvoláním na své zdroje. Tel Aviv zatím navzdory naléhání partnerů pokračuje v přípravách další ofenzivy. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy