Skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla, aby zůstaly potraviny co nejdéle čerstvé a zdravé. Špatné skladování způsobuje snížení výživových hodnot a rychlejší kažení. Jak tedy správně skladovat sklizené ovoce a zeleninu?
Pro správné uskladnění je důležitá už samotná sklizeň. Jádrové ovoce by se mělo sklízet v plné zralosti a po případném oschnutí ve stínu rovnou uložit. Natrhané ovoce by se nemělo do beden házet z výšky, spíše opatrně pokládat. Je nutné ochránit kusy před otlaky, citlivé jsou především hrušky.
Skladujte jen zdravé plody, ty poškozené totiž nevydrží přes zimu a navíc urychlují kažení ostatních. Pryč dejte ty napadené škůdci nebo chorobami, otlačené, deformované, nahnilé nebo jinak poškozené kusy.
Ideální jsou co nejodolnější odrůdy, ty totiž při správném skladování vydrží měsíce. Zároveň má ovoce i zelenina nejdelší trvanlivost v přirozeném období. Pokud tedy chcete plody k uskladnění nakoupit, vybírejte ty sezónní.
Domácnost lze rozdělit do několika skladovacích zón a každá z nich je vhodná pro jiný druh potravin. Jde o suchou, chladnou, chlazenou a mrazicí zónu. Základem je vybrat ten správný prostor, kde ovoce a zeleninu uskladnit.
V suché zóně je místnost o teplotě 18 až 20 °C a nízké vlhkosti. Jsou to třeba regály v kuchyni, kuchyňské skříňky nebo spíž. Čerstvé ovoce zde dlouho nevydrží, ale pro sušené ovoce nebo čaj je to ideální místo.
Chladná zóna má do 12 °C a vyšší vlhkost, příkladem je sklep. Právě ta je vhodná pro skladování ovoce a zeleniny. Pokud nemáte sklep, můžete plody skladovat na balkóně, případně bedničky vystlat rašelinou.
Chlazenou zónou je lednice, v níž by se měla teplota pohybovat mezi 0 až 5 °C. Místo zde najde ovoce a zelenina, které zpracujete nebo zkonzumujete během několika dnů. Nejchladnější zónou skladování je mrazák. Mražená zelenina a ovoce vydrží nesporně nejdéle, v některých případech však na úkor kvality.
Trvanlivost ovoce je významně ovlivněna čistotou nádob, do nichž jste plody trhali, a nářadí, jímž jste je sklízeli. Nejdůležitější je však čistota nádob a prostor, ve kterých budete kusy skladovat. Skladovací prostory by navíc měly jít dobře utěsnit, ale zároveň je nutné lehce vyvětrat.
Různé krabice a přepravky se používají už po staletí a stále jsou pro skladování ovoce a zeleniny tou nejlepší nádobou. Ideální jsou dřevěné lísky nebo odolné plastové bedýnky, rozhodně ale nesmí být uzavřené a měly by být vzdušné. Vyhněte se také papírovým krabicím, ve vyšší vlhkosti spíše uškodí. Plody na sebe nevrstvěte!
Kusy, které chcete zmrazit, dobře zabalte - ideální jsou sáčky nebo různé plastové nádobky. Do mrazáku dávejte jen nepoškozené plody, případně nachystané tak, jak je později budete chtít použít. Po rozmrazení by se měly zelenina a ovoce dále tepelně zpracovat a nejíst jen tak.
Ovoce je specifické tím, že přejímá vůně jiných látek. Ovocné plody by proto měly být skladovány jinde než zelenina, zvláště brambory. Kromě přenosu pachů hrozí i přenos plísní. Ovoce i zelenina by také měly být uchovány v jiných přihrádkách než ostatní potraviny.
Některé plody navíc způsobují rychlejší kažení jiných druhů - takovým příkladem jsou banány nebo rajčata. Zároveň vám ale mohou posloužit, když je zkombinujete s nezralými plody. Úplně zvlášť by měla být jablka a hrušky.
Nezapomeňte uskladněnou úrodu pravidelně kontrolovat, alespoň jednou týdně. Nahnilé plody okamžitě odstraňte.
Jahody, borůvky, maliny je možné skladovat jen krátkodobě, nejlépe v lednici. Zároveň plody nemyjte, dokud je opravdu nebudete používat. Stejně jsou na tom peckoviny, které je nejlepší uložit do mrazáku.
Jablka a hrušky skladujte v otevřené bedničce ve sklepě. Držte je od ostatního ovoce a zeleniny, v jejich blízkosti se totiž rychleji kazí.
Citrusy by se neměly mýt, vydrží pak déle. Při pokojové teplotě vydrží jen krátce, v lednici asi dva týdny.
Banánům nedělá dobře chlad, neměly by se tedy dávat do lednice. V chladničce totiž zešednou a změní konzistenci. Ideální je uchovávat banány ve spíži při teplotě do 15 °C.
Brambory nejdéle vydrží v suchu a chladu. Měly by být zároveň v tmavé, ale dobře větratelné místnosti. Skladujte je v teplotě od 2 do 4 °C.
Cibule a česnek potřebují podobně jako brambory sucho a tmu, ideální je pro ně ale vyšší teplota - kolem 10 °C.
Mrkev, celer a petržel by měly být uskladněny v bedničce vyskládané rašelinou nebo pískem. Nezbavujte je natě a skladujte na chladném místě.
Bylinky by měly být zabaleny do alobalu, aby neztratily svoji svěžest. I tak ale nevydrží příliš dlouho čerstvé, je tedy nejlepší je usušit a uskladnit v nádobách v suché, větrané místnosti s co nejstabilnější teplotou.
Ořechy vydrží velice dlouho, musí ale před uskladněním řádně uschnout. Skladujte je ideálně nevyloupané, v dřevěné bedýnce a na suchém a chladném místě. Ořechy bez skořápky je možné uchovat pouze v lednici nebo mrazáku.
Související
Mrazivé počasí zdecimovalo úrodu. Česko může zažít nejhorší sklizeň ovoce v historii
Meloun. Oblíbená a osvěžující letní plodina se u nás pěstovala již ve středověku
Ovoce , Zelenina , elektrospotřebiče , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 12 minutami
NATO se snaží čelit ruské hybridní válce. Moskva cílí i na Česko
před 49 minutami
V ZOO Praha se narodil orangutan. Mládě se má čile k světu
před 56 minutami
Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu
před 1 hodinou
Užitečný idiot, ruská onuce. Morawiecki to schytal za slova pro maďarský týdeník
před 1 hodinou
Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja
před 1 hodinou
Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva
před 2 hodinami
Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín
před 2 hodinami
Gazprom skončil ve ztrátě 160 miliard korun. Poprvé od roku 1999
před 2 hodinami
Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň
před 3 hodinami
Kuleba řekl, kdy by Ukrajina mohla začít jednat o míru s Ruskem
před 3 hodinami
Rusko poslalo během března na Ukrajinu stovky raket, dronů a tisíce bomb
před 3 hodinami
Vlak bez strojvedoucího se rozjel ze stanice. Jízda skončila vykolejením
před 4 hodinami
Ruská armáda na Ukrajině postupuje. Obsadila další vesnici
před 4 hodinami
Upozornil na problémy při výrobě a zemřel. Boeing obestírají záhadná úmrtí whistleblowerů
před 4 hodinami
Bankovní rada ČNB snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu
před 4 hodinami
Trump: Paříž a Londýn už jsou k nerozeznání. Otevřely dveře džihádu
před 5 hodinami
OSN: Obnova zničeného Pásma Gazy může trvat až do příštího století
Aktualizováno před 5 hodinami
Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO
před 5 hodinami
Scholz a Macron se tajně setkají v Paříži, před návštěvou čínského vůdce
Aktualizováno před 6 hodinami
Macron: Pokud Rusko prolomí frontu, je možné vyslat na Ukrajinu západní vojska
Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro týdeník The Economist znovu otevřel otázku nasazení západních pozemních jednotek na Ukrajině. Podle něj by se tak mohlo stát v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev by požádal o pomoc.
Zdroj: Libor Novák