Vědci změnili názor: Planetka Ultima Thule jako sněhulák nevypadá

Vědci, kteří studují vzdálenou planetku Ultima Thule, změnili názor na její tvar. Stalo se tak po prozkoumání dalších fotografií pořízených sondou New Horizons, které dorazily na Zemi. Původně experti přirovnávali planetku ke sněhulákovi, nyní se ale zdá, že je spíše plochá. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

Planetka Ultima Thule se nachází v Kuiperově pásu a je od Země 6,6 miliardy kilometrů daleko. Jedná se o nejvzdálenější těleso, které dosud navštívila sonda vyslaná lidmi. Planetku tvoří dva objekty - ten větší se nazývá Ultima, ten menší pak Thule.

Aparát New Horizons planetku vyfotografoval během svého průletu 1. ledna. Následně začal snímky posílat na Zemi. Na základě prvních vyhodnocených fotografií americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) 2. ledna sdělil, že planetku lze přirovnat ke sněhulákovi ze dvou koulí o délce 33 kilometrů.

Z nově prozkoumaných snímků ale vyplývá, že předpokládané koule jsou značně zploštělé. Více než sněhuláka tak planetka podle vědců připomíná perníkového mužíčka.

New pics, new info! New Horizons scientists at @JHUAPL confirm the two sections (or “lobes”) of #UltimaThule are not spherical. The larger lobe more closely resembles a giant pancake and the smaller lobe is shaped like a dented walnut! https://t.co/t29kOqe5iA https://t.co/Ia6HlQQCAY

— NASA New Horizons (@NASANewHorizons) 8. února 2019

"Naše původní představy o Ultima Thule vycházely z omezeného počtu snímků, které byly poslány na Zemi ve dnech bezprostředně následujících po průletu sondy. Když jsme si nyní prohlédli větší množství dat, zásadně jme změnili názor... Ve skutečnosti je tvar planetky Ultima Thule zploštělejší," prohlásil šéf projektu New Horizons Alan Stern.

"Větší lalok, nazývaný Ultima, se podobá spíše obří palačince a menší lalok, zvaný Thule, má tvar jako zkrabatělý vlašský ořech," konstatoval vědecký tým projektu New Horizons.

Jak takový tvar mohl vzniknout, je pro vědce záhadou. "Nové snímky nám předkládají hádanku týkající se zformování tohoto objektu. Nikdy jsme nic podobného mezi objekty obíhajícími kolem Slunce neviděli," řekl Stern.

Vědecký tým uvedl, že potrvá až 20 měsíců, než se sondě podaří poslat všechny fotografie a další data, které sonda během několika hodin při průletu kolem planetky pořídila.

Související

Adolf Hitler

Ultima Thule: Co má malá planetka společného s nacistickou ideologií?

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil první ostrý snímek planetky Ultima Thule, který pořídila sonda New Horizons během úterního průletu. Oficiální označení planetky je 2014 MU69. Přezdívka Ultima Thule je ale značně problematická, protože má kontroverzní konotace. Existuje tu určité spojení s nacisty. A i dnes tento pojem používají některé krajně pravicové skupiny.

Více souvisejících

planetka Ultima Thule sonda New Horizons vesmir NASA

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy