Musí se přepsat dějiny koně: Studie vyvrátila teorii o původu Koně Převalského

Washington/Praha - Koně Převalského, kteří se i díky programu ZOO Praha opět prohání po mongolských stepích, byli až dosud považováni za poslední divoké koně na světě. Nová studie tuto hypotézu vyvrací.

Robustní zvířata s tlustou kůží a kartáčovitou hřívou jsou ve skutečnosti zdivočelými potomky koní, které před 5500 lety ve středoasijské stepi domestikovala takzvaná botajská kultura. Na základě výsledku studie, která byla zveřejněna v odborném časopise Science, se budou muset přepsat dějiny koně, poznamenala dnes agentura DPA.

"Bylo to obrovské překvapení," komentovala výsledky studie Sandra Olsenová z univerzity v americkém státu Kansas, která vedla vykopávky na severu Kazachstánu, kde kdysi žili příslušníci takzvané botajské kultury.

Botajové, kteří žili usedlým způsobem života, si zhruba před 5500 lety zřejmě jako první ochočili divoké koně. Některá z těchto již zdomácnělých zvířat následně nejspíš unikla do volné přírody na západě Mongolska či východě Kazachstánu a opět zdivočela. Právě tito koně jsou podle nové genetické analýzy předky koně Převalského.

Koně Převalského byli dosud mylně považováni za poslední žijící divoké koně na světě. Podle studie, která prokázala, že jsou - podobně jako mustangové v Severní Americe - potomky domestikovaných a posléze opět zdivočelých zvířat, tak žádní skutečně divocí koně v současnosti na světě již nežijí. "Svět přišel o skutečně divoké koně před stovkami, možná před tisíci let, ale až nyní se o tom díky výsledku této studie dozvídáme," uvedla Olsenová.

Další překvapení přišlo vzápětí

Koně domestikovaní příslušníky botajské kultury byli dosud totiž považováni za prapředky všech moderních eurasijských koní. Když ale vědci srovnali genomy dvacítky botajských koní s genetickou informací moderních eurasijských koní žijících v posledních 4000 letech, nenašli žádnou shodu. Znamená to, že skutečnost je zcela opačná než dosavadní hypotézy. Botajští koně jsou prapředky koně Převalského, ale nikoliv moderních koní. Jejich původ je tak více než kdy dříve zahalen tajemstvím.

Podle Alissy Mittnikové z Institutu Maxe Plancka pro dějiny lidstva v německé Jeně je možné, že byl kůň domestikován ještě na jiném místě, než které obývala botajská kultura, a právě odtud pak pochází předci dnešních koní. Pátrání po nich se nyní soustředí nejen na oblast střední Asie, ale také Ukrajiny, Ruska, Maďarska či Polska.

Koně Převalského byli ve volné přírodě na konci 60. let považováni za vyhynulé. Snahy o jejich navrácení začaly na konci 80. let. První transport do Mongolska se uskutečnil v červnu 1992 a od roku 2011 Zoo Praha samostatně organizuje transporty do západního Mongolska. Za tu dobu do původního prostředí vrátila 31 zvířat, z toho 27 z Česka a zbývající čtyři vnitromongolským transportem.

Podle Zoo Praha není nová studie až tak překvapivá, jak by se mohlo zdát. O vztahu divokých koní Převalského a domácích koní se hodně diskutovalo již v minulosti, řekl ředitel zoo Miroslav Bobek. Nový pohled na minulost koně Převalského dodává podle něj jeho "fascinujícímu" příběhu nový rozměr.

Bobek míní, že až čas ukáže, zda závěry této studie vstoupí do učebnic, nebo je nové poznatky budou korigovat podobně, jako například u bádání o původu člověka. "Ať tak či onak, náš pohled na koně Převalského a jeho neodmyslitelné sepětí s polopouštěmi vnitřní Asie tato studie nijak nemění a jeho význam ani jedinečnost v nejmenším nesnižuje," dodal.

Související

Více souvisejících

Koně Zvířata Vědci Příroda ZOO Praha

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

před 31 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fica operovali 5 hodin. Je stabilizovaný, jeho stav je vážný

Operace slovenského premiéra Roberta Fica trvala pět hodin. Nyní je jeho zdravotní stav stabilizovaný, ale stále velmi vážný, a proto zůstává na jednotce intenzivní péče. Dnes to uvedla na tiskové konferenci ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico je po operaci stále v ohrožení života, tvrdí tisk. Podle úřadů je stabilizovaný

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

před 4 hodinami

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Svět reaguje na atentát na Fica. Zelenskyj útok odsoudil

Na atentát na slovenského premiéra Roberta Fica zareagovali i světoví politici. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že násilí by se nemělo stávat normou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy