Muž, který změnil historii Česka? Skoro nikdo ho nezná, nevíme ani, jak se vlastně jmenoval

Středověká církev neměla a ani nemohla mít velkou kontrolu nad tím, jak lidé vnímali křesťanství. To se projevovalo dlouhým soužitím starých pohanských praktik s křesťanskými svátky nebo tím, že vznikaly různé nestandardní výklady křesťanského učení – hereze. Jednou z nejvýznamnějších z nich bylo hnutí následující myšlenky Petra Valdese, které se snažilo obnovit tradici chudé církve a mělo velký ohlas i v Českém království.

Petr Valdes (jistě je známo ale pouze příjmení, jméno je známé pouze z pozdější tradice, která může být ovlivněna snahou připodobnit Valdese k sv. Petrovi) byl původně bohatý kupec z Lyonu, který se z neznámých důvodů vzdal svého světského majetku a začal kázat a vytvořil kolem sebe skupinu následovníků, která dala základ celému hnutí. To by nebylo nic až tak extrémně vzácného, příběhu o náhlých náboženských prozřeních známe ze středověku poměrně dost a někteří z těchto "osvícených" zaujali množství dalších lidí. Z těchto skupin potom vznikaly různé náboženské organizace, některé církví uznané jako byly nové mnišské řády (nejznámější z nich jsou františkáni), jiné byly odsouzeny jako heretické. Valdenští patří do té druhy skupiny, od ostatních herezí se odlišují tím, jak se dokázali trvale prosadit i přes pronásledování a na několika odlehlých místech přetrvat i po několik století.

Každopádně po svém prozření se Valdes snažil napodobit život původní  církve apoštolů a tomu podřídil také své věroučné názory – odmítal kult svatých, uctívání jejich soch a obrazů bral za modloslužebnictví, stejně tak popíral účinnost ostatků svatých – relikvií, které pro něj byly jen zpráchnivělými kostmi. Žádnou speciální roli ani nepřikládal posvěcené půdě, a proto se podle něj mohla mše klidně sloužit i mimo vysvěcené kostely. To bylo výhodné později během pronásledování, protože to napomáhalo k utajení církve. Kdyby se valdenští museli scházet v nějakém svatostánku, pravděpodobně by je dříve nebo později inkvizice odhalila. Chudobu Valdes ale nevyžadoval pouze u sebe a svých následovníků ale také u celé církve, podle toho se také někdy Valdenským říkalo Lyonští nebo Lombardští chudí. Aby tyto své názory mohl efektivně šířit, kázal v lidovém jazyce namísto latiny a dokonce nechal přeložil část Bible. Samozřejmě postupem času na sebe upozornil církevní hierarchii, a tak byl vyzván, aby přijel své učení obhájit do Vatikánu, což taky nakonec udělal.

Jak probíhaly diskuze v Římě nevíme, podobně nejasný je i jejich výsledek, názory Valdese byly sice odsouzeny třetí Lateránským koncilem roku 1179, ale nad jeho následovníky nebyla ani vyhlášena exkomunikace. Když ale nadále Valdes pokračoval ve své činnosti a získával další následovníky byli valdenští exkomunikováni z církve a na 4. lateránské koncilu bylo Valdesovo učení vyhlášeno za kacířské. Valdenští pak byli pronásledováni a museli své vyznání utajovat. Vědomí pospolitosti a základní principy tak byly udržovány v rámci tradice jednotlivých rodin, často žijících roztroušeně na samotách a v nepříliš obydlených oblastech. Valdenští kněží potom putovali po kraji a sloužili tajné mše přímo v obydlích svých příznivců. Díky dobré organizaci se Valdenští jako jedno z mála heretických středověkých hnutí dočkali reformace, která začala některé jejich zásady prosazovat, většina tehdy žijících valdenských se přihlásila k některým z radikálních odnoží protestantských církví.

Valdenští se dostali i do Čech, podle všeho se usídlili právě v nově osidlovaném pohraničním hvozdu Jižních Čech, pravděpodobně byli mezi nově přišlými německými osadníky, kteří přišli kolonizovat pohraničí. Kvůli hledání Valdenských do Čech dorazila i Inkvizice. Také není náhodou, že právě v Jižní Čechách se později tak dařilo radikálním složkám husitského hnutí, kněží Táborských polních vojsk do své věrouky totiž přijali nejednu zásadu Valdenských. Dokonce je možné, že Valdenský biskup stál u zrodu Jednoty Bratrské, protože bratři se sice chtěli odtrhnout od katolické církve, ale chtěli zachovat apoštolskou posloupnost – tradici předávání kněžského svěcení, která měla sahat až k svatému Petrovi. Protože ale bylo naprosto nemyslitelné, že by jejich kněží posvětil někdo loajální papeži, jehož autoritu navíc sami bratři neuznávali, tak se nechali vysvětit pravděpodobně jedním z potulných Valdenských biskupů. Nějakou dobu bylo historiky uvažováno i o možném skonu samotného Petra Valdese v Čechách, ale tato domněnka byla přesvědčivě vyvrácena. Vznikla patrně v dobách pozdějších, pohusitských, kdy si české země vysloužily nálepku země kacířů.

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

Církev Jan Hus husitství inkvizice historie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy