Černá smrt pomohla lidstvu? Mor vyhubil půlku Evropy, přesto byl přínosný

Středověká "černá smrt", děsivá epidemie moru, která si vyžádala miliony obětí, přinesla lepší zdraví budoucím generacím. Vyplývá to z analýzy koster na londýnských hřbitovech, o níž informoval zpravodajský server BBC News.

Při epidemii zemřely desítky milionů lidí, ale jejich potomci žili déle a těšili se lepšímu zdraví než kdy předtím, uvedla nová studie. Černá smrt patřila mezi nejničivější epidemie v dějinách lidstva. Ti, kdo ji přežili, ale měli prospěch ze zvyšující se životní úrovně a lepší stravy.

Ke zlepšení zdraví došlo jen proto, že zemřel značný počet lidí; to je důkazem, jakou moc mají infekční nemoci při vytváření zdravotních vzorců u populace, uvedla výzkumnice Sharon DeWitteová z Jihokarolínské univerzity.

Černá smrt vyhubila v Evropě ve 14. století 30 až 50 procent obyvatel. Zasévala hrůzu všude, kde se u nemocných objevily typické boule a černé skvrny, aby pak během několika dní zemřeli.

Nejohroženější byli starší a nemocní lidé. Epidemie měla na společnost značný dopad, vesnice ohrožoval hlad, protože v nich nezbyl nikdo, kdo by zoral a osel pole, aby přinesla sklizeň.

Navzdory analýzám historických záznamů je ale zatím známo jen málo o celkovém zdravotním stavu a úmrtnosti populace před a po epidemii. Vzorky datující se několik stovek let po černé smrti naznačují, že šance na přežití a celkové zdraví se výrazně zlepšily do 16. století, kdy lidé žili mnohem déle než před vypuknutím epidemie.

Vybudování kanalizace v 18. století významnou mírou přispělo k ukončení poslední velké epidemie v naších zemích a k zamezení jejímu opětovnému návratu. Došlo totiž ke snížení výskytu krys v okolí lidských obydlí. I dnes je základem preventivních opatření důkladná deratizace a dezinfekce míst bydliště.

Bakterie, která epidemii černé smrti způsobila - Yersinia Pestis - se ale vyvíjela a mutovala, a i dnes ve světě stále zabíjí.

V současnosti se mor vyskytuje pouze v několika endemických oblastech, kde se zdržují jeho přírodní přenašeči- potkany a krysy. Jsou to hlavně oblasti stepí a lesů, přičemž se vyskytuje se jak v tropickém, tak i ve studeném pásmu. Lidská onemocnění jsou již dnes sporadická, nahlášeny byli případy ze severní Afriky, Indie, Mongolska, Jižní Sibiře, ale i Spojených států.

Související

Socha sv. Rocha z roku 1751 před kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé hoře.

Svatý Rochus přežil mor díky toulavému psovi

Jedním z nejznámějších patronů proti moru je svatý Rochus. Sám nebezpečnou chorobu přežil, a to díky toulavému psovi, který mu nosil chléb. Socha tohoto světce v doprovodu věrného psa se proto nachází na celé řadě morových sloupů v našich zemích. Část jeho ostatků byla umístěna do chrámu sv. Víta v Praze.

Více souvisejících

mor historie věda nemoci

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy