Vědci jsou v šoku. Stav Země vypadá, jako kdyby na ní každou vteřinu vybuchla atomovka

Globální oteplování zvyšovalo za posledních 150 let teplotu moří a oceánů ekvivalentem výbuchu atomové bomby za vteřinu. S tímto závěrem přišel nový výzkum vědců z Oxfordské univerzity.

Světové moře a oceány absorbují drtivou většinu energie způsobené globálním oteplováním. Nový výzkum, který provedli odborníci z prestižní Oxfordské univerzity, ukazuje, že za posledních 150 let došlo k výraznému oteplení vodní masy. Podle deníku The Guardian, který o studii informoval, odpovídalo celkové oteplení ekvivalentu výbuchu atomové bomby za sekundu.

„Snažím se nepoužívat taková přirovnání, jednoduše proto, že je shledávám znepokojivými,“ řekla pro britský deník profesorka Laure Zanna, která výzkum vedla. „Většinou se snažíme oteplování porovnat se spotřebou energie, aby to nebylo tak děsivé.“

Podle kalkulace Guardianu odpovídala průměrná hodnota oteplování výbuchu atomové bomby zhruba 1,5 krát větší, než byla ta shozená na Hirošimu, za vteřinu. S nárůstem uhlíkových emisí se však zintenzivnilo a „dnes odpovídá ekvivalentu tří až šesti atomových bomb za vteřinu“.

„Očividně vypouštíme velké množství přebytečné energie do našeho klimatického systému a značná část skončí v oceánech. O tom není pochyb,“ dodává Zanna. Celková hodnota tepla vstřebaného oceány za posledních 150 let odpovídá zhruba tisícinásobku roční spotřeby energie na celém světě.

Velká část tohoto tepla je „uchovávána“ v hlubinách oceánů. Oceány a moře se nezahřívají rovnoměrně, protože proudy přesunují teplou vodu na velké vzdálenosti. Výzkumníci proto při své práci využívali měření teploty povrchových vrstev vody i počítačové modely oceánské cirkulace.

Podle autorů studie by jejich práce mohla pomoci v lepším pochopení a následné předpovědi dopadů, které klimatická změna přinese. V budoucnu budou vědci lépe schopní odhadovat, jak se projeví nárůst mořské hladiny v různých regionech. „Budoucí změny v oceánských pohybech mohou mít vážné důsledky pro úrovně hladiny moří v regionech hrozící zaplavením pobřežních oblastí,“ stojí ve zprávě.

„Porozumění změně teploty oceánů a roli, kterou hraje cirkulace v oteplování jednotlivých částí, je klíčové pro předpovídání světové i regionální klimatické změny a zvyšující se mořské hladiny,“ cituje dále The Guardian ze studie.

Podle Dany Nuccitelli, která je také environmentální vědkyní, nicméně zjištění studie odpovídá běžně přijímaným poznatkům a závěry jsou spíše střízlivé. „Oteplování oceánů se zvýšilo s tím, jak se zintenzivnilo globální oteplování. (Běžně udávaná) hodnota se v posledních dekádách pohybuje mezi třemi a šesti atomovými bombami shozenými na Hirošimu za sekundu, v závislosti na datech a použitém časovém rámci. Tato nová studie (…) se pohybuje na spodní hranici ostatních odhadů.

Související

Češi se nechávají testovat na covid-19

S teplotami roste i jejich dopad na lidské zdraví. Lékaři už se potýkají s problémy

Dlouhodobý nárůst průměrné teploty na Zemi může mít pro miliony lidí tragický dopad. V důsledku selhání termoregulace může nastat nebezpečí přehřátí či selhání organismu. Nejvíce ohrožení jsou farmáři z rozvojových zemí nebo stavební dělníci a lidé z továren, ale v současné době se riziko přehřátí týká i zaměstnanců nemocnic, kteří kvůli covid-19 musí nosit ochranné obleky.
Počasí

Oteplování se projevuje i v peněženkách Čechů, každý rok zaplatíme miliardy

Lidé budou muset ze svých kapes vytáhnout miliardy korun. To jsou částky, které naši republiku každoročně stojí vlny veder. Oteplování Země totiž nemá dopady jen na klimatické změny a zemědělství, ale přeneseně i na ekonomiku jako takovou. Kvůli suchu navíc v blízké budoucnosti hrozí, že se v Česku přestane dařit některým plodinám, a může dojít například ke zdražení piva nebo některých potravin. Porostou rovněž ceny za zdravotní péči a za energie.

Více souvisejících

oteplování životní prostředí Moře globální oteplování Oceán Univerzita Oxford

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy