Máj, lásky čas. Proč se v tento den líbáme pod rozkvetlou třešní?

Květen je měsícem lásky. Prvního máje se zamilovaní líbají pod rozkvetlým stromem, stavějí se májky, konají se studentské slavnosti. Jaké tradice se s 1. květnem pojí?

První máj – lásky čas

První máj je dnes již tradičně označován jako svátek lásky, svátek zamilovaných. Právě s láskou se pojí některé tradice. Asi nejznámější z nich je líbání zamilovaných pod rozkvetlým stromem. Muž musí právě pod ním ženu políbit, aby neuschla – to všichni asi známe. Kdy však tento zvyk vznikl, to není tak úplně jasné. O prvomájovém polibku pod rozkvetlým stromem nepochází žádné staré písemné zmínky. V lidové kultuře se tato tradice objevuje zřejmě zhruba sto let. Líbání na Prvního máje je tak poměrně mladou tradicí, která má svůj původ pravděpodobně v městském prostředí.

O symbolice polibku pod rozkvetlým stromem mají etnologové celkem jasno. Rozkvetlý strom je schopný plodit a s plozením je spojený měsíc květen – v přeneseném významu měsíc lásky. Rozdíly se objevují v tom, pod kterým druhem stromu se mají zamilovaní líbat. V pramenech se totiž můžeme dočíst o rozkvetlé třešni, ale také višni nebo jabloni. Dost možná daný strom úzce souvisí s přírodními podmínkami a nadmořskou výškou kraje, což pak odráží regionální rozdíly.

Z některých regionů pochází tradice vysypávání tzv. chodníčků lásky. Cesty, které spojovaly domy zamilovaných lidí, se posypaly pískem, vápnem nebo pilinami, a tak se symbolicky spojila dvojice. V Rakousku ještě dnes zamilovaní malují před dveře domu srdíčka se svými jmény.

Stavění májky

Večer před Prvním májem chodili chlapci do lesa, kde pokáceli ten nejvyšší strom, ideálně břízu coby symbol jara. Důvod byl jasný – ze stromu vyrobit májku. Strom byl zbaven větví kromě špičky. Zavěsil se na něj poté věnec, přivázaly pentle, květiny, fáborky nebo šátky. Takto vyzdobená májka se vztyčila na návsi či na náměstí. Celou noc pak museli chlapci májku hlídat. Mladíci ze sousedních vsí se totiž pokoušeli májku ukrást. Pokud se jim to podařilo, pro vesnici by to znamenalo potupu.

Majáles

S 1. květnem se dnes pojí také oslavy a slavnosti. Majáles u nás pořádají studenti již od 19. století. Během druhé světové války byly tyto slavnosti zakázány, k jejich obnově došlo až v šedesátých letech minulého století – ne však na dlouho. V roce 1968 byl vydán další zákaz. Dnes už tento zákaz naštěstí neplatí.

Související

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Více souvisejících

1. máj Láska, intimnosti, vztahy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy