Dokáží lidé s artritidou předpovídat počasí? Vědci přišli na překvapivou odpověď

Boston - Mnoho lidí si často stěžuje na zvýšenou bolest kostí při náhlé změně klimatických podmínek. Jak se ovšem ukazuje, počasí není tím, co zapříčiňuje bolest. Nová americká studie totiž ukazuje, že bolest kostí není ovlivněna teplotou, ani tlakem vzduchu. O výzkumu informovala agentura Hina.

Analýzou a porovnáváním informací od amerických zdravotních pojišťoven, které registrovaly před milion a půl Američanů starších 65 let, a údajů o počasí, které byly získány od Národní oceánské a atmosférické správy (NOAA), se pokoušeli vědci sledovat, kolik pacientů šlo k lékaři kvůli bolestem kostí ve dny, kdy pršelo a kdy ne.

Tímto způsobem určili přes 11 milionů pacientů, kteří v té době šli k lékaři. Poměr počtu pacientů, kteří šli k doktorovi kvůli bolestem kloubů a kostí však byl v deštivých dnech stejný, jako ve dnech bez deště. Přesněji - v deštivé dny navštívilo lékaře kvůli bolestem spojeným s kostrou 6.35% lidí, zatímco ve dnech, kdy nespadla ani kapka, byl tento poměr 6.39%.

Vědci, kteří studii publikovali v lékařském časopise BMJ, také zkontrolovali údaje z předchozích týdnů s ohledem na možnost, že pacient s bolavými kostmi nemusel být schopen k lékaři dojít. Avšak ani v tomto případě nepoznali znatelný rozdíl, který by dokázal souvislost mezi bolestí kostí a změnou počasí.

"Bez ohledu na klimatické podmínky jsme nenašli souvislost mezi úhrnem srážek a návštěvami lékaře kvůli bolestem kloubů a zad," uvedl vedoucí studie, profesor na Harvardské univerzitě doktor Anupam Jena. "Závěr je následující: bolestivá záda nebo páteř nejsou dobrými prognostiky počasí," řekl Jena.

Údaje ze studie se shodují s výsledky dříve provedených testů australských vědců z Univerzity v Sydney. Ti porovnávali vztah mezi bolestí dolní části zad, artritickým kolenem a dalšími poruchami pohybového systému s meteorologickými daty od Australské meteorologické služby.

Také oni zjistili, že mezi počasím a bolestí není žádná spojitost. Data byla shromážděna od velikého počtu pacientů a jejich lékařů z celé Austrálie. Autoři také vysvětlili, jakým způsobem je soustředění lidí na bolest vyšší, když prší. Oproti tomu, když je počasí slunečné, lidé si bolesti příliš nevšímají.

S těmito výzkumy však nesouhlasí všichni odborníci. Doktor Robert Shmering z nemocnice Beth Israel v Bostonu se domnívá, že takovou věc, jakou je souvislost mezi bolestí a změnami počasí, nelze jednoznačně vyvrátit, neboť je podle něj vždy možné, že některé klimatické faktory, jakými jsou například tlak vzduchu nebo změny vlhkosti, mohou postihnout lidi trpící artritidou.

"Jako lékaři musíme brát v potaz to, co nám říkají pacienti. Bolest je bolest, bez ohledu na to, jestli zrovna prší, nebo ne. Tato studie však dokazuje, že bolest kostí nemá žádnou spojitost s počasím," říká doktor Jena z výzkumného týmu a jedním dechem dodává, že pacienty, kteří věří, že jejich bolest způsobuje počasí, těžko může přesvědčit o opaku.

Související

Více souvisejících

zdraví bolest kostry Počasí USA (Spojené státy americké) výzkum Vědci Déšť nemoci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy