Potvrdil vznik vesmíru, černé díry i cestování časem. Proč Stephen Hawking nikdy nedostal Nobelovu cenu?

Je nejslavnějším vědcem 21. století a z historie se mu vyrovná pouze Albert Einstein. Stephen Hawking se stal celosvětově uznávaným fyzikem nikoli kvůli svému handicapu, ale kvůli objevům a teoriím, které učinil. Proč za ně ale nikdy neobdržel prestižní Nobelovu cenu?

Hawking je pro mnoho lidí symbolem nezdolné vůle. I naprostý fyzikální laik ví, že byl více než polovinu života upoután na vozík a odkázán na pomoc druhým. Díky degenerativnímu onemocnění ASL přestal chodit, mluvit a nakonec zcela ztratil možnost pohybovat se.

Přesto během svého života publikoval na 200 vědeckých studií, z nichž některé jsou doslova přelomové. Jednou z prvních a nejdůležitějších je teorie o Velkém třesku.

Do té doby se totiž věřilo, že vesmír zde byl vždy a vždy bude. S tím se ale Hawking odmítal smířit a s Rogerem Penrosem dokázal, že Einsteinova obecná teorie relativity předpovídá, že čas a prostor má počátek právě ve Velkém třesku. Popsal také, jak Velký třesk proběhl, resp. co následovalo těsně po něm.

Pokud má čas i prostor počátek ve Velkém třesku, pak má někde i konec. A ten rovněž objevil Hawking, konkrétně se totiž nachází v černých dírách. Těm se vědec věnoval velkou část života a popsal jejich chování i vznik.

Zjistil například, že černé díry zakřivují čas a prostor a vytváření místo, v němž ani jedna tato fyzikální veličina neplatí. Právě černé díry jsou považovány za jeden z největších Hawkingových objevů.

V závěru svého života se ale věnoval mnohem fantasknějším věcem. Zkoumal například cestování v čase a teoreticky prokázal, že je možné. Ostatně už nyní víme, že čas jinak plyne na Zemi a jinak ve vesmíru, podle Hawkinga ale také čas ubíhá tím rychleji, čím rychleji se objekt pohybuje.

Vědec se proto domníval, že ve chvíli, kdy lidé budou umět dosáhnout rychlosti světla, resp. se k ní přiblížit, budou umět cestovat do budoucnosti. Cestu do minulosti ale vyloučil a považuje ji za nereálnou.

Hawking byl za své objevy oceněn Průlomovou cenou v základní fyzice, což je nejprestižnější fyzikální cena vůbec. Nikdy ale neobdržel Nobelovu cenu. A časopis Time odpověděl na to, proč.

Teoretické objevy totiž nejprve musejí být prokázány. Teprve poté je lze touto cenou ocenit. Není bez zajímavosti, že komise pro udílení cen se v minulosti už několikrát zmýlila, a proto si zakládá na tom, aby objevy, za které se cena udílí, byly reálné.

Příkladem může být Higgsův boson, který poprvé předpověděl roku 1964 britský fyzik Peter Higgs. Nobelovu cenu za něj ale obdržel až v roce 2013, tedy poté, co byla jeho existence prokázána.

Podobně je na tom i sám Einstein. V roce 1921 byl oceněn Nobelovou cenou za fyziku za vysvětlení fotoefektu. Mnohem významnější ale byly jeho dřívější práce, například obecná teorie relativity z roku 1915, opět šlo ale pouze o teorii. A například Einsteinova teorie gravitačních vln ve vesmíru, kterou poprvé představil ve dvacátých letech minulého století, byla dokázána až v roce 2016.

Komise pro udílení cen tedy svým způsobem nemá Hawkinga za co ocenit. Teorii o vzniku vesmíru prokázat nelze, stejně jako černé díry. Ty totiž zatím nelze nejen pozorovat, ale ani s určitostí potvrdit, že skutečně existují. Podle časopisu Time technologie potřebná k pozorování černých děr zřejmě jednou vyvinuta bude, potrvá to ale mnoho let a náklady půjdou do milionů dolarů. Jakmile se ale prokáže, že měl Hawking pravdu, bude žhavým kandidátem na to, aby Nobelovu cenu obdržel. Bohužel už ale posmrtně.

Související

Ilustrační foto

Je dražší dinosaurus, nebo královnin rolls-royce? Letos se dražily pozoruhodné věci

Miniaturní kamínky z Měsíce, mapka lesa z dětské knihy či kolečkové křeslo zemřelého génia - to vše přitáhlo letos velkou pozornost do aukčních síní celého světa. Majitelé nabízeli v dražbách pozoruhodné věci, mezi nimiž byla i kostra dinosaura nebo rolls-royce královny Alžběty II. Aukcí poutajících mimořádný zájem bylo tento rok více než jindy, uvedl web americké televizní stanice CNN.

Více souvisejících

Stephen Hawking nobelova cena

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy