Archeologové potvrdili: Nejsilnější biblický příběh se opravdu stal

Biblická kniha Exodus vypráví o odchodu Izraelitů z Egypta pod vedením Mojžíše a jejich putování pouští na cestě do Zaslíbené země. Podle odborníků ale nejde o smyšlený příběh, podle nich se totiž skutečně stal.

Archeologové tvrdí, že v Izraeli našli tábor, ve kterém se před přibližně 3000 lety skrývali kočovníci před Egypťany. Starověké zříceniny nalezené v poušti v blízkosti řeky Jordán by podle nich měly zodpovědět některé otázky týkající se biblického tajemství Exodu.

Podle Bible Mojžíš osvobodil Izraelity od otroctví a vedl je přes Sinajskou poušť. Později překročili řeku Jordán do Zaslíbené země. Přesto neexistuje žádný historický základ tohoto putování. Experti se domnívají, že Izraelci skutečně obývali oblast dnešního Izraele jako původní obyvatelé.

Poslední průzkumy archeologů ale potvrzují, že ruiny nalezené v blízkosti řeky Jordán jsou důkazem o kočování izraelského lidu, který před tisíci lety pronikl do starověké země. Myslí si, že během jejich cesty do Egypta žili v malé osadě přibližně ve 13. století před naším letopočtem. Znamenalo by to, že nález se shoduje s údaji z Bible.

Podle archeologů z izraelské Ariel University bylo za posledních 2000 let v oblasti vybudováno množství kočovných osad. Nalezené místo ale přesně odpovídá biblickému příběhu. Archeologové nyní analyzují, zda zříceniny Khirbet el Mastarah odpovídají nomádskému stylu.

Vědci také objevili něco jako o přístřešky pro zvířata. V létě zde teplota dosahuje 45 stupňů Celsia a roční úhrn srážek je minimální, experti se proto domnívají, že v celé lokalitě vznikaly a zanikaly kočovné osady velmi rychle a obyvatelé v nich setrvali pouze krátký čas. 

Související

Více souvisejících

Bible Izrael

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy