Říká se, že bychom měli denně sníst pět porcí ovoce a zeleniny. Přesněji řečeno, zdravotnické organizace doporučují sníst denně alespoň 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Lepší je samozřejmě syrová zelenina, ale ani vařená není k zahození – pokud víte, jak ji správně připravit.
Způsob úpravy zeleniny je důležitý kvůli uchování důležitých živin. Víte například, jak správně uvařit brokolici? Přestože ji řada lidí nemá ráda, je tato zelená rostlina bohatá na vitamin C, (beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2. Z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Bohatá je samozřejmě i na vlákninu.
V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.
Řada lidí brokolici, nebo třeba květák, vaří ve vodě – to je ale zásadní chyba. Právě tento způsob přípravy ale zbavuje zeleninu většiny prospěšných látek – a to nejen vitamínů, ale i glukosinlátů, které urychlují odbourávání hormonů estrogenů a snižují riziko rakoviny.
Vitamíny rozpustné ve vodě (jako je právě vitamín C) při vaření uniknou do vody. Stačí se podívat na barvu, jako bude voda po vaření brokolice mít – bude zbarvená do zelena. Pokud by vás náhodou napadlo tuto vodu v rámci „záchrany“ vitamínů vypít, moc si nepomůžete, spíš naopak. Server Business Insider varuje, že do vody unikají také pesticidy.
Mnohem vhodnější proto je brokolici nebo jinou zeleninu vařit pouze v páře. Podle expertů je právě tohle způsob, jak zachovat v zelenině co nejvíce živin. Je to způsob vaření, při kterém se v potravinách uchovávají vitaminy, minerály i důležité antioxidanty – a rozhodně se to netýká jen zeleniny.
Související
Otrava cuketou. Zlínští lékaři řešili případ, jaký ještě nepamatují
Češi našli způsob, jak ušetřit? Pěstují si vlastní zeleninu a ovoce
Zelenina , recepty, vaření - , zdraví , vitamíny , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 58 minutami
Putin nařídil ruské armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní
před 1 hodinou
Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci
před 1 hodinou
Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod
před 2 hodinami
Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá
před 3 hodinami
Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami
před 3 hodinami
Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA
před 4 hodinami
Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu
před 5 hodinami
Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas
před 5 hodinami
Záplava výrobků "Made in China" už vadí i EU. Von der Leyenová chce jednat s Ťin-pchingem
před 6 hodinami
Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro
včera
Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války
včera
Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby
Aktualizováno včera
Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska
včera
Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců
včera
Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů
včera
EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová
včera
Policie obvinila řidiče kamionu kvůli tragické sobotní nehodě na D1
včera
Mladík se přiznal k napadení europoslance Eckeho. Policie hledá další podezřelé
včera
Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům
Aktualizováno včera
Náhle zemřela herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let
Českou hereckou obec zasáhla během prvního květnového víkendu velmi smutná zpráva. Ve věku 59 let zemřela známá herečka Simona Postlerová. O jejím úmrtí informoval Nadační fond Dvojka srdcem na sociální síti.
Zdroj: Jan Hrabě