Tragická skvrna na tváři Ameriky? Přístavem Valongo prošly miliony lidí na smrt

Spojené státy mají za sebou sice krátkou, přesto však krušnou historii. Kromě války o nezávislost a občanské války se také nechvalně proslavily podporou otrocké práce, jejíž stopy zůstaly téměř zahlazeny. Až na jedno místo, které dodnes připomíná hrůznou historii amerického kontinentu.

Na první pohled jde jen o pár kamenných bloků, na které si sáhl zub času. Kameny v přístavu v brazilském Rio de Janeiro jsou jedinými dochovanými svědky bolestivé historie afrických otroků. Před dvěma stovkami let se po nich procházelo na milion otroků.

Podle historiků jde o místo, které jako jediné obsahuje dosud zachované pozůstatky vyloďování otroků v Americe. Lokalita se proto dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Přístav Valongo je na něm ostatně umístěn stejně, stejně jako ostrov Gorée.

Právě z tohoto senegalského ostrova byli otroci převáženi do Ameriky. Tisíce kilometrů odtud, na druhé straně Atlantiku, cesta v přístavu končila. A otroci pocházeli přes kamenité bloky dál do centra města. Tedy ti, kteří cestu přežili.

Těžko říct, jestli přeživší byli skutečně ti šťastnější, jak tomu většinou bývá. Otroci sice museli udělat jen několik kroků, aby se dostali ke svému cíli, na trh, který tvořily četné obchody rozmístěné kolem náměstí. Zde ale dostali na krk železné kruhy a byli prodáni, většinou na severovýchod, kde v nelidských podmínkách pěstovali cukrovou třtinu, fárali v dolech v Minas Gerais nebo pracovali na kávových plantážích v Sao Paulo.

Kolik lidí skutečně prošlo Brazílií cestou za otrockou prací je velmi obtížné zjistit, většina historiků ale tvrdí, že jich byly více než čtyři miliony, tedy zhruba 40 všech otroků, se kterými se v Americe obchodovalo. Země navíc zrušila otroctví jako jeden z posledních, až v roce 1888.

Samotný přístav Valongo, tedy hlavní vstupní brána otroků do země, postupně zmizel v podzemí, když se město přestavovalo. Archeologické naleziště bylo odhaleno až v roce 2011 během výkopů před revitalizací přístavní zóny v souvislosti s přípravami na olympijské hry v roce 2016.

Související

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 
Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) otroctví

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy