Nejsme ve vesmíru sami? Astronauti objevili na ISS něco, co by tam být nemělo

Mimozemšťané nejsou jen zelení mužíčci s tykadly nebo chobotnice známé z hollywoodských filmů. Mnohem pravděpodobnější je, že ve vesmíru narazíme na tvory, které pouhým okem ani nevidíme, mikroorganismy a bakterie. A právě na druhé jmenovaní nyní narazili astronauti na Mezinárodní kosmické stanici (ISS). Problém je v tom, že se nacházejí na místě, kde by vůbec být neměli.

Astronauti podle ruského kosmonauta Antona Škalperova objevili bakterie na povrchu ruské části ISS. Údajně jsou živé a usadily se na vnějším plášti stanice poté, co přiletěly z vesmíru.

Podle agentury TASS objevili astronauti bakterie při jednom z výstupů do vesmíru, když z povrchu stanice odebírali vzorky. Při startu ale na modulu žádné bakterie nebyly a je záhadou, kde se vzaly. Podle kosmonauta přicestovaly vesmírem.

Vzorky byly odeslány na Zem a budou podrobeny důkladné analýze. Není jasné, odkud přesně pochází, podle vědců ale nejsou nebezpečné. Zatím ale nelze říct, jestli jde opravu o zárodek mimozemského života či nikoliv.

V minulosti už totiž byly zaznamenány případy, kdy se na ISS objevily bakterie. Vždy přicestovaly do vesmíru s kosmonauty na vybavení a neohrozilo je ani vakuum, ani prudké střídání teplot. Na osvětleném povrchu stanice mohou teploty vystoupat nad 90°C, ve stínu naopak klesá teplota až k -150°C.

Skeptici tvrdí, že bakterie byly zavlečeny na ISS na některé z věcí, na kterých se zkoumá dlouhodobé chování materiálů ve vesmíru. I to by ale byl pro vědce úspěch. Dokázali by tím totiž, jak nezvykle odolný může pozemský život být.

Související

Více souvisejících

vesmir ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) viry a bakterie astronauti

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 34 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy