Mimozemský život? Brzy ho najdeme, ujišťuje NASA

Washington - Hledání mimozemského života trvá už téměř 30 let. V roce 1992 objevili dva astronomové první planetu, která obíhala kolem jiné hvězdy než Slunce. Od té doby bylo objeveno víc než 3500 exoplanet a téměř 3000 hvězdných systémů. Je však na některé z nich život? A jak dlouho potrvá, než ho najdeme? NASA možná našla odpověď.

Při hledání mimozemského života si vědci musejí položit dvě otázky. Když existuje tolik planet podobných Zemi, jak máme určit ty, kde je nalezení života nejpravděpodobnější? A jak poznat život, když některým formám života ještě nerozumíme.

Odpověď na to zná věděc Tony del Genio, který pracuje pro NASA. "Před hledáním života na objevených planetách se musíme přesvědčit, zda tam panují klimatické podmínky vhodné pro život," řekl del Genio pro server NASA.

"Pro určení klimatu používáme stejný model jako na zemi při předpovědích klimatických změn v 21. století. Tento program používáme jak pro již objevené exoplanety, tak pro hypotetické, které by mohly být nalezeny," prozradil.

Del Genio si uvědomuje, že život může existovat na takových místech a v takových formách, které si jen těžko dokážeme představit. "Proto se musíme na začátku tohoto výzkumu soustředit na formy života, které jsou nám známé ze Země," prozradil.

Podle del Genia se proto musíme zaměřit i na studium samotné Země, kterou ještě dokonale neznáme. Měli bychom se zaměřit především na objevy života na Zemi v různých prostředích a na klimatické změny na Zemi. To by nám mělo pomoci v tom, abychom si uvědomili, co vlastně hledáme.

Důležitým prvkem by však měla být voda. Každý organismus, který známe, včetně bakterií na dnech oceánů, kam nepronikne sluneční světlo, potřebuje ke svému životu vodu.

Pro každou hvězdu ve vesmíru lze vypočítat rozsah vzdáleností, ve kterých může mít planeta při oběhu kolem hvězdy vodu v kapalném skupenství. Tomuto rozsahu se říká "obyvatelná zóna hvězdy".

Astronomové už vyčlenili ze seznamu exoplanet ty, které se nacházejí v takové zóně. Jeden z vědců NASA Andrew Rushby se snaží tento výběr ještě zúžit. Pokud planeta obíhá hvězdu v zóně, není to ještě záruka toho, že na planetě bude voda nebo život.

"Mimozemšťané by při podobném výzkumu sluneční soustavy narazili na tři planety v obyvatelné zóně Slunce - Venuši, Zemi a Mars. Avšak my víme, že jen jedna z těchto planet je obyvatelná," uvedl Rushby.

Nedávno Rushby vyvinul zjednodušený model koloběhu uhlíku na Zemi. To je model, který vysvětluje, jak se uhlík, základní stavební kámen všech organických sloučenin, dostává do litosféry, hydrosféry, atmosféry a biosféry.

Model zkombinoval s dalšími nástroji, čímž zjistil, které z exoplanet by byly nejlepší pro studování života. Tímto způsobem určil, že je pravděpodobnost výskytu vody na objemnějších kamenných planetách je vyšší než na těch menších.

Planety ke studování možného života jsou vybrány, zbývá tedy jediná otázka - kdy najdeme na těchto planetách život? Odpovědi se u vědců neshodují.

"Myslím si, že do 20 let najdeme vhodnou exoplanetu pro život," říká del Genio. Zároveň však dodává: "Moje předvídací schopnosti však nejsou příliš dobré. Když jsem potkal Clyda Tombaugha, objevitele Pluta, říkal jsem si, že to je vzácný okamžik, že za mého života už žádnou planetu neobjevíme. A vidíte - objevili jsme jich tisíce."

Rushby takovým optimistou není: "Už 50 let se říká, že život na jiných planetách najdeme do dvaceti let. Abych byl upřímný, nemyslím si, že bychom něco ve vzdáleném vesmíru našli v příštích desítkách let. Spíš bychom se měli soustředit na studium bližších objektů jako jsou například Jupiterův měsíc Europa a Saturnův satelit Euceladus."

Další z vědců Renyu Hu se domnívá, že bude záležet především na štěstí: "Datum objevu života na exoplanetě závisí na tom, jestli najdeme nějakou relativně blízkou planetu a jestli na ní bude prostředí, které budeme znát."

Exoplanety budou i nadále jedním z hlavních témat astronomů. Hledání nového domova pro lidstvo tak asi nikdy nepřestane.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) NASA vesmir vesmír, Europa mimozemšťané / ufo

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 3 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 3 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 3 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

EU se chystá na maďarské předsednictví. Michel vysvětlil, proč se ho neobává

Předseda Evropské rady Charles Michel nemá obavy z nadcházejícího půlročního předsednictví Maďarska v Radě Evropské unie. Podle serveru index.hu to vyplývá z Michelova rozhovoru, který poskytl v Bruselu evropským médiím.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy