Mayové postavili víc pyramid než Egypťané. Jak to dokázali?

Mezi neznámější stavební veledíla lidské civilizace jistě patří pyramidy. Svými rozměry patří k největším na světě egyptské pyramidy nedaleko Nilu. Ovšem pokud bychom hledali místo s největší četností pyramidálních staveb, byla by Mezoamerika a její slavná Mayská civilizace, kde se některá města pyšnila i stovkou pyramidových chrámů.

Jedním z významných rysů Mayské civilizace byla její architektura. Stejně jako ostatní mezoamerické kultury užívali Mayové kamenného stavitelství a to do podob jak světských tak sakrálních budov. Vedle klasických obytných domů, paláců, tržišť, kanálů, nádrží, shromaždišť apod. stavěli též rituální a sakrální stavby v podobě vyvýšených platforem a pyramid. Samotné platformy mohly být jen vyvýšeným pódiem, které bylo jevištěm různých rituálních obřadů. V jiném případě zde mohla stát svatyně či byla platforma základem samotné pyramidy. Takové platformy pak měly rozměry několika dnešních fotbalových hřišť. 

Stavitelství pyramid se u Mayské civilizace postupně vyvíjelo. Bylo ovlivněno jak domácí tradicí, tak v některých dobách i cizími vlivy především z oblasti Mexika. Stavení pyramid u Mayů bylo snahou přiblížit se nebi a bohům. Šlo o vyvýšené a dobře viditelné jeviště rituálních obřadů jak pro domnělé bohy, tak pro masy lidí dole. Mayové tedy stavěli pyramidy především jako základny pro vysoko položené chrámy, ovšem v některých případech se jednalo i o pohřební místa a pyramidy tak v sobě ukrývaly královskou hrobku. Asi nejslavnější pochází z města Palenque. Předlohou mayským pyramidám byly především hory, které obsahovaly jeskyně, vstup do podsvětí.

V raném období, které se nazývá jako předklasické období (800 př. n. l. – 250. n. l.) bylo pyramidální stavitelství ovlivněno především olméckou a domácí tradicí. Pyramidy tohoto období mají podobu mohutných, až masivních a těžkých staveb. Jednalo se o stupňovité pyramidy většinou s obdélníkovou základnou s jedním nebo více schodišti, které se směrem k vrcholu zařezávaly do tělesa samotné pyramidy. Na vrcholu pyramid pak stály chrámové stavby v podobě svatyň, zpravidla jedna až tři, které mohly být ještě výškově rozlišeny dalšími stupni. Samotné hlavní schodiště bylo minimálně v dolních partiích lemováno velkými štukovými výzdobami v podobě masek bohů či králů. Celé stavby byly zpravidla natřeny na červenou barvu, zatímco štuková výzdoba hrála a vynikala dalšími křiklavými barvami. V historii mayského stavitelství se jednalo o nejrozměrnější a nejmohutnější stavby. Například v největším městě této epochy, El Miradoru, měřila nejvyšší pyramida 72 metrů a nacházelo se zde dalších pět podobně velkých objektů a desítky menších pyramid. 

Klasické období mayské civilizace (250 n. l. – 900 n. l.) je pak v rámci pyramidového stavitelství reprezentované rozměrově menšími stavbami, které spíše než do šířky stoupaly do výšky. Jedná se o období, kdy se stavitelství v rámci říše začíná regionálně lišit. Je důležité poznamenávat, že Mayskou civilizaci nereprezentovala jednotná říše, ale několik stovek městských států, které mezi sebou neustále bojovali, uzavírali příměří a obchodovali, přičemž se samostatně vyvíjeli a tím i jejich stavební sloh.

Pyramidy v tomto období jsou v každém městě a oblasti odlišné, všeobecně však platí, že se upouští od monumentality a přechází se ke zdobnosti a výšce. Největší města této doby byla města Calakmul a Tikal. Calakmul obsahoval celkově 92 pyramidálních staveb. Nejznámějším reprezentantem této doby, město Tikal, se pyšnil  i pyramidou, která měřila kolem okolo 70 metrů. Většina pyramid však dosahovala výšky 30 až 50 metrů a jednalo se o útlé stavby směřující k nebi. I zde se nachází několik desítek pyramidálních staveb. Stejně tomu bylo i u dalších měst klasického období.

V poklasickém období (900 n. l. – 16. stol.) se mayská kultura vzpamatovává z velkého a kolapsu, který znamenal konec klasické éry. Nové centrum, kde se civilizace rozvíjela, byl především poloostrov Yucatán. Pyramidální architektura zde upadá a nedosahuje už takového rozmachu jako v klasickém období. Samotné stavitelství i kultura celkově je silně ovlivněna cizími prvky, především toltécké civilizace. Nejlepší ukázkou je známá pyramida v Chichén Itza asi z roku 1100 n. l. Celkově je zde na ploše města jen 7 pyramidových chrámů. V mayských městech tohoto období převládají nízké stupňovité stavby s chrámem na vrcholu, popřípadě palácové chrámové stavby. Vrchol však zažívá sochařská a plastická výzdoba.

Když na počátku 16. století připlouvají španělští dobyvatelé, největší sláva a bohatství, vyspělá kultura a stavitelství této civilizace již leželi hluboko v pralesích, stejně jako symboly této velké éry, kterými byly stovky a tisíce pyramid.

Související

Mayové

Mayové se nejspíš sami podíleli na konci své civilizace, zjistili vědci

Město Tikal ležící na severu dnešní Guatemaly bylo v minulosti centrem největší a nejdéle existující civilizace středoamerických Mayů. K jeho založení došlo v 6. století před Kristem, aby pak následných 1600 let prosperovalo. Během svého největšího rozmachu mělo přes 50 tisíc obyvatel. I v současné době zůstávají pozůstatky města největšími ruinami, které zbyly po mayské civilizaci.

Více souvisejících

Mayové historie Pyramidy architektura

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy