Vesmírná loď? Český vědec zjistil, co je zač záhadný vesmírný objekt

Mnozí doufali, že záhadný vesmírný objekt, který byl poprvé pozorován před dvěma lety, může prokázat existenci mimozemské civilizace. Nyní však vše spolehlivě vyvrátil vědec původem z České republiky.

Od chvíle, kdy byl poprvé detekován, je mezihvězdný objekt Oumuamua předmětem zájmu vědců. Zatímco někteří se domnívali, že jde o kometu nebo asteroid, mnozí jiní spekulovali i o tom, že může jít i o vesmírnou loď. Teď se konečně přišlo na pravý původ objektu.

Nejnovější studie amerického vědce českého původu Zdeňka Sekaniny, který se narodil v Mladé Boleslavi a vystudoval Univerzitu Karlovu, považuje Oumuamuu za pozůstatek komety.

Podle Sekaniny, který se podobnými objekty zabývá přes 40 let, je Oumuamua jen zbytkem objektu, který do sluneční soustavy vstoupil na začátku roku 2017. Americko-český astronom se opírá i o předchozí výzkumy svých kolegů, které tuto hypotézu potvrzují.

Jak poukazuje ve své studii, zbylý fragment má exotický tvar a některé podivné vlastnosti. Proto někteří astronomové zpočátku vylučovali, že by šlo o kometu. Z pozorování teleskopu VLT ale vyplynulo, že Oumuamua je objekt z kamenného materiálu. Další studie zase prokázala, že záhadný objekt velmi podivně rotuje.

Podle původních předpokladů to mělo značit, že Oumuamua v minulosti kolidovala s jinými objekty. Sekanina ale tvrdí, že podivná rotace je výsledkem rozpadu většího objektu na menší fragmenty.

Sekanina mezi sebou porovnal dvě komety, které se rozpadly v perihéliu. V obou zmiňovaných případech došlo k explozi, z čehož astronom vydedukoval, že Oumuamua neprošla procesem odplyňování, ale naopak jí ovlivnil tlak slunečního záření. Tuto hypotézu navíc potvrzují mnohá pozorování objektu.

Jednoduše řečeno, kdyby se objekt, podobně jako kometa, skládal z mnoha nestálých materiálů (voda, oxid uhličitý, metan), prošel by procesem odplyňování, jak by se blížil Slunci. To se však v případě Oumuamuy nestalo. Rozhodně tedy nejde o uměle vytvořený objekt, což si mnozí určitě přáli.

Sekanina nyní doufá, že na jeho výzkum navážou ještě další studie. Díky nim by se hlavně mohlo zjistit, ze které komety se objekt Oumuamua uvolnil a kdy k rozpadu původního objektu došlo.

Související

Více souvisejících

vesmir Komety asteroid NASA astronomie Oumuamua

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy