Zanedbávat odpočinek je nebezpečné: Expert popisuje, co se stane s tělem a mozkem, pokud málo spíte

Každý má svůj spánkový rytmus jiný. Jedni rádi ponocují, druzí si raději přivstanou. Vědecké výzkumy však čím dál průkazněji ukazují, že zanedbávat spánkový odpočinek je pro organismus člověka extrémně nebezpečné.

Výzkum mozku, na nějž nedostatek spánku působí nejvíce, je velmi ošemetnou záležitostí a tak i zjištění ohledně nedostatku spánku jsou obtížná.

Téměř jisté však je, že nedostatek spánku ovlivňuje paměťová centra. Podle vědců dnes již můžeme říct takřka s jistotou, že nevyspaný jedinec má problémy s pamětí. Unavený mozek bez spánku totiž v podstatě programově odmítá přijímat další informace. Výsledkem je neschopnost si cokoliv zapamatovat v hraničních případech může mít člověk pocit, že trpí amnézií. Studenti, kteří se pokouší učit na úkor spánku, tak pravděpodobně nedělají dobře.

Vážnější je, že nedostatek spánku je přímo spojen s rakovinovými onemocněními. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je jakákoliv forma práce zahrnující noční směny považována za karcinogenní. Například Dánsko zná řadu případů, kdy zdravotní sestry sloužící na nočních směnách musely být finančně odškodněny, pokud onemocněly rakovinou prsu.

Spánek je důležitý i pro předcházení Alzheimerově chorobě. Ve spánku se z mozku vyplachuje protein beta-amyloid, který mozku způsobuje demenci. Pokud člověk má každodenně nedostatek spánku vytvoří si velké množství tohoto toxického proteinu.

Špatnou zprávou pro muže je, že u těch kteří spí pouze pět až šest hodin denně, se výrazně snižuje hladina testosteronu. Dlouhodobě až na úroveň seniorního věku. 

Obdobné množství spánku, tedy méně než 6 hodin denně rovněž zvyšuje krevní tlak. Nedostatek spánku tak navyšuje pravděpodobnost smrtelného infarktu a mrtvice o 200%. S blížícím se změnou času na letní stojí za připomenutí ještě jedna statistika. Ztráta jedné hodiny spánku při letní změně času způsobí zvýšení výskytu infarktu následujícího dne o 24 %.

Lidské tělo je nastaveno na 16 hodin provozu. Pak už potřebuje spánkový restart. Pokud se člověk do postele neuloží 20 hodin, jsou už na něm pozorovatelné změny v mentálním výkonu i fyziologické projevy. Za volantem vozu má nevyspaný člověk stejné problémy, jak po požití alkoholu. Dopřát si kvalitní spánek se skutečně vyplatí a nejen proto, že profesor Matthew Walker z univerzity v Berkeley nevyspanost považuje za jednu ze základních forem poškození mozku.

Související

Anna Honzáková

První české vědkyně se prosadily mezi lékaři či historiky

K 11. únoru se váže Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který má mimo jiné upozornit na fakt, že i ženy jsou ve vědeckém světě nepostradatelné. Ještě počátkem minulého století však vědeckých pracovnic působilo velice málo, a to kvůli předsudkům zakořeněným ve společnosti, že se ženy ve vědě nemohou tak dobře uplatnit jako muži. Přesto se mnohé české ženy ve vědě zapsaly, a to na poli medicíny, přírodních věd nebo třeba historie a etnografie.

Více souvisejících

věda spánek mozek mrtvice

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy