Nezvyklý boj na české půdě? Novoroční obléhání Nového hradu u Kunratic

Ač jsou středověké vojenské akce typické pro jarní, letní či podzimní období, kdy bylo vhodné počasí pro dobývání a obléhání hradů, vyskytují se v historii výjimky. Takovýmto výjimkám vždy přály výjimečné situace. A těch během 15. století přibývalo. Král Václav IV. byl mrtev a po Čechách se rozvalilo husitství, jeho revoluční ideologie i válečnictví. Mezi prvními zkoušenými v této nově nastávající době byl i hrad zvaný Nový hrad u Kunratic.

Psal se rok 1420. Uběhlo už 5 let od upálení mistra Jana Husa, které vznítilo v českém lidu onu revoluční pochodeň v podobě husitské revoluce. Tlak a celkové vyčerpání nakonec uštvalo starého krále Václava IV., který během sílících husitských nepokojů v roce 1419 umírá právě na svém hradě u Kunratic.

Po jeho smrti se Nový hrad u Kunratic stal opěrným bodem jeho nástupce Zikmunda. Ten ale musel o svou královskou korunu bojovat. Zatímco katolická šlechta nového krále vítala, husité kladli odpor. Zikmund přeci jen na jaře 1420 podporoval první křížovou výpravu právě proti husitským kacířům v českých zemích. Protože měl ve své moci důležitá a strategická místa, jeho moc byla zpočátku značná. Držel i Pražský hrad kde byl v roce 1420 korunován na českého krále. Jeho vojenská tažení proti husitským odpůrcům toho roku však byla neúspěšná. V létě prohrál bitvu na Vítkově a na podzim pod Vyšehradem. Postupně tak ztrácel důležité pozice. Jako poslední z pevných bodů jeho moci mu zůstával Nový hrad u Kunratic, ležící jižně od Prahy.

Právě sem se začala soustředit pozornost husitských pražanů, kteří se snažili podlomit Zikmundovu moc v hlavním městě. Po úspěšném boji pod Vyšehradem v listopadu 1420 obrátili pražené svůj zrak ke královskému hradu u Kunratic. Ač se jednalo o novostavbu krále Václava IV., který si během své vlády potrpěl především na pohodlí a výstavnost, Nový hrad u Kunratic už byl postaven „dle starých zvyků“ jako pevný hrad s dostatečnou fortifikací.

Husitští pražené se k hradu přiblížili na konci prosince onoho roku 1420. Na konci úzkého hřebene, na vojensky strategickém místě, se proti nim vypínal královský hrad, obehnán hradbou s ochozy. V čele stála jeho mohutná věž obrácená břitem proti nepříteli, která kryla všechny zranitelné palácové stavby za sebou jako štít. I když se na hradě soustředila značná síla hodná královské stavby, vlivem pohodlnosti Václavovi doby přeci jen zcela opomíjela vývoj ve vojenství, což se Novému hradu, stejně jako mnohým jiným, nakonec stalo osudné.

31. prosince 1420 oblehlo pražské vojsko hrad. Jednalo se o nezvyklou dobu pro takovou operaci, která však byla dána tíživou politickou situací. Pražané vystavěli před hradem obléhací tábor. Vzhledem k mrazivému zimnímu počasí bylo třeba věnovat větší pozornost ubytování bojovníku. Jednalo se o opravdové těžké vojenské ležení, kdy tábor netvořily jen prosté stany a přístřešky, ale zemnice, polozahloubené stavby tzv. boudy, které bylo možné dobře vytápět a které udržovaly příjemné teplo. Vzhledem k blízkému nebezpečí královského vojska bylo třeba tábor dobře zajistit. Čelní stranu ležení tak chránil příkop a dva valy, zpevněné ještě čtverhrannými baštami, které bylo možné osadit palnými zbraněmi. Na druhé straně před hradem tábor chránil zemní val. Odtud byla na hrad vedena zdrcující střelba. V pramenech se mluví o palných zbraních a též zde byly tři obléhací praky.

Obléhání hradu se se silvestrovskou nocí přehouplo do nového roku 1421. Intenzivní obležení trvalo necelý měsíc a již 25. ledna 1421 se hradní posádka vzdala. Síla obrany se zkrátka nemohla rovnat síle obléhatelů. Těm se pomocí palných a vrhacích zbraní podařilo zcela zničit hradební ochozy. V tu chvíli již nebylo možné hrad bránit a Nový hrad u Kunratic, poslední Zikmundova pevnost u Prahy, padl.

Pražané tak dokázali zúročit veškeré trumfy. Díky dobré strategii, odhodlání a vojenskému pokroku se jim nestala překážkou ani ona jinak nevhodná doba pro vedení války, jakou zima obvykle byla. Svědectvím o jejich důvtipu je dodnes ruina Nového hradu u Kunratic a především stopy po obléhacím táboře. V jeho prostoru před čelem hradu se dodnes dochovaly valy a další terénní pozůstatky tohoto impozantního tábora, jako prohlubně svědčící o zahloubených obydlích nebo po okraji hřebene vedená dlouhá strouha, která ve skutečnosti nebyla ničím jiným než přibližovacím zákopem, tzv. sapa.  Zůstaly zde i stopy po roubených baštách a vyrovnané plošiny pro těžké vrhací a palné zbraně, které se v nastávající novoroční době nestaly osudnými jen Novému hradu u Kunratic, ale následně i všem dalším českým hradům, které po dlouhou dobu zaostávaly před vývojem obléhacích zbraní ve své kráse a pohodlí.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie husitství válka Lucemburkové Silvestr Zima hrady a zámky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy