Neznámé střípky z dějin: Jak se Polka z Litvy stala carevnou v Rusku?

Příběh Kateřiny I. by docela dobře zapadl mezi příběhy z Windsorského paláce, kterým v poslední době vévodí trend vzít si méně urozenou manželku. Ruská carevna Kateřina I. se totiž původně jmenovala Marta Skowronska, a i když se provdala za nejslavnějšího ruského cara Petra I., pocházela z rodiny polsko-litevského sedláka. Tudíž ani přídomek “Ruská” se k ní tak úplně nehodí.

Málo známý příběh carevny Kateřiny I. je příběhem snad nejraketovějšího vzestupu v hierarchii společnosti dodržující feudální pravidla. Kateřina se totiž stala nejen manželkou cara, ale po smrti Petra I., kdy neměl žádného mužského následníka trůnu, se rovněž stala vládnoucí carevnou.

Hlavní příčina, proč neměl velký reformátor tehdy zatuchlého ruského státu mužského potomka, souvisí s jeho neobvyklou krutosti. Přestože každý panovník považoval za nejdůležitější úkol zajistit pro svou dynastii mužského dědice, u Petra převládla nemilosrdná krutost s níž potíral jakýkoliv náznak opozice proti své vládě. Sám se však považoval za velkého osvícence a reformátora, což se stalo trnem v oku politické opoziční skupiny tzv. staromilců, kteří usilovali o návrat ke starým pořádkům.

Se staromilci udržel kontakty i Petrův syn a jediný mužský následník trůnu Alexej Petrovič. Bohužel pro Petroviče jeho pletky s opozicí praskly, což krutého cara rozzuřilo do běla a osobně se účastnil jeho výslechu v kobkách Petropavlovské pevnosti. Výsledkem výslechu, jenž samozřejmě zahrnoval kruté mučení, byl rozsudek smrti. Pravděpodobně proto aby se poprava nestala záminkou pro povstání opozice, nechal car Petr zavraždit vlastního syna v žaláři.

Polka z Litvy carevnou v Rusku

Krutá ale poučná etuda o způsobu vládnutí v Rusku 18. století je zároveň nezbytnou odbočkou k příčinám pozoruhodné vlády Kateřiny I. Vzhledem k tomu, že vládla pouhé dva roky a nebyla to vláda proslavená ani tak obdivuhodnými činy jako spíše tím, že původ Kateřiny byl skutečně na samotném dně tehdejší hierarchie. Jak už to tak bývá, nemáme zcela spolehlivé zdroje informací o počátcích života mladé Marty Skowronské původem z Livonska ale s polským příjmením. Takovýto mix není ničím divným jelikož Polsko a Litva v 18. století tvořily jeden stát.

Když bylo Martě 17 let sloužila u evangelického pastora v Marienburgu, ovšem po čase se spustila s dragounem šlechtického původu Johannem Crusem, za něhož se také provdala. Do Ruska byla zavlečena vojsky, které město obsadily roku 1702 a následně sloužila jako pradlena v plukovnické prádelně, tehdy ještě měla budoucí carevna postavení na úrovni otrokyně. Musela však disponovat značným ženským šarmem, jelikož si ji povšiml významný velitel Petropavlovské pevnosti a zároveň pobočník cara Alexandr Menšikov, který ji vykoupil. Marta již před tím přijala pravoslavné náboženství s novým jménem - jako Kateřina, se stala favoritkou mezi Menšikovovými milenkami.

Cesta na trůn

Kateřina měla dokonce s Menšikovem dvě děti, když zapůsobila na jeho přítele cara Petra I., který z ní učinil svou milenku a po několika letech roku 1712 i manželku. Kateřina Petrovi porodila 11 děti, ale jen dvě z nich se dožily dospělosti. Těsně před svou smrtí Petr učinil z Kateřiny carevnu a spoluregentku. Když roku 1725 Petr I. odchází na pravdu boží, téměř po dvaceti letech od “nuceného” rozchodu s Menšikovem navážou nový vztah, tentokrát však především mocenský.

Pomocí intrik Menšikov zařídí, aby se Kateřina stala vládnoucí carevnou, ta bývalého milence odmění titulem generalissima a dosadí do čela nově vzniklé Nejvyšší tajné rady, která de-facto vládne celému státu. Po dvou letech vlády Kateřina I. umírá a její fascinující příběh cesty z domu chudého rolníka do čela ruského impéria zůstává poněkud zastíněný slávou její jmenovkyně carevny Kateřiny II. Veliké.

Kateřina I. Rusko Kateřina II. Veliká Moskva Rusko Petrohrad historie

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Juraj Cintula

Na Slovensku se začíná rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Policie v sobotu eskortovala Juraje C., který byl obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ke Specializovanému trestnímu soudu v Pezinku. Soudce má dnes rozhodnout o vzetí obviněného do vazby. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 4 hodinami

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

Po Ficově atentátu se na sítích šíří nenávist. Případy řeší policie i v Česku

Slovenská policie po středečním atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) eviduje a vyšetřuje asi 40 případů šíření nenávisti na sociálních sítích. V pěti případech již zasahovala. Ve vysílání televize TA3 to ve čtvrtek řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy