Legendární prorok opravdu žil? Archeologové narazili na pečeť, která jim zamotala hlavu

Izaiaš, v překladu Hospodin je spása, je jeden z významných izraelských proroků období Starého zákona. Jeho osobě se připisuje autorství biblické knihy Izajáš. A právě na toto jméno teď archeologové narazili při vykopávkách v Jeruzalémě. Je tedy možné, že tato biblická postava opravdu žila?

Zhruba před 2 700 lety někdo otiskl pečeť s nápisem Izaiáš do měkkého kusu hlíny, který se postupem časem vytvrzoval, vysvětlují archeologové, kteří objevili tento otisk v Jeruzalémě. Pokud by se ukázalo, že jde o pečeť proroka Izaiáše, byl by to první archeologický důkaz o tomto židovském prorokovi, podle kterého se jmenuje celá jedna kniha Starého zákona, vysvětluje server Live Science.

Izaiáš podle Hebrejské Bible povzbuzoval judského krále Ezechiáše aby bojoval proti asyrskému vojsku, které  se v roce 701 př.n.l obléhalo Jeruzalém. Izaiáš radil Ezechiášovi, aby ignoroval asyrské nabídky, aby se vzdal. Řekl, že Bůh zabrání uchvácení Jeruzaléma. Podle Hebrejské bible „Anděl páně" zničil asyrskou armádu, Naopak starověké asyrské záznamy  tvrdí, že armáda odešla až poté, co se Ezechiáš rozhodl zaplatit poplatek.

Archeologové objevili pečeť během výkopů v roce 2009 v oblasti Ophel ve východním Jeruzalémě, která se nachází mezi archeologickým nalezištěm „Město Davidovo" a Chrámovou horu. Asi 3 metry od pečetě Izaiáše bylo objevena také pečeť krále Ezechiáše, uvedl tým archeologů pod vedením Eilata Mazara, profesora archeologie z Jeruzalémského archeologického ústavu Hebrejské univerzity.

Ačkoli je Izaiášovo jméno, které v hebrejštině zní Yesha'yahu, je na pečeti jasně vidět, archeologové nevědí, zda jde právě o biblického proroka Izaiáše. Je také možné, že jde o někoho jiného se stejným jménem, který žil před 2,700 lety. „Zdá se, že jsme objevili otisk pečeti, která pravděpodobně patřila prorokovi Izaiášovi v archeologickém výkopu," uvedl Mazar ve svém prohlášení.

Pokud by mohl být nález přímo spojen s prorokem Izaiášem, „byl by to první archeologický a nejstarší mimo-biblický odkaz na proroka Izaiáše, který byl někdy objeven," řekl Robert Cargill, archeolog a profesor klasických a náboženských studií na univerzitě v Iowě, který je redaktorem knihy Biblical Archeology Review, která studii publikovala.

Poškozený nápis

Bohužel je ale otisk pečeti poškozen, což ztěžuje určení, zda je „Izaiáš" v otisku je prorok, nebo zda jde jen o odkaz na někoho jiného se stejným jménem. V horní části otisku je možné vidět spodní část „pastýřky", napsal Mazar ve svém článku. To je podle něj „motiv požehnání a ochrany často se vyskytující v Judsku, zejména v Jeruzalémě".

Kromě jména Izaiáš je v otisku také vidět slovo „nvy". Archeologové si nejsou jisti, co přesně toto slovo znamená. Mazar poznamenal, že pokud by slovo nvy mělo na konci hebrejské písmeno „aleph", vzniklo by slovo, které znamená prorok. Nicméně testování poškozené části otisku nezjistilo žádné zbytky písmena aleph, popisuje Mazar. Bez tohoto písmena by mohlo „nvy“ být osobní jméno, které odkazuje na jiného Izaiáše a ne na titul „prorok", napsal Mazar.

Dokonce i bez písmena aleph je stále možné, že slovo nvy může znamenat proroka, napsal Mazar. Poznamenal, že v Hebrejské bibli existují případy, kde je napsán titul „prorok" bez písmena aleph, dodávají archeologové. 

Související

Více souvisejících

Bible Archeologie Náboženství Jeruzalém

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 5 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

včera

Česko podle Pekarové Adamové promarnilo správnou chvíli na přijetí eura

Česko promarnilo správný okamžik na přijetí eura, řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) slovenské agentuře TASR. Šéfka dolní parlamentní komory přesto věří, že se Česko jednou stane členem eurozóny. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy