Posun v léčbě Alzheimera? Lékaři z Washingtonu možná dosáhli na důležitý milník

Alzheimerova choroba může mít několik typů, tvrdí nový výzkum vědců z americké University of Washington. Nový poznatek by v budoucnu mohl vést k lepšímu zaměření léčby u jednotlivých pacientů, každý jednotlivý typ by se tedy léčil specificky. K podobnému zjištění došlo v probíhajícím roce už u cukrovky 2. typu.

Alzheimerova choroba je v současnosti označována za neurodegenerativní onemocnění. Dochází při něm ke ztrátě nervových buněk v některých částech mozku, díky tomu je nejčastější příčinou demence. Projevuje se výpadky paměti, ztrátou jazykových schopností či orientace v prostoru.

Nová studie naopak říká, že její výsledek může napomoct k lepším a zřetelnějším výsledkům při budoucím výzkumu choroby a testování léků. „Myslím, že i dobrý lék může selhat při klinickém hodnocení, protože ne všichni pacienti mají ten samý typ Alzheimerovy choroby,“ říká Shubhabrata Mukherjee, jeden z členů výzkumného týmu z Lékařské fakulty University of Washington.

Výzkumníci pracovali s více než 4000 pacienty v pozdním stádiu nemoci, které rozdělili do 6 skupin podle jejich kognitivních funkcí v době jejich diagnózy. Přitom se zaměřili na paměť, exekutivní funkce, jazykové schopnosti a prostorovou orientaci.

Výzkum rovněž ukázal, že důležitým faktorem může být genetická výbava. Prokázalo se totiž, že jedincům s alelou APOE E4 hrozí zvýšené riziko rozvinutí Alzheimerovy choroby, což naznačovaly již některé předchozí provedené studie.

Za limit současného výzkumu považují autoři studie fakt, že všichni zkoumaní pacienti byli Evropané s dobrým vzděláním. Výsledky přesto považují za uspokojivé, protože přinesl dostatek poznatků, které umožňují konstatovat, že Alzheimerovu chorobu je možné rozdělit na více typů.

„Dopady výzkumu jsou vzrušující,“ říká další z výzkumníků Paul Crane a dodává: „Našli jsme podstatné biologické rozdíly mezi jednotlivými skupinami pacientů s Alzheimerovou chorobou.“ Do budoucna by měl výzkum pokračovat, jeho cílem bude zpřesnit diagnostiku nemoci a jednoho dne, doufejme, i léčbu.

Související

Ilustrační fotografie.

Počet lidí léčených s Alzheimerovou nemocí se za deset let zdvojnásobil

Počet lidí, kteří se v Česku léčí s Alzheimerovou chorobou, se za posledních deset let více než zdvojnásobil. Loni se podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) léčilo s touto nemocí 68.120 lidí. Odborníci ale upozorňují, že onemocnění zůstává u velké části pacientů neodhaleno a bývá zaměňováno za náladovost, nešikovnost či jiné projevy stáří.

Více souvisejících

alzheimerova nemoc zdraví věda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy