Dlouhodobé užívání antikoncepce není bezpečné? Nová studie zmařila naděje vědců

Moderní antikoncepční pilulky, které mají nižší obsah estrogenu, mají méně nežádoucích účinků než starší antikoncepce. Velká dánská studie však naznačuje, že - stejně jako starší pilulky - i ty nové mírně zvyšují riziko rakoviny prsu, zejména při dlouhodobém užívání.

Výzkumníci zjistili podobné riziko rakoviny prsu u pilulek i nitroděložních tělísek obsahujících progestin, nemohli ale vyloučit riziko ani u dalších forem hormonálních antikoncepce, jako je náplast a implantát,“ píše server The Independent.

Celkové zvýšené riziko však bylo malé, představuje jen jeden případ rakoviny prsu mezi 7 700 ženami užívajícími takovou antikoncepce ročně. Odborníci, kteří přezkoumali výzkum, říkají, že ženy by měly vyvážit tuto zprávu a známé účinky pilulky - včetně snížení rizika jiných nádorových onemocnění.

„Hormonální antikoncepce by měla být stále vnímána jako bezpečná a účinná alternativa pro plánování rodiny," uvedla doktorka JoAnn Mansonová, vedoucí preventivního lékařství na Harvardově nemocnici Brigham a Women's Hospital, která se do výzkumu nezapojila.

Přesto by prý ženy ve věku kolem 40 letech měly zvažovat vysazení takových medikamentů a naopak používat nehormonální nitroděložní tělíska, podstoupit podvázání vaječníků nebo mluvit se svými partnery o vasektomii, myslí se Mansonová.

Studie starších antikoncepčních pilulek prokázaly „čistý přínos pro rakovinu" kvůli snížení rizika rakoviny tlustého střeva, dělohy a vaječníků – a to navzdory zvýšenému riziku rakoviny prsu, uvedla Mia Gaudetová, odbornice na rakoviny prsu.

Mezi odborníky proto panoval optimismus, že novější antikoncepce s nízkými dávkami hormonů by mohla snížit riziko rakoviny prsu, ale tyto výsledky podobné naděje zmařily, přiznala Gaudetová.

Asi 140 milionů žen po celém světě používá nějaký druh hormonální antikoncepce. Výzkumníci analyzovali zdravotní záznamy 1,8 milionu žen ve věku 15 až 49 let v Dánsku, kde národní systém zdravotní péče umožňuje propojení rozsáhlých databází léků na předpis, diagnózy rakoviny a dalších informací.

Výsledky byly zveřejněny ve středu v magazínu The New England Journal of Medicine. Současné a nedávné užívání hormonální antikoncepce bylo spojeno s 20% zvýšením rizika rakoviny prsu. Riziko se dál zvyšuje s delším užíváním - o 9% pokud žena antikoncepci užívá méně než rok, po 10 letech užívání antikoncepce ale toto riziko vzroste až o 38 %.

Výzkumníci nenalezli žádné rozdíly mezi různými typy antikoncepčních pilulek. „Žádný typ hormonální antikoncepce není bohužel bez rizika," uvedla vedoucí autorka studie Lina Morchová z Kodanské univerzitní nemocnice.

Výzkumníci do faktorů ovlivňujících ženu zahrnuli například vzdělání, porody a rodinnou anamnézu rakoviny prsu, ale nebyli schopni vyhodnotit další známé rizikové faktory rakoviny, jako je užívání alkoholu a omezená fyzická aktivita, nebo naopak ochranné faktory jako je kojení.

„Perorální antikoncepce je jako všechny ostatní léky," vysvětluje doktorka Roshni Raoová, která pracuje jako chirurg specializovaný na prsa. „Existují rizika a existují výhody. Pokud máte důvod, abyste ji užívali, je to zcela rozumné,“ uklidňuje ženy.

Související

Ženy, ilustrační fotografie

Čtvrtina žen viní z rozpadu vztahu hormonální antikoncepci, uvádí průzkum

Téměř čtvrtina žen, které užívaly hormonální antikoncepci, tvrdí, že způsobila ukončení jejich vztahu nebo v něm alespoň sehrála nějakou roli. Ukázal to průzkum britské právnické firmy Stowe Family Law, o kterém informoval server Independent. Podle průzkumu se také 85 procent žen domnívá, že jejich manželství nebo vztah ovlivnily vedlejší účinky antikoncepce.

Více souvisejících

antikoncepce ženy rakovina zdraví

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 27 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 50 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy