Deodoranty a mýdla škodí zdraví? Boj s potem vás může dostat do nemocnice, zhrozili se vědci

Deodoranty a antiperspiranty se staly nedílnou součástí koupelny většiny z nás. Prakticky bez jakéhokoliv rizika každý den bojují s potem a starají se o to, aby zpocený člověk lidově řečeno nepáchnul. Vědci ale nyní zjistili, že zcela bezrizikové používání těchto přípravků není.

Někdo jej používá hned po ránu, jiný při odchodu z domu, další večer. Každý člověk jej užívá jinak, přesto odborníci radí, abychom jej používali hned po sprchování. Čím déle totiž budete bez deodorantu, tím více potu se nahromadí na vaší kůži. Deodoranty jsou nejúčinnější, když se aplikují na čistou pokožku.

Někteří odborníci ale tvrdí, že antiperspiranty jsou nejúčinnější při aplikaci na suchou pokožku. Pokud je povrch kůže vlhký, k chemické reakci dochází na vnějších vrstvách kůže, spíše než uvnitř pórů, kde je to nejvíce třeba. Proto by se měly podle jiných užívat nikoliv po sprchování, ale až na suchou kůži.

Ať tak či tak, většina odborníků se shoduje, že nejlepší je používat deodoranty před spaním. Protože přes noc se moc nepotíte, má antiperspirant šanci dostat se vám do pórů a vytvořit ochranu na následující den.

Nový výzkum australských vědců vás ale od jejich používání možná odradí úplně. Odborníci totiž zjistili, že deodoranty mohou mít nepříznivé účinky na lidský organismus. Přibližně 26 procent lidí je navíc přesvědčeno, že jejich tělo reaguje na chemické látky v deodorantech, osvěžovačích vzduchu a čisticích prostředcích.

Podle studie zveřejněné v Journal of Occupational and Environmental Medicine toto procento lidí pozoruje vedlejší účinky škodlivých chemických látek, které se vyskytují v těchto výrobcích. Mezi ně patří například astmatické záchvaty, migrény a kožní problémy.

To je podle odborníků zarážející zejména s ohledem na dřívější výzkumy. Ukázalo se totiž, že počet lidí citlivých na tyto chemikálie se za čtyřicet let čtyřnásobně zvýšil. Další zhruba tři procenta lidí trpí všeobecnou chemickou přecitlivělostí a tyto přípravky také nemohou užívat.

Situace se ale netýká pouze deodorantů. 60 procent dobrovolníků připustilo, že nenavštěvuje veřejné toalety, kde se používá mnoho chemických vonných látek. Více než polovina účastníků si také údajně nemůže umýt ruce mýdlem s pronikavou vůní. 

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé deodorant Chemikálie Vědci

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy