Tajemství Svobodných zednářů: Co mají společného s Jackem Rozparovačem a potopením Titanicu?

Svobodní zednáři jsou jednou z mýty nejopředenějších organizací na světě. Tajemná pověst je mnohdy předchází a často jsou jejím členům přisuzovány až nadpřirozené schopnosti. Ve skutečnosti ale měl spolek miliony členů po celém světě a jeho bohatou minulost můžeme vystopovat i v České republice.

24. června 1717 vznikla první zednářská Velkolóže spojením čtyř Londýnských lóží. Lóže je základní jednotkou pro řadu menších uskupení a společenství v případě Svobodných zednářů se jich v současné době nejvíce nachází v USA, kam se Svobodné zednářství velmi rychle rozšířilo v rámci kolonizace.

První prokazatelně existující lóže ale vznikla až v roce 1741 a založili ji francouzští důstojníci pruské armády. Lóže původně neměla jméno a později dostala jméno U tří korunovaných hvězd. Zednáři se ale nacházejí i na území České republiky a údajně se u nás vyskytuje 28 lóží, jedna Velkolóže a více než 500 členů řádů Svobodných zednářů. 

Součástí řádu mělo údajně být v historii mnoho významných českých osobností. Bývají jmenováni například: František Palacký, Jan Evangelista Purkyně, Alfons Mucha, Edvard Beneš, František Křižík, Jan Masaryk, Karel i Josef Čapkovi, Jan Neruda, Josef Kajetán Tyl, Alois Rašín či Viktor Dyk.

Vzhledem ke známým jménům, která byla členy spolku, se kolem zednářství už stovky let točí mnoho mýtů a jeho členové jsou údajně ve vysokých politických funkcích po celém světě a ovlivňují tak jeho chod. Ačkoliv jde prakticky vzato vždy o konspirační teorie a spolek nedělá nic tajného, určitou moc má.

Členové spolku Svobodných zednářů například měli ve Velké Británii mnohem větší vliv, než se původně čekalo. Byli například zapletení do vyšetřování potopení legendárního Titanicu a mezi lety 1733 až 1923 v uskupení působilo více než dva miliony členů. Uvedl to britský deník The Telegraph.

Záznamy o členech spolku Svobodných zednářů mají být zveřejněny prostřednictvím online služby Ancestry. Britský deník upozorňuje, že kromě známých jmén, jakými byly například Alexander Fleming, Sir Winston Churchill, Oscar Wilde, Sir Arthur Conan Doyle, Edward VII nebo Edward VIII, záznamy poprvé odhalují skutečný dosah spolku a jejich vliv na britské impérium.

Archiv obsahuje identity příslušníků královské rodiny, politiků, soudců, vojenských hodnostářů i zástupců církve. Zednáři byli podle deníku také zapleteni do vyšetřování potopení Titanicu v roce 1912, při kterém přišlo o život 1500 cestujících a členů posádky. 

Senát USA tehdy obvinil Výbor pro obchod a tvrdil, že malý počet záchranných člunů na Titanicu byl výsledkem laxní předpisů. Vyšetřování Spojeného království pod vedením Lorda Merseye ale výbor očistilo. Lord Mersey byl přitom zednářem od roku 1881, stejně jako předseda výboru Sydney Buxton. 

John Harvard Bilesa, specialista na námořní architekturu, inženýr Edward Chaston, Lord Pirro, předseda loděnic Harland & Wolff v Belfastu, které stavěly Titanic, i tito a řada dalších lidí točící se kolem jedné z nejslavnějších lodí světa byli Svobodní Zednáři. Toto odhalení tak zřejmě odpoví na otázku, proč většina vyšetřování zůstala na mrtvém bodě a co stojí za řadou očištění, k nimž došlo u většiny zúčastněných stran.

Podle archivu mohl být Svobodným zednářem ale také například vrah Jack Rozparovač, který roku 1888 zabil 5-10 žen, které si v centru Londýna vydělávaly prostitucí. Je tudíž možné, že jeho kolegové či přátelé moc dobře věděli, o koho se jedná, a jeho identitu kryli.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé Svobodní zednáři Titanic

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 46 minutami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 1 hodinou

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

Ve Vatikánu zadrželi faráře z Česka. Měl u sebe pistoli

Během kontrolních opatření při vstupu do Vatikánu byl v minulém víkendu zadržen farář z České republiky, který při sobě měl vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy