Zapomenutý hrádek známého lapky? Čejchanov tvrdě pocítil hněv krále

Oblast Posázaví oplývá pomníky na dávné středověké časy, ať se jednalo o časy dobré či zlé. Mezi ty špatné časy je možné zařadit dobu na přelomu 14. a 15. století, dobu zemských válek a sporů, intrik a loupeží, únosů a zrad. Ve víru této doby se nesla osobnost známého loupeživého rytíře Jana Zoula z Ostředka, který učinil centrem svého nekalého počínání jinak neznámý hrad Hrádek, jinak známý jako Čejchanov.

První zpráva o hradě Čejchanov, původně Hrádku, pochází z roku 1318. Jako první majitel je uváděn Ondřej z Hrádku, příslušník rodu pánů z Dubé. Hrad samotný vznikl nejspíše krátce po roce 1300. Další jeho majitelé byli bratři Jan a Čajchan (Čejchan), přičemž po druhém jmenovaném se později ujalo pojmenování samotného hradu, tedy Čejchanov či Čejchanův hrádek.  

Nebyl to velký hrad. Skládal se ze dvou částí, předhradí a samotného hradu. Hradní dispozice se nacházela na nepříliš vhodném místě. Stavitel tak asi nepočítal s velkým obležením, popřípadě staveniště hradu podcenil. Hrad se totiž nacházel na klesající ostrožně, která pak padala směrem k řece Sázavě. Hrad stál na konci této ostrožny před opyší, ovšem samotná ostrožna se ještě nebezpečně zvedala nad úroveň hradu a i okolní plošiny nedávaly hradu výrazného postavení, ani bezpečí. Do jeho předhradí se vstupovalo po padacím mostě. Na předhradí bylo jen několik málo hospodářských budov a cisterna na vodu.

Do jádra hradu se dalo dostat opět po mostě, který se klenul nad druhým, mohutným a ve skále vytesaným příkopem. Protáhlé trojúhelníkové jádro hradu bylo značně stísněné a v podstatě celé ho vyplňovala rozměrná čtverhranná věž, která byla jak obranou tak obytnou budovou. Hrad tak patřil k typickým ukázkám hradů 1. poloviny 14. století tzv. donjonové dispozice v jednodušším provedení. V této podobě bez úhony přečkal celé 14. století s malebným výhledem do údolí řeky Sázavy. Na konci 14. století se ovšem časy změnily.

Král Václav IV. nevládl příliš rozhodnou rukou a navíc se mu ve vládě příliš nedařilo. Šlechta byla odbojná a domáhala se větší moci a král sám měl rozepři i v soukromém životě, kdy proti němu zbrojil bratr Zikmund. V zemi vládl nepokoj a lokální boje či záškodnické výpady. Jedním z těchto center byla oblast kolem tvrze v Ostředku, kde sídlil zchudlý šlechtic Jan Zoul z Ostředka. Všiml si toho, že šlechticům a městům se nejlépe škodí tím, když se přepadají osamocené jízdní oddíly a kupecké karavany. Přitom nerozlišoval, zda se útočí na přátele či nepřátele krále. Lákala ho pouze kořist z loupežnických výprav.

Jeho počínání učinil přítrž jeho soused Vaněk z Dubé, který sídlil na nedalekém hradě Dubá. Jednalo se o věrného přívržence krále, kterému pomáhal bojovat s odbojnou šlechtou. Jana Zoula z Ostředka zajal a předal králi, který ho uvěznil. Ovšem ne na dlouho. Jan Zoul byl následně v roce 1397 z vězení propuštěn pod přísahou věrnosti králi a dobrými vztahy se sousedy.

Věci se ovšem opět změnily za nové války v roce 1399, kdy i lidé Vaňka z Dubé činili za všeobecné anarchie v okolí hradu Dubá značné škody. Na loupeživých výpravách se k němu přidal nový přítel, jeho soused Jan Zoul z Ostředka, který se někdy v té době společně se svým otcem Mikšem Zoulem zmocnil hradu Čejchanov. Z něho učinili své nové sídlo a centrum, odkud mohli podnikat loupeživé výpady do okolí a na procházející kupce. Ovšem ani získání nového, výstavnější sídla jejich nenasytnosti nestačilo. Nepokoje zde pokračovaly, stejně jako jinde v českých zemích, především po zajetí krále Václava IV. jeho bratrem Zikmundem v roce 1402.

Po návratu krále v roce 1403 se však nepokoje uklidnily a mnohdy loupeživá šlechta opět odpřísáhla poslušnost. Ovšem ne všichni. Jan Zoul z Ostředka v loupeživých nájezdech neznámo proč pokračoval a jeho sídlo, hrad Čejchanov, se stalo neblaze proslulým. Dokonce se lstí či zradou zmocnil sídla svého dřívějšího přítele Vaňka, hradu Dubá. Jan Zoul se svým otcem Mikšem a jejich družinou tak tvořili samostatnou, silnou a značně početnou družinu, která ohrožovala celé okolí. Z hradů Čejchanov a Dubá vyjížděli na nesčetné loupeživé výpravy. V ohrožení byly i kupecké karavany směřující do Prahy.

Samotná blízkost těchto nevybíravých loupeživých nájezdů od Prahy vedla k silné a čím dál rostoucí nevůli obyvatel Prahy, načež sám Václav IV. zareagoval a hned následujícího roku 1404 vyslal zemskou hotovost v čele se Zbyňkem Zajícem z Hazmburka, aby tuto loupeživou hordu rozprášil.

Jan Zoul i jeho spolubojovníci o blížící se zemského hotovosti dobře věděli. Hrad Dubá byl starým, velkým a pevným hradem, na který se spoléhali. Ovšem sousední Čejchanov takovou pevností nebyl. Na poslední chvíli se obránci snažili o posílení jeho fortifikace. Dál od vstupu k hradu začali hloubit mohutný příkop. Jejich práce však zůstala nedokončená. Bojovný arcibiskup Zbyněk Zajíc z Házmuburka dorazil dříve, než byl hrad dostatečně opevněn. Netrvalo tedy dlouho a Čejchanov padl, stejně jako následně nedaleká Dubá.

Zatímco hrad Dubá se vrátil do rukou původního majitele a dočkal se ještě menších oprav a krátkého života, hrad Čejchanov se stal manifestací královi moci. Jeho dobytí znamenalo též jeho konec. Hrad byl zbořen a navždy opuštěn.

Ani odbojný Jan Zoul nedopadl lépe. V Praze na něho čekala oprátka. On, stejně jako jeho otec Mikeš a dalších 50 spolubojovníků, tak byli ještě toho roku v červenci pro výstrahu popraveni.

Čejchanov hrady a zámky Česká republika cestování historie

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 7 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy