Co vlastně kupujeme a co před námi potravinářský průmysl ukrývá?

Ve velké většině supermarketů nalezneme desetitisíce výrobků. Neexistují v nich roční období. Čerstvá rajčata, která vyrostla někde v zahraničí, si tam můžeme koupit po celý rok. Z masa zmizely kosti. Co vlastně kupujeme a co před námi potravinářský průmysl ukrývá? Odpověď na tuto otázku se snaží dát dokumentární film nazvaný „Potraviny a.s.”.

Ve 30. letech 20. století přišly řetězce rychlého občerstvení s novinkou. Začaly své výrobky prodávat zákazníkům přímo do auta a v kuchyních zavedly tovární systém. Zaměstnanci těchto malých restauračních zařízení posléze opakovali jeden a ten samý jednoduchý úkon stále dokola. To je učinilo jednoduše nahraditelnými a jejich mzdy klesly na minimum. 

Řetězce s rychlým občerstvením od potravinového průmyslu následně vyžadovaly jednotnou kvalitu a jednotnou výrobu potravin. Staly se z nich ohromné společnosti, které chtěly uzavírat obchody jen s velkými dodavateli. Pracující zemědělci na etiketách v supermarketech nemají se současnými trendy v potravinářství nic společného. V obchodech můžeme podlehnout iluzi rozmanitosti, ale ve skutečnosti stojí za většinou prodávaných výrobků jen pár velkých firem. 

Extrémním důsledkem tohoto vývoje jsou kuřata v drůbežárnách, která pomalu neunesou svou vlastní váhu, a krávy krmené kukuřicí. Ta jim sice dodá živiny pro rychlý růst svalové hmoty, ale podle některých výzkumů výrazným způsobem přispívá k mutacím bakterie escherichia coli. Tyto bakterie se přirozeně vyskytují ve střevní mikroflóře teplokrevných živočichů, avšak jejich mutace, např. e. coli 0157:H7, jsou pro zdraví člověka nebezpečné. Odhalení tohoto patogenu v hovězím mase vedlo k jeho opakovanému stahování z obchodů v USA. V roce 1993 se stalo požití hamburgeru infikovaným e. coli 0157:H7 příčinou úmrtí malého dítěte. 

Za jídlo chceme platit co nejméně, ale…

Tlak na efektivitu a stále větší zisky neumožňuje změnu systému. Pokud by krávy dostávaly po dobu pěti dní namísto kukuřice trávu, vyloučily by až 80 % escherichia coli z těla ven. Potravinářský průmysl ovšem upřednostňuje technická řešení, a proto se maso proplachuje čpavkem. Tato procedura údajně zahubí všechny přítomné mikroorganismy.

film Potraviny a. s. / zdroj: YouTube

Za jídlo chceme platit co nejméně a velké společnosti chtějí vydělávat. Státy dotují produkci kukuřice, pšenice a sojových bobů, které jsou základem většiny potravin v supermarketech. Kukuřice, pšenice a sojové boby jsou průmyslově upravovány a smíchávány s dalšími látkami, jež z nich udělají téměř cokoliv. Hlavně aby to bylo sladké, slané nebo tučné. Právě tyto chutě jsou totiž v přírodě nejvzácnější. Nadměrný příjem takových potravin vede k výkyvům produkce inzulinu a k postupnému ničení trávicí soustavy. Cukrovka a obezita se rozšiřují nejen u dospělých, ale i u dětí. 

Jistou nadějí by se mohly stát biopotraviny. Jejich produkce roste o desítky procent ročně. Řadu z nich koupily a rozšířily velké potravinové společnosti. Snaží se totiž vycházet vstříc přání spotřebitelů, kteří o biopotraviny mají zájem. Jejich prodej v supermarketech možná zachraňuje svět.

Inspirujme se protikuřáckými zákony

Potravinářský průmysl je zasvěcený efektivitě a ovládá ho několik velkých hráčů. Zoufale se bránil povinnosti uvádět místo původu na popiskách u potravin, ale nakonec podlehl. To byl jeden z prvních úspěchů. Zveřejňování skandálů jako jsou otřesné podmínky, ve kterých musí zvířata ve velkochovech žít, spotřebitele opakovaně vede k hledání alternativ.

Váš hlas je každé pípnutí v supermarketu. Místní a biopotraviny možná pomohou zlepšit celkovou kvalitu toho, co jíme. V boji s velkými společnostmi bychom se mohli nechat inspirovat pokroky v oblasti tabákových výrobků. Jako měřítko úspěchu může sloužit sledování počtu lidí, kteří musí do nemocnice kvůli onemocněním, jejichž příčinou je nezdravé stravování. Lidé musí žádat kvalitní potraviny, to je jediná cesta.

Související

Více souvisejících

viry a bakterie fastfood biopotraviny potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy