Strašidelný úkaz na obloze. Co se stalo za vlády Rudolfa II.?

Je zajímavou shodou okolností, že unikátnímu a extrémnímu jevu (výbuchu supernovy) došlo zrovna za dob asi nejpozoruhodnějšího panovníka v našich dějinách. Díky vášni Rudolfa II. pro astrologii, se tak podařilo popsat specifický astronomický úkaz. Přestože v rudolfínských časech panovala celé řada pověr, práce astrologů na pražském královském dvoře neměla daleko k moderní vědě.

Rudolfův zájem o hvězdné jevy je všeobecně znám, nicméně byl spíš motivován panovníkovu zvídavostí v okultních praktikách, než vědeckým zájmem. Přestože hvězdy sloužily k vykládání budoucnosti, položily tyto pokusy základy vědeckému poznání. Rudolfovy vášně sice bránily tomu, aby se český král více věnoval tíživé politické situaci, jelikož Evropa se nevyhnutelně blížila nejkrvavějšímu konfliktu historie, k Třicetileté válce, poskytl Rudolf pracovní podmínky nejlepším vědcům, kteří by si svou vědeckou práci jen stěží sehnali obživu.

Praha centrem vědy nebo okultismu?

Pověst Prahy jako centra uměni, astrologie a alchymie přilákala i nejvýznamnějšího astronoma raného novověku Johannese Keplera. Do Prahy ho pozval domácí učenec Tadeáš Hájek z Hájku. Hlavním astronomem na Rudolfově dvoře byl Tycho de Brahe, ale potřeboval pomoc schopného matematika, jakým byl Kepler a právě Brahe byl naopak lákadlem pro Keplera. Nešlo ani tak o jeho osobnost jako o jeho poznámky. Více než třicet let zkušený hvězdář zapisoval svá pozorování a jednalo se tak o nejrozsáhlejší empirický materiál s astronomickými poznatky na světě.

První vědecký tým

Hájek, Brahe a Kepler vytvořili v Praze pracovní skupinu, v niž si navzájem vyměňovali své poznatky, což byla velmi pokroková metoda týmové práce, která neměla obdoby. Nicméně si spolupráci příliš dlouho neužili. Tadeáš Hájek z Hájku totiž záhy zemřel a Tycho de Brahe ho následoval hned rok na to. Kepler se tak z pozice Braheho asistenta posunul na místo královského astronoma. Na základě spolupráce se staršími předchůdci vypracoval tzv. Keplerovy zákony pohybu nebeských těles a položil tím základy moderní astronomie. Rozhodně nešlo o jednoduchou záležitost, Keplerovi trvalo 27 let, než je dokázal formulovat. Při této práci jako jeden z prvních zaznamenal výbuch supernovy a dodnes je to také poslední zaznamenaná exploze supernovy v dějinách astronomie.

Jediný kdo viděl vybuchnout hvězdu

Podle Keplerových záznamů v říjnu 1604 došlo k výbuchu hvězdy, který je doprovázen obrovským množstvím energie. Dnešní astronomové se domnívají, že takováto exploze vyprodukuje za minutu více energie než vyzáří všechny dnes pozorované hvězdy ve vesmíru. Samotný světelný jev pozorovaný Keplerem je pak asi jen setinou procenta uvolněné energie. O pozoruhodném jevu vydal Kepler na náklady císaře Rudolfa knihu De stella nova in pede serpentarii (O nové hvězdě v souhvězdí Hadonoše). Na začátku třetího tisíciletí na počest průkopníka na poli astronomie byly zaměřeny nejmodernější současné teleskopy (především tedy Spitzerův a Hubbelův teleskop) do míst, kde se nacházejí relikty vybuchlé supernovy. Cílem bylo lépe poznat, co vlastně Kepler pozoroval a jaké parametry jeho supernova měla. Bublina prachu a plynu, která po Keplerově hvězdě zbyla má v průměru neuvěřitelných 14 světelných let.

Přestože pro Keplera byl vesmír místem, v němž hledal především hudební harmonii a ideální matematickou symetrii, nad čímž se dnes už jenom usmějeme, došel svou práci ke stěžejním objevům, bez nichž by dnešní vědecký pokrok nebyl možný.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Vesmír: Supernovy Vesmír: Hubbelův teleskop rudolf II. astrologie

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy