Jedno procento populace má u ucha druhou díru. A její původ je překvapivý

Lidské tělo skrývá mnoho tajemství. Nad mnoha zdánlivě nesmyslnými částmi těla si vědci lámali hlavu po léta. Server Science Alert přináší sedmičku zdánlivě zbytečných orgánů jejichž původ a funkce má překvapivé vysvětleni.

1) Slepé střevo

Apendix byl dlouho považován za zcela zbytečnou věc, která umí řádně potrápit, když se zanítí. Poslední výzkumy však ukazují, že se v něm množí „hodné“ baktérie, které slouží nejen k trávení a správné funkci střev, ale pomáhají i v boji infekcemi.

2) Druhá dírka do ucha

Nazývá se preauricularní sinus a nachází se jen u 1% lidí, neboť se jedná o dědičnou „vadu“. Nachází se v místě, kde začíná chrupavka. Podle biologů je to pozůstatek žáber, který u některých po evoluci zbyl.

3) Zkrabacené prsty

Zná to každý. Stačí být déle ve vodě a zkrabatí se vám prsty. Proč? Vědci v roce 2013 zjistili, že se zkrabacenými prsty se lépe manipulujeme s mokrými předměty a předměty pod vodou.

4) „Odpadové“ DNA

Většina DNA v našem těle je „naprosto nepotřebná“. Mysleli si tedy do nedávna vědci. Chyba! Takzvané „odpadové DNA“ drží celou genetickou informaci pohromadě. Navíc se v něm ukrývají i funkce, které dosud nebyly odhaleny.

5) „Nepotřebné imunitní buňky“

Drtivá většina imunitních buněk je v našem těle naprosto zbytečná. Tak mluvila dosud lékařská věda. Dokud s těmi zbytečnými buňkami nezačala experimentovat. Brzy se ukázalo, že jsou naprosto klíčové pro boj s infekcemi.

6) Střevní mikroflóra

Dlouho se tvrdilo, že střevní mikroflóra nemá v těle vliv na nic, krom trávení a vylučování. Chyba! Podle posledních výzkumů má střevní mikroflóra má vliv nejen na rakovinu, ale na rozvoj Parkinsonovy nemoci nebo chronického únavového syndromu.

7) Spojivková řasa

Dnes nám pomáhá s pohybem oka a brání proniknutí prachu. Je to však pozůstatek třetího očního víčka-mžurky. Tu mé dodnes mnoho zvířat. Například kočka. U člověka byly zaznamenány pouhé dva případy výskytu. Naposledy se holčička s mžurkou narodila vloni.  

Související

Více souvisejících

zdraví lidské tělo Preauricular sinus

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy