Světu dochází pivo? Některé obchody už zavedly příděly, situace je zlá. A bude hůř

Vědci opakovaně varují, že za pouhých pět až deset let si možná nebudeme moci dopřát banány. Do roku 2080 by mohl svět přijít o kávu. A problém by mohl být i s vínem, protože změna klimatu může zničit vinnou révu. To ale není zdaleka vše, píše server IFL Science.

Jako by to vše už nebylo dost špatné, pijáci piva ve Spojeném království teď byli varováni, že evropský nedostatek oxidu uhličitého (CO2) by mohl ohrozit dodávky oblíbených nápojů. Odborníci současnou situaci nazývají „nejhorší situací, která zasáhla evropské podnikání v oblasti dodávek oxidu uhličitého (CO2) za celá desetiletí."

CO2 je nezbytný pro šumění v šumivých nápojích nebo sodě. Mimo jiné se jím sytí pivo a cider. To ale znamená, že látka musí být čištěna a regulována podle místních norem, aby neobsahovala žádné škodlivé kontaminanty. A tak výrobci potravin a nápojů dodávají CO2 nejen z atmosféry, ale z průmyslových výrobních závodů, kde se vyrábějí jako vedlejší produkt. Poté se rozpouští v kapalině. Většina CO2 vzniká jako vedlejší produkt při výrobě čpavku.

Nejméně pět největších výrobců plynu na severu Evropy má na léto naplánovanou odstávku, aby vyřešily některé problémy s údržbou. To vše je součástí "obvyklého" procesu. Problém je ale teď horší kvůli dočasnému uzavření několika dalších bioethanolových a chemických závodů, které obvykle nabízejí alternativní dodávku plynu - opět kvůli opravám. Tento nedostatek do jisté míry ovlivňuje celou Evropu, očekává se však, že nejvíce zasaženo bude Spojené království kvůli geografické poloze ve vztahu k zařízením produkujícím CO2.

Země už to začala pociťovat. Velkoobchody ve vlastnictví společnosti Tesco již stanovily příděl piva a jablečného cideru na osobu a nákup. A jak dlouho to bude trvat? Podle britské asociace pro zpracování masa (BMPA), to bude trvat pravděpodobně přibližně čtyři týdny. CO2 se totiž také používá při balení masa, aby se zachovala jeho barva a svěžest.

Dobrou zprávou je, že by se věci brzy měly vrátit do normálu. Špatná zpráva je, že krize přišla právě v době mistrovství světa ve fotbale, kdy je spotřeba piva hodně vysoká.

Související

Pivo

Ceny piva opět porostou. Pivovary během podzimu zdraží

Velké pivovary připravují podzimní zdražení, a to o zhruba jednu korunu za půl litru piva. Tento krok by měl být následován zvýšením cen v restauracích, což bude mít negativní dopad na hospodský průmysl. Uvedla to Česká televize s tím, že situaci komplikuje i plánované zvýšení DPH na čepované pivo.

Více souvisejících

Pivo nápoje Velká Británie potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy