Člověk nad přírodou nezvítězil. Katastrofy, ze kterých dodnes mrazí

Existují čtyři živly voda, země, vzduch a oheň. A všechny vás dokážou spolehlivě zabít. Na planetě jsou stále místa, kterým je lepší se vyhnout. A které byly největší přírodní katastrofy, které zasáhli svět?

Voda

Vodní živel patří k těm nejzáludnějším. Často se stává, že po přívalových deštím utonou neopatrní lidé během bleskových povodní na poušti. Povodně jsou častým nebezpečím, ale povodeň z roku 1931 na řece Jang-c’-ťiang jen tak nic nepřekoná. Díky silné sněhové nadílce toho roku se asijský veletok rozvodnil natolik, že zaplavil území obývané 54 miliony lidmi (asi ¼ tehdejší čínské populace) a způsobil smrt 3,7 milionu lidí.

Ve velikém nebezpečí můžete být, i když žijete na pobřeží moří a oceánů. Asi nejnebezpečnějším je v tomto směru Pacifik. Každoročně se v něm vytvoří 71% všech vln tsunami.  Ta největší a nejvražednější udeřila poměrně nedávno. Tsunami z roku 2004 zasáhla celkem 15 zemí a měla celkem 280 000 obětí. Vedle toho stoupá i díky tání ledovců hladina oceánů.

První, koho by tento efekt, měl ohrozit na životě, jsou obyvatelé Malediv.

Pokud se plavíte po mořích, je zde stále velké nebezpečí smrti. Ročně v důsledku námořních katostrof zahyne kolem 1000 námořníků.

Země

V českých zemích naprosto neznámý zabiják. Přesto zemětřesení mívají často nejvíce obětí ze všech přírodních katastrof. Zatím v historii největší zaznamenané zemětřesení zasáhlo v roce 1556  provincii    Šen-si v Číně, při kterém zahynulo 800 000 lidí.

 Předpokládá se, že k daleko větší katastrofě by došlo, pokud by se k životu probudil tektonicky zlom San Andreas. Ten se táhne 1200 kilometrů po pobřeží USA pod San Franciscem a 65 kilometrů od Los Angeles. Pokud by došlo u něj k výrazné aktivitě, mohlo by následné zemětřesení mít až 10 stupňů Richterovy škály, oddělit Kalifornii od USA a vyvolat tsunami v celém Pacifiku.

Podceňované jsou také sesuvy půdy. Zatím největší počet úmrtí si vyžádala série sesuvů půdy v roce 1920 v Číně. Podle odhadů mělo pod sesuvy zahynout přes 100 000 lidí.

Vzduch

I vzduch vás může spolehlivě zabít. Dvě nejvražednější místa se nacházejí v Africe. Jezera Nyos v Kamerunu a Kivu ve Rwandě leží totiž nad místy s vysokou tektonickou aktivitou a hromadí se pod nimi oxid dusičitý. Ten někdy unikne v obrovském množství. Během 80. let u jezera Nyos zahynulo při dvou událostech 1500 a 3500 lidí. Dnes jsou obě jezera sledována a plyn je odváděn. Navíc byly na nich postaveny elektrárny, které využívají termální energii z nich. Vražedné nebezpečí se změnilo v užitek pro oba kraje.

Velmi nebezpečné jsou i cyklony, hurikány a tajfuny. Největší člověkem zaznamenaným cyklonem byl ten z roku 1970. V Bangladéši při něm zahynulo 500 000 lidí. V Jižní Americe a především v Hondurasu řádil v roce 1998 hurikán Mitch. Ten za sebou zanechal smutný rekord 11 000 mrtvých a největší atmosférické poruchy dosud zaznamenané člověkem. Největší tajfunem se pak stala Vera, která zasahla Japonsko v roce 1958. Zabila 5000 lidí a 1,5 milionu obyvatel japonských ostrovů se ocitlo bez střechy nad hlavou.

Problémy může způsobit nejen příliš studený, ale i příliš teplý vzduch. Za největší zimu století je označována zima 1708-1709, kdy v mnohých regionech Evropy měly teploty klesnout pod mínus 30 stupňů celsia. Zamrzla například i Benátská laguna. Výsledkem bylo 600 000 mrtvých, kteří tuto zimu nepřežili. Největší vlna veder pak Evropu zasáhla v roce 2003, kdy například na jinak chladném severu Francie bylo po sedm dní za sebou nad 40 stupňů celsia. Vedro si v Evropě vyžádalo na 70 000 obětí.

Oheň

Ač je to překvapivé oheň, tedy vulkanická činnost, patří zřejmě k nejméně vražedným živlům. Podle výpočtů vědců a historiků za posledních 400 let při erupcích vulkánů zahynulo pouze 200 000 lidí. Zatím největší zaznamenanou erupcí je výbuch Indonéského vulkánu Tambora na ostrově Sumbawa, který zapříčinil v roce 1815 smrt 70 000 lidí. Díky prachu z erupce pak byl po celém světě „rok bez léta“. I dnes jsou sopky velkým nebezpečím. Neapol je jen 6 kilometrů od Vesuvu a na Sumbawě dnes žije 1,5 milionu lidí. 

Související

Zemětřesení, ilustrační foto

Přírodní katastrofy letos způsobily výrazně nadprůměrné škody

Hurikán Ian a další přírodní katastrofy způsobily od začátku letošního roku pojištěné škody v odhadované výši 115 miliard USD (téměř 2,7 bilionu Kč). To je vysoko nad desetiletým průměrem, který činí zhruba 81 miliard dolarů. Uvedla to dnes švýcarská zajišťovna Swiss Re, která patří k největším na světě.

Více souvisejících

katastrofy Itálie (Benátky) Čína planeta Země Sopka Etna

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 40 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy