Přemyslovský hvozd? Jedna z nejvýznamnějších českých oblastí, o které se skoro neví

Od první poloviny 13. století začaly české krajině dominovat stavby „nové éry“, kterou představovaly kamenné hrady. Oproti předcházejícím raně středověkým hradištím nebyly symbolem jen královské svrchovanosti, ale též moci církve a šlechty. Samotné královské hrady zaujaly strategické pozice rovnoměrně po celém území českých zemí a zaplnily jak vnitřní prostor, kde hájily královský majetek, tak pohraničí, kde střežily zemskou hranici. Jejich největší koncentrace ovšem byla v povodí řeky Berounky, v tzv. Přemyslovském loveckém hvozdu.

Právě zde, jižně až jihozápadně od pražské kotliny, ležela významná oblast, která se stala pomyslným srdcem přemyslovského království. Jednalo se o kraj, jehož kopcovitou krajinu protínala řeka Berounka, jejíž koryto společně s dalšími přítoky vytvářelo příhodné ostrožny, ideální místa pro stavbu hradišť a následně hradů. Celá krajina byla porostlá hustými lesy, proto také nazývána jako hvozd.

Přemyslovský hvozd, jindy také nazývaný jako Královský hvozd, Přemyslovský lovecký hvozd či Křivoklátský lovecký hvozd, byl, jak už názvy napovídají, výsadním loveckým územím pro přemyslovská knížata a později též krále, které jim poskytovalo příležitost jak k lovu a honitbám, tak i možnosti zábavy a úkrytu před děním na Pražském hradě. Zdejší panská sídla, jako dvorce, hradiště a později hrady, byla ovšem též důležitými místy státnických událostí, odkud se vydávaly důležité listiny, popřípadě se zde konaly důležité státnické události.

Už od počátku zde bylo významné hradiště Tetín, jehož počátky jsou kladeny na přelom 9. a 10. století. Za jeho výstavbou tak nejspíše stojí kníže Spytihněv I., který tím zajistil jižní hranici přemyslovské domény. 

Později si zde přemyslovská knížata začala zakládat další panská sídla především v podobě dvorců. Nejvýznamnější postavení měl dvorec ve Zbečně, který byl i správním centrem celé oblasti a po dlouhou dobu hlavním sídlem přemyslovských knížat v loveckém hvozdě, proto také jinak nazývaném „Zbečenský lovecký hvozd“. Tento dvorec se bohužel dodnes nedochoval. První zmínka o něm pochází z roku 1003, to znamená, že vznikl nejpozději někdy na počátku 11. století. 

Dvorec ve Zbečně později bojoval o výsadní pozici s hradištěm Křivoklát. Kde se toto křivoklátské hradiště nacházelo, není dodnes bezpečně známo. Po roce 1220 však bylo nahrazeno prvním kamenným hradem v oblasti, kterým se stal stejnojmenný hrad. Zakladatelem hradu Křivoklát byl král Přemysl Otakar I., v jehož díle pokračoval jeho syn Václav I. Právě král Václav I. začal s výstavbou sítě královských hradů, které měly pojistit toto výsostné území přemyslovských králů.

Od roku 1230 zde tak vznikají další významné hrady, především charakteru loveckých sídel, než pevností. Mezi nejznámější patří například Týřov, Jivno či malý hrádek nazývaný Jenčov. Ten odkazoval na Václavovu velkou zálibu v lovectví a honech. Je o něm všeobecně známo, že hlavně později trávil v křivoklátských lesích více času než v Praze a oddával se zde loveckým a jiným zálibám. Při jednom z lovů zde dokonce přišel o oko. 

Výjimku představuje hrad Křivoklát, který jistě sloužil i jako lovecký hrádek, ale též jako královské sídlo a správní centrum oblasti. Svým významem a mohutností demonstroval královskou moc okolí, splňoval vyšší dobový standard obrany, bydlení i reprezentace. Jeho důležitost si uvědomoval i Přemysl Otakar II., který v jeho stavbě velkolepě pokračoval a učinil ho hlavním centrem loveckého hvozdu. Podobně velkolepě přestavěl i Týřov. Pokračoval též v budování nových hradů, například Džbánu či Nižboru. Na jeho stavební aktivitu navázal ještě jeho syn Václav II. Celkově si poslední Přemyslovci svůj lovecký hvozd zajistili 9 pevnými kamennými hrady. Jedná se o značnou koncentraci královských hradů, které tak tvořilo jakési království v království. Toto označení není zcela zavádějící, jelikož pojem „království“ v této době označoval právě královský majetek.

Význam přemyslovského loveckého hvozdu však ani po vymření Přemyslovců v roce 1306 neupadl, byť sem počátkem 14. století silněji pronikají hradní stavitelské aktivity šlechty. Významnou roli hrál hvozd i za vlády Lucemburků, především Karla IV. a Václava IV. Samotný císař a král Karel IV. zde vybudovat jeden ze svých nejkrásnějších hradů, Karlštejn. Oblast ale obohatil ještě například o hrad Žebrák, kterému též přidával patřičnou důležitost, stejně jako následně jeho syn Václav IV. Ten si našel opět zalíbení i v hradě Křivoklát, který přestavěl dle dobové módy. Více se však angažoval ve výstavbě hradu Točník, který je jeho největším stavitelským přínosem zdejší oblasti. Hrad Točník nechal vystavět po té, co vyhořel Žebrák.

Následně společně s Lucemburky symbolicky umírá i význam přemyslovského loveckého hvozdu a zdejších královských hradů. Během nastalých husitských bouří se stal místem bojů mezi králem a husity, králem a šlechtou, a následně mezi samotnou šlechtou, která si snažila ukrojit co nejvíce pro sebe z původního království Přemyslovců.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie hrady a zámky Přemyslovci Lucemburkové

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 29 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy