Vytvořili kalendář, předpověděli konec světa a pak zmizeli. Kam se poděli tajemní Mayové?

Není tomu tak dávno, co se po internetu šířilo strašidelné datum 21. prosince 2012, které mělo dle mayského kalendáře věštit konec světa. Na tento den měl podle některých propočtů připadat konec mayského kalendáře, což mělo mít za následek i konec celého světa. Jak se ukázalo, nebyla to nakonec pravda... Jak to tedy bylo s mayským kalendářem a proroctvím doopravdy? A co vyvěštil kalendář samotným Mayům?

Mayská civilizace existovala na území dnešních států Mexiko, Guatemala, Belize a Honduras po více než 2500 let. Za celou svoji historii prošla značným vývojem. Z jedné strany progresivně působila na ostatní kultury, v jiném případě byla sama příjemcem vlivů svých sousedů.

První významné vlivy mayská civilizace přijímala již během svých počátků v tzv. předklasickém období. Zhruba v letech 1000 př. n. l. - 300 př. n. l. byla pod značným vlivem dominantní olmécké civilizace od níž přejala základy hieroglyfického písma a základy kalendářních výpočtů. Z těchto prapůvodních základů pak na přelomu předklasického a klasického období dala vzniknout opravdovému hieroglyfickému písmu a kalendáři tzv. dlouhého počtu. 

Samotný kalendář vznikl na základně precizních a dlouhodobých pozorování opakujících se astronomických jevů. Mayové spojovali průběh času s úkazy na obloze. Jednalo se především o pohyby Slunce, Měsíce, planet, především Venuše, ale také slunovratu, zatmění Slunce, zatmění Měsíce, rovnodennosti apod. Jejich preciznost byla dána i tím, že dokázali vyvinout dvacítkovou soustavu a také nulu. Jejich astronomické pozorování je srovnatelné s novověkými znalostmi v Evropě, které tak předběhli o 1500 let. 

Je nutné podotknout, že Mayové využívali paralelně několik kalendářních systémů, přičemž základní osnovy nejspíše skutečně již rozvinula olmécká civilizace. Tyto kalendářní osnovy Mayové převzali a dále rozvíjeli. Jednalo se v základu o tři kalendáře:

Občanský kalendář, nazývaný jako haab - představoval období 365 dní sestávající z 19 měsíců, ze kterých 18 mělo po 20 dní a poslední měsíc jen 5 dní. Dny v měsíci byly číslované, přičemž se uplatnilo i číslo nula.

Posvátný či náboženský kalendář, nazývaný jako tzolkin - představoval období 260 dní a určoval především plán obřadního života. 

Tyto dva kalendáře využívaly i další mezoamerické kultury, například Zapotékové. Ovšem Mayové šli ve svých pozorováních a propočtech ještě dále, díky čemuž dali vzniknout nepřesnějšímu kalendáři světa, který překonaly až novověké evropské objevy.

Tento nejdůležitější kalendář, který také využívali pouze Mayové, byl tzv. kalendář dlouhého počtu. Byl to základní kalendář, který sloužil k orientaci v čase, kdy se jednoduše řečeno počítal počet dní, které uplynuly od mayského dne nula, tedy od stvoření tohoto světa. Ten měl připadat na den 11. 8. roku 3114 př. n. l. 

Rok se samozřejmě dále členil. Kin znamenal 1 den, Uinal = 20 kin, Tun = 18 uinal = 360 kin což byl 1 rok, Katun = 20 tun = 7200 kin představoval 20 let atd. Tyto jednotky dohromady tvořily jeden celý cyklus kalendáře dlouhého počtu, který započal u mýtického dne nula a dle propočtů měl skončit 21. prosince 2012. 

Konec světa se samozřejmě nekonal. Mayové totiž svět a čas nevnímali lineárně, ale cyklicky. Vše se v určitých periodách opakovalo, mělo svůj důvod i následek. Tudíž po dosažení jednoho cyklu měl opět začít nový kalendářní cyklus.

Mayové díky svým precizním astronomickým a matematickým znalostem dokázali vytvořit přesný kalendář a doslova tak ovládat čas. Dokázali předpovídat zatmění Slunce, dny slunovratu, různé hvězdné konstelace apod. Daný cyklus se děl ve znamení daného božstva, který "nebeskou událost" ovlivňoval. Samotný kalendář řídil náboženskou, ale i například agrární část mayského života. Dle přesného kalendáře bylo možné přesně stanovovat čas setby, sklizně, sezónních záplav apod. 

Samotný kalendář dlouhého počtu byl důležitý i pro zaznamenávání dějin mayského světa a jeho lidu. Prvním doloženým datem nalezeným na stéle v Chiapasu je datum 7. prosince 36 př. n. l. Na tyto stély s přesným datem se uváděl čas nástupu nového krále, čas významného rituálu či královské svatby, čas vítězné bitvy apod.

Posledním datum dlouhého počtu pochází z města Toniná ze 16. ledna roku 909 n. l. Toto datum skutečně předznamenalo konec mayské civilizace, respektive jejich klasické kultury, která byla již od 7. století v táhlé krizi. Během 9. a 10. století došlo k masovému opouštění měst a ke konci klasické epochy této civilizace. Mayové se ještě nadále rozvíjeli v oblasti yucatánského poloostrova, ovšem už nikdy nedosáhli takové úrovně, jako v období mezi lety 200 př. n. l. až 950 n. l. 

Související

Mayové

Mayové se nejspíš sami podíleli na konci své civilizace, zjistili vědci

Město Tikal ležící na severu dnešní Guatemaly bylo v minulosti centrem největší a nejdéle existující civilizace středoamerických Mayů. K jeho založení došlo v 6. století před Kristem, aby pak následných 1600 let prosperovalo. Během svého největšího rozmachu mělo přes 50 tisíc obyvatel. I v současné době zůstávají pozůstatky města největšími ruinami, které zbyly po mayské civilizaci.

Více souvisejících

Mayové astrologie Kalendář historie

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 15 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy