Hrozí lidstvu apokalypsa? Pomatené vize i reálné hrozby

Komentář - V populární kultuře se dost často objevuje téma apokalypsy, která má nejrůznější podobu. Ať už jde o zombie apokalypsu zpracovanou např. v seriálu, komiksech a hrách The Walking Dead, či Zombieland případně ekologickou katastrofu, jak ji zpracoval film Interstellar a nesmíme zapomínat ani na prapočátek představ o apokalypse, kterou najdeme v Bibli. Čeká nás v dohledné době něco podobného?

Zpravodajská televizní stanice měla pro své vysílání připraven klip pro případ apokalypsy. V klipu hraje píseň Blíž k tobě Bože můj.

Zdá se, že kdyby v Česku hrozila nějaká apokalypsa, bude na ni připraveno, alespoň pokud se týká zásob potravin. Ve svém tweetu si toho nedávno všimla Dana Lapáčková či uživatel Fotr Lotr. 

Pomóc, bude konec světa, apokalypsa se řítí! Tedy alespoň podle front v Tescu... ?

— Dana Lapáčková♋️ (@DLapackova) 7. května 2018

V obchodě ? to vypadalo, jako by měl přijít konec světa ??. Lidi, neblázněte, zavřeno ? bude jen jeden den ?

— Fotr❗Lotr (@FotrLotr) 7. května 2018

Existují ovšem reálné hrozby, které by případnou apokalypsu mohly přivodit. Podívejme se společně na některé z nich. První by určitě mohla být ekologická katastrofa. 

„Dokážeme vyrábět více a zajišťovat lepší služby s menším zamořením a menší závislostí na fosilních palivech. Ale bohužel sledujeme také negativní ekologické trendy. Přibývání skleníkových plynů v atmosféře, spalujeme velké množství ropy, uhlí a zemního plynu. Druhou věcí je ubývání přírody. Mizí poslední zbytky divočiny, ale také vymírají nejrůznější druhy živočichů a rostlin," domnívá se Vojtěch Kopecký z tink-tanku Glopolis. 

Ostatně to, že se s planetou něco děje potvrdil nedávný výzkum pobřeží Ománu, kde byla objevena mrtvá zóna větší než území Skotska. "Ryby, mořští živočichové i rostliny nemají v této oblasti šanci přežít, protože jim chybí kyslík," uvedl k měření doktor Basitian Quest v odborném časopise Geophysical Research Letter. Nabízí se otázka, kolik mrtvých zón se ve světových mořích ještě nachází?

Druhou hrozbou je případný jaderný konflikt. „Rizikovými faktory pro potenciální konflikt jsou omezení mezinárodní spolupráce, ztráta důvěry ve smysl diplomacie, v mezinárodní ekonomickou, společenskou nebo politickou spolupráci. Dále také růst nacionalismu, izolace států a rostoucí nepřátelství mezi velkými mocnými státy, které vlastní nebezpečné technologie, jako jsou jaderné zbraně," uvedla pro Radio Wave Dagmar Rychnovská politoložka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Lze říct, že jaderný konflikt světu hrozí od doby, kdy se objevil jev atomové reakce.

Další hrozbu představuje pandemie. Nedávno svět šokoval miliardář Bill Gates s prohlášením, že světu hrozí, že by v příštích dvaceti letech mohla vypuknout pandemie chřipky, která by byla schopna zabít až třicet milionů lidí.  „Když řeknete světovým vládám, že biologická zbraň takového kalibru je zrovna ve výrobě, tak by bylo nutné okamžitě jednat a na hrozbu se připravit," uvedl ve své přednášce v Massachusetts Gates. 

Všechno ovšem závisí hned na několika faktorech a to např. na proočkovanosti obyvatel, na stavu obyvatel i na způsobu přenosu. 

Velmi oblíbenou podobu apokalypsy v populární kultuře představuje napadení zemí mimozemskou formou života. V poněkud humornější rovině si z touto myšlenkou pohrávala komedie Evoluce s Davidem Duchovnym v hlavní roli. „Pravděpodobnost setkání s mimozemskou civilizací se odvíjí od toho, že předpokládáme její existenci. Což samo o sobě není jisté. Já věřím, že někde existuje život a že může existovat i v podobě inteligentní společnosti. Co se týče pravděpodobnosti setkání s mimozemšťany, jsem méně optimistický," uvedl pro Wave Jan Kolář, šéf České kosmické kanceláře. 

Mimozemský život zcela vyloučit nelze nabízí se otázka, jakou bude mít tento život podobu. Koneckonců existenci mimozemského života nevylučuje ani Jiří Grygar, který v rozhovoru pro Respekt uvedl, že "z geologických záznamů víme, že život se na Zemi začal rozvíjet prakticky ihned poté, co to podmínky umožnily. Lze se tedy domnívat (byť se značnou dávkou nejistoty), že život může být v kosmu hojný. Otázka je, v kolika případech se vyvinul v inteligentní formy."  

Čas od času se také objevují zprávy o srážce naší Země s cizí planetou. Naposledy to bylo loni, kdy se podle křesťanského numerologa Davida Meadea naše planeta měla v říjnu 2017 srazit s Planetou X, známou jako Nibiru. Předpověď mu nevyšla a lidstvo žije dál. Zprávy o možné apokalypse se budou objevovat neustále, je ovšem důležité, abychom tyto „zaručené zprávy" uměly odlišit od skutečných rizik.

Související

Apokalypsa

Vědci zjistili, že milovníci katastrofických a postapokalyptických filmů lépe snáší pandemii

Jeden kontakt a smrtelný virus se přenese. V americkém Centru pro kontrolu a prevenci nemocí dochází k mobilizaci všech výzkumníků, kteří mají za úkol zjistit podstatu patogenu, který neustále mutuje a jak postupně narůstá počet mrtvých, lidé se snaží ochránit sebe a své nejbližší. Film Nákaza z roku 2011 jakoby, odrážel tvrdou realitu současného světa. Nicméně vědci tvrdí, že fanoušci apokalyptických filmů jsou lépe připraveni na pandemii covid-19.

Více souvisejících

Apokalypsa pandemie Ekologie mimozemšťané / ufo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy