Historie, o které se nemluví. Co se dělo v Česku během a po skončení 1. světové války?

Plány a představy následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este se rozplynuly po osudném výstřelu G. Principa v Sarajevu v létě 1914. Onen výstřel znamenal pro mnohé konec, ale též pro mnohé začátek. Co se dělo v srdci Čech během a po skončení 1. světové války a jaké byly osudy dětí Františka Ferdinanda?

První velké vítězství pro Františka Ferdinanda d'Este byl vysněný a těžce vybojovaný sňatek s Žofií Chotkovou v létě roku 1900. Žofie tehdy získala titul kněžna z Hohenbergu. Toto jméno a titul získaly i jejich děti, které vlivem morganatického sňatku byly de facto vyloučeny z přímého vztahu k Habsburkům. 

Útočištěm a klidným domovem se novomanželům stal zámek Konopiště. Právě zde se jim rok po svatbě narodila holčička Žofinka, které doma neřekli jinak než Pinky. Jejich rodina se rozrostla ještě o další dva chlapce, v roce 1902 se narodil Max a v roce 1904 nejmladší Arnošt.

Započalo tak 14 let krásného rodinného života, který byl však nadále vystaven hořkosti nepřejících. Kvůli morganatickému sňatku nemohla Žofie svého manžela oficiálně doprovázet, na císařském dvoře chodila až za poslední, nejmladší, neprovdanou arcivévodkyní a musela snášet i další ústrky. Tyto naschvály těžce nesl i samotný František Ferdinand.  

Jelikož kvůli morganatickému sňatku a renunciační přísaze neměly děti právo na nástupnictví, jejich dětství nebylo vázáno striktním dvorským protokolem a bylo skutečně pohodové a šťastné. Park jim poskytoval spoustu příležitostí pro vyjížďky na koni či v kočáru, v zahradách si mohly hrát na indiány a kovboje. V létě na zámeckém rybníku vyplouvaly na loďkách, v zimě sem chodila celá rodina bruslit. Na zámku se pak pro služebnictvo a návštěvy konala často divadelní představení na motivy sv. Jiří či Johanky z Arku. Nedílnou součástí každodenního života však byla modlitba či mše v kapli. Celá rodina byla velice nábožensky založená, dalo by se říci až bigotní. Vychovatelem dětí byl český kněz Oto Stanovský, který se je snažil naučit i česky, jelikož ani jeden z rodičů, dokonce ani Žofie Chotková, byť z českého hraběcího rodu, neuměl česky příliš dobře. Jinak se na zámku mluvilo německy. 

Ovšem toto těžce vydobyté štěstí nemělo trvat věčně. V červnu roku 1914 přišla po 14 letech od svatby první cesta, kdy mohla Žofie svého manžela oficiálně doprovázet. Jak je ale známo, byla to cesta první, a také poslední. 28. června byl v Sarajevu na Františka Ferdinanda a jeho ženu spáchán atentát, který provedl Gavrielo Princip. Za svými dětmi a zpět na Konopiště se Žofie s Františkem Ferdinandem nikdy nevrátili.

Během tohoto konfliktu, který se nakonec rozrostl ve světovou válku, žily děti nadále na Konopišti, popřípadě v Chlumu u Třeboně. O děti se starala mladší sestra Žofie Jindřiška Chotková, jejich poručíkem byl dle závěti Františka Ferdinanda hrabě Jaroslav Thun. V roce 1917 získal nejstarší Max od císaře Karla I. titul vévody.

Konopiště bylo dětem domovem i na počátku vzniku Československé republiky v roce 1918. Ovšem majetek se následně dostal pod kontrolu státních orgánů a děti musely odejít. Vzít si sebou mohly jen nejnutnější věci jako bylo oblečení. Všechny zbylé věci, fotografie, upomínky na rodiče apod. zde musely zanechat. V roce 1921 byl zámek zestátněn.

Ani další osudy dětí nebyly nejšťastnější. Chlapci odešli do Rakouska, kde oba studovali a oženili se. Nejmladší Ernest vystudoval lesní inženýrství a měl dva syny. Max vystudoval práva, měl šest synů a angažoval se v rakouské politice. Kvůli jejich původu i angažovanosti se stali cílem nacistů po okupaci Rakouska a skončili v koncentračních táborech. Po 2. světové válce se vrací, ovšem s podlomeným zdravím. Max zemřel ve věku 60 let, mladší Ernst už ve svých 50 letech.

Žofinka měla více štěstí, ve svých 19 letech se provdala za hraběte Nostitze-Reineka s nímž měla čtyři děti a až do roku 1946 žili v Čechách. Hrůzy 2. světové války se jí však zcela nevyhnuly, jelikož její manžel kolaboroval s nacisty a její synové tak museli nastoupit do armády na straně Německa, což se některým stalo osudné. Po nástupu komunistů museli odejít do Rakouska. Tam Žofie žila až do roku 1990, kdy ve svých 89 letech zemřela.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

historie František Ferdinand d´Este (následník rakousko-uherského trůnu) I. světová válka

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

před 1 hodinou

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

před 2 hodinami

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 13 hodinami

před 19 hodinami

Vítězem Eurovision Song Contest 2024 se stal švýcarský nebinární zpěvák Nemo

Vítězem nejsledovanější pěvecké soutěže světa Eurovision Song Contest 2024 se stal švýcarský nebinární zpěvák Nemo se skladbou The Code, ve které míchá operní zpěv i rap. Pódium ve švédském městě Malmö ovládl 50 let poté, co se v soutěži proslavila dnes již legendární kapela ABBA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy