Pohádky škodí zdraví? Experti vyslali závažné varování

Pohádky neodmyslitelně patří k našemu dětství. V každém knihkupectví narazíme na hromadu pohádkových knih, v kinech se téměř denně objevují nové animované filmy. Přesto nejsou tyto příběhy podle odborníků ve většině případů pro děti vhodné.

Příběhy před spaním se vyprávějí už staletí - a přesto jsou pohádky plné předsudků a archaických stereotypů. Příběhy jako Popelka a Kráska a zvíře jsou tak hluboce zakořeněné v populární kultuře, že je dnes až příliš snadné přehlédnout škodlivé ideologie, které obsahují - ať už jde o misogynní postavy, ponižující dějové linie nebo rasovou jednotvárnost.

Donald Haase, autor knihy Pohádky a feminismus, povzbuzuje rodiče, aby si tyto příběhy nejprve přečetli a zhodnotili kritickým okem a aby se archaizmům vyhýbali, než aby je podporovali, píše server The Independent. „Mohou číst nebo vyprávět klasické příběhy způsobem, který úmyslně zpochybňuje nebo narušuje stereotypy," vysvětluje profesor státní univerzity ve Wayne.

A jaké jsou stereotypy, které mají rodiče odstranit?

Ženy jsou pasivní, mohou je zachránit pouze muži

Co mají společné Sněhurka, Šípková Růženka a Popelka? Kromě krásy je spojuje jedno - každou zachránil před životem v bídě nebo věčným spánkem hrdinný princ. Obvykle je tato postava oslavou zaniklé maskulinity doplněná o egoistickou představu „pravé lásky“, vysvětluje profesor. To je podle něj urážlivé jako pro ženy, tak i pro muže.

„To způsobuje velké množství zbytečného stresu oběma pohlavím – ale zejména ženám, protože se domnívají, že by měly převzít tradiční západní roli ženy," vysvětluje doktorka Victoria Showunmiová, která se věnuje otázce genderu.

Manželství je konečnou odměnou

V současné kultuře a společnosti se věk pro manželství neustále zvyšuje, navíc existují celá řada lidí, kteří o svatbu vůbec nestojí. V pohádkách se ale objevuje ono slavné „vzali se a žili šťastně až do smrti“. Takový závěr je až téměř středověký.

Malá mořská víla, Popelka a Šípková Růženka – všechny tyto pohádky vyvrcholily velkou svatbou a oslavou myšlenky manželství. Tato idea se objevila dokonce i v „moderních“ pohádkách, jako je Shrek.

Showunmiová poukazuje, že právě manželství je pro mužské i ženské postavy v příbězích jediným cílem, které odráží hodnotu společenského úspěchu. Důsledkem toho je, že svobodná osoba představuje „selhání, které nemá ve společnosti místo."

Nedostatek rasové / fyzické / sexuální rozmanitosti

Disneyovské princezny jsou krásné, štíhlé a nejčastěji bílé. I když existují některé výjimky (Mulan, Pocahontas a princezna Jasmine), bílá tvář má nejvyšší zastoupení. Stejně problematické jsou i nerealistické tělesné proporce princezen. Pro dítě, které se s těmito příběhy setkává poprvé, mohou být takové estetické normy nesmírně škodlivé, protože vzbuzují představu, že krása a štěstí jsou synonymem štíhlosti, uvádějí experti. Problémem podle nich je také to, že jsou postavy téměř vždy heterosexuální.

Ženské postavy jsou připoutané k domácnosti

Dalším společným rysem, které spojuje Sněhurku, Belle (Kráska a Zvíře) a Popelku, je jejich péče o domácnost. Jediný způsob, jak může Belle zachránit svého chudého otce před Zvířetem, je, že se stane jeho služkou. Popelka je spojena se životem plným drhnutí podlahy, zatímco Sněhurka se musí postarat o sedm mužských trpaslíků.

Zlé nevlastní matky / sestry / čarodějnice

Pokud nejsou ženské pohádkové postavy v zástěře, objevují se jako „zlé sestry“, „macechy“ nebo „čarodějnice“. Tyto ženy jsou většinou odpuzující a popírají jakýkoli pojem sesterství. Tyto nešťastné karikatury nám znovu a znovu ukazují „stejnou tématiku", vysvětluje Showunmiová, což by mohlo vážně poškodit dítě při vytváření stabilních vztahů.

I když mohou být pohádky skvělé pro rozvíjení představivosti u dětí, rodiče musí být opatrní ve svém způsobu vyprávění těchto příběhů, aby se vyhnuli podpoře zastaralých ideologií, které tyto příběhy i nadále podporují, uvádějí experti.

Související

Více souvisejících

Pohádky genderová rovnost děti

Aktuálně se děje

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

včera

včera

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

včera

včera

včera

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

včera

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

včera

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

včera

včera

Trans lidé už nebudou muset na operaci kvůli změně pohlaví, rozhodl Ústavní soud

Operace už nebude potřeba k úřední změně pohlaví, podle Ústavního soudu je taková podmínka v rozporu s lidskou důstojností. Sporné paragrafy přestanou platit v polovině roku 2025. Současný stav označil soud za neudržitelný a upozornil na nečinnost politiků, které vyzval k přijetí nové právní úpravy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy