Jak se připravuje státní návštěva na nejvyšší úrovni? Svou roli hrají květiny i křesla

Washington - O politickém rozměru návštěvy francouzského prezidenta Marcona v USA již bylo napsáno mnohé. Včera večer proběhla ve Washingtonu ale také oficiální státní večeře, na níž Macrona a jeho ženu hostil prezident Donald Trump a americká první dáma. Večeře má ale kromě ryze praktické funkce i silný symbolický význam. Vše od květin až po talíře hraje svoji roli.

Pozadí těchto důležitých státních ceremoniálů odhalila pro televizi Fox expertka na stylistiku Laura Dowling. Ta působila jako hlavní floristka Bílého domu v éře Baracka Obamy. Podle ní už samotná barevné kompozice při uvítání prvního páru Francie vzdávala hold čestným hostům. Kombinace červené, modré a bílé odkazovala k francouzským národním barvám.

Symbolická byla i volba křesel, jež měli prezident Macron a jeho žena k dispozici. Jednalo se o starožitná modře čalouněná křesla z 18. století, jež byla navržena a vyrobena ve Francii a do Bílého domu je nakoupil prezident James Monroe.

Francie a USA spolu také v minulosti stály boku po boku v mnoha válečných konfliktech, včetně amerického boje za nezávislost v 18. století nebo třeba obou světových válek. Ke společnému válečnému úsilí odkazovaly květiny, jež bývají ve francouzské a americké tradici častým symbolem padlých vojáků.

Svoji roli hrálo i nádobí. Jeho volbou americká první dáma Melania Trumpová vzdávala hold svým předchůdkyním Hillary Clintonové a Lauře Bushové, vybraný servis totiž pocházel z jejich sbírek.

Rovněž květinová výzdoba hlavní haly Bílého domu nebyla zvolena náhodně. Květy Sakury jež prostor zdobily nejsou totiž jen symbolem Bílého domu, nýbrž odkazují i k pařížským Tuilerijským zahradám, jež se nachází nedaleko sídla francouzského prezidenta.

Související

Více souvisejících

Emmanuel Macron Donald Trump Melania Trumpová Květiny společnost Bílý dům USA

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy