Běhání: Sport pro každého, nebo vstupenka do invalidního důchodu?

Běhání je fenomén dnešní doby, který si na svoji stranu získává stále více lidí. Přemýšlíte, jestli se přidat k „bláznům“, kteří i po náročném pracovním dni raději místo odpočinku u televize nazují boty a vyběhnou? Pokud váháte, protože se ztrácíte v nepřeberném množství informací, které se o běhání napsaly, už nemusíte.

Neběhám, protože to neumímNesmysl – všichni umíme běhat. Běh je jedním z nejpřirozenějších pohybů člověka! Ano, i při běhu se dá dělat celá řada chyb, to by vás ale nemělo odradit od toho začít. Zpočátku zlehka střídejte běh s chůzí a učte se především správně dýchat. Průběžně pak můžete pracovat na technice, což vám umožní se dále zlepšovat. Všechno chce samozřejmě cvik, vždyť i ti nejlepší závodní běžci museli nějak začínat!

Při běhu se mohu lehce zranitStejně jako třeba u fotbalu, cyklistiky, florbalu nebo při cestě do práce. Výmluvy, výmluvy, výmluvy - především ale těch, co se ne a ne zvednout z gauče a raději všechny sporty sledují a komentují z pohodlí domova. Běh rozhodně nepředstavuje vyšší riziko než všechny ostatní sporty, ba naopak. Pokud nevynecháte potřebné zahřátí svalů a přizpůsobíte tempo i velikost kroků terénu, ve kterém běžíte, nemáte se v podstatě čeho bát.

Běhání je pouze pro mladéPokud si myslíte, že začínat s během ve čtyřiceti nebo padesáti je pozdě, tak se pletete. Běh je vhodnou sportovní aktivitou pro každého, kdo se na něj cítí, a považovat ho pouze za výsadu mladých, je nesmysl. Pokud budete začínat opatrně, přihlédnete k aktuálnímu zdravotnímu stavu a nebudete se zbytečně přepínat, díky běhání si zvýšíte nejenom fyzickou kondici, ale celkově podpoříte své zdraví.

Běhání ničí kolena„Kvůli běhání se v padesáti nehnu, v šedesáti budu muset na operaci s kolenem, a to mi za to tedy rozhodně nestojí." Takovéto a podobné další výroky mohou prohlašovat jenom ti, co nikdy neběželi, a když ano, tak maximálně na autobus, kde pak nemohli popadnout dech a schovávali to právě za bolest kolen. Je důležité si uvědomit, že pohyb je pro klouby nutnost a běh je nijak nepoškozuje. Naopak, pravidelná a úměrná zátěž při běhu kolenům prospívá, protože posiluje klouby a okolní svaly i vazy.

Běhání je drahá sranda!Běhání má oproti drtivé většině sportů jednu obrovskou výhodu – pokud se rozhodnete začít, nečekají vás v podstatě žádné počáteční investice – tričko, tenisky a kraťasy má totiž doma každý. Pokud zjistíte, že vás běhání baví čím dál tím víc, že se chcete zlepšovat a mít při běhu větší komfort, teprve tehdy bude třeba drobná investice. Na prvním místě by měla být běžecká obuv s funkčními vlastnostmi a z kvalitního materiálu. Pohodlí vám zajistí také funkční oblečení a vhod mohou přijít další doplňky jako hodinky měřící tepovou frekvenci nebo držák lahve na ruku.

Pitný režim je vědaMožná pro profesionální běžce a maratonce. Při rekreačním běhu do 10 kilometrů je to naopak prosté - pro doplnění ztracených tekutin je ideální pramenitá voda. Žádná alchymie ani chemie. Teprve při běhu v délce půlmaratonu nebo maratonu je důležité pramenitou vodu doplnit iontovými či jinými sportovními nápoji.

Víc oblečení, více potu, více shozených kilogramůPokud jste se již dostali dále a začali běhat třeba s cílem shodit nějaký ten přebytečný kilogram, mohli jste narazit na další mýtus. Jestliže chcete zhubnout v co nejkratším čase, rozhodně neoblékejte deset vrstev – to totiž nepomůže, ačkoli Vám to poradila dobrá kamarádka a píše se to v diskuzích na webu. O tom, zda při běhu budete nebo nebudete hubnout, nerozhoduje počet vrstev, ale především vaše tepová frekvence. A co víc - běh by měl být především o přirozenosti, volném pohybu, vypuštění běžných starostí a ventilaci stresu. Pokud u toho ale budete oblečeni jako cibule, žádný z těchto pocitů se jistě nedostaví a endorfiny, které by se při běhu měly začít vyplavovat, se určitě nevyplaví.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé sport běhání

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 37 minutami

před 53 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy