Nové ohrožení planety: Z vědců se musí stát detektivové

Po léta se dařilo snižovat výrobu a vypouštění nebezpečných freonů po celém světě. Ozonová díra se pomalu začala zacelovat. V loňském roce se však náhle objevil nový zdroj jedné z nejhorších chemikálií, které ozonovou díru způsobovaly. Vědci se proto musí změnit v detektivy, aby nového znečišťovatele odhalili, píše The Independent.

Výrobu chlor-fluorovaných uhlovodíků (CFC), laicky zvané „tvrdé freony“, které patří mezi hlavní viníky vzniku ozonové vrstvy, se dařilo po minulé dvě dekády pomalu utlumovat.

Zastavení poklesu CFC zaznamenali vědci poprvé v roce 2012. Tehdy se objevil jejich nový ilegální zdroj. Všichni výrobci CFC musí být registrováni a jejich výroba je pod přísnou kontrolou. Protože však jinde výroba CFC skončila, byla nová výroba CFC vykompenzována. V loňském roce však vědci našli ve vzorcích jednu z nejnebezpečnějších chemikálií.

CFC-011 neboli Freon-11 je látka, která působila na ozonovou vrstvu nejagresivněji. Používal se v chladírenství, jako náplň do sprejů nebo do stavebních pěn. Ještě v polovině 80. let minulého století jej bylo na světě vyrobeno 298 000 tun.

Jeho produkce však byla postupně snižována a jeho největší producent Spojen státy americké výrobu zastavily již v roce 1996. K roku již 2000 byla již vyrobená jeho čísla mizivá. Nyní byl opět zaznamenán v atmosféře. Již jen pouhých 6500 tun této látky v atmosféře ročně může znamenat ohrožení pozitivního trendu z posledních let.

Pátrání po zdroji vede pro OSN doktor Stephen Montzka z Národního úřadu pro oceány a atmosféru USA. V jeho rukou se hromadí informace z měřících zařízení z celého světa. Nově přislíbila pomoc i NASA „Je to opravdová detektivní práce,“ pochvaluje si profesor Piers Forster z university v Leedsu, který se na práci také podílí.

Vědci již mají první výsledky. Stopa vede do Východní Asie. Následky to může mít nejen pro výrobce ,ale i pro zemi kde podobná výroba probíhá. Jedná se totiž o porušení Montreálského protokolu.

Vědci na vznik ozonové díry upozornili v roce 1985. Ozonová vrstva zabraňuje průniku ultrafialového záření. To může poškozovat zrak a zapříčinit vznik rakoviny kůže. Jak zjistili vědci, za její poškozování mohou látky mezi laickou veřejností známé jako freony. V roce 1989 podepsalo 196 zemí v Montrealu protokol, ve kterém se zavazovalo postupně zastavit jejich výrobu.  

Související

Záď lodi Icon of the Seas naznačuje, jak děsivě monstrózní je tato největší loď světa.

Největší loď na světě už se plaví po moři. Ozvali se však ekologové

Nová největší výletní loď na světě Icon of the Seas je na své první okružní plavbě. Vyplula k ní z přístavu v Miami na americké Floridě. Loď je dlouhá 365 metrů, má 20 palub a vejde se na ni přes sedm tisíc pasažérů. Je nicméně trnem v oku ekologů, kteří se obývají ekologického dopadu jejího provozu. 
Evropská unie, ilustrační fotografie.

Lídři EU povedou debatu o pomoci Kyjevu, podpoře zelené ekonomiky i energetice

Další pomoc Ukrajině, podpora konkurenceschopnosti evropské zelené ekonomiky či reforma energetického trhu budou hlavními tématy nadcházejícího bruselského setkání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Šéfové států a vlád evropského bloku se během dvoudenního zasedání mají bavit také o chystaném návratu k fiskálním pravidlům a o další integraci eurozóny. 

Více souvisejících

Ekologie ozonová díra věda

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy