Úspěch českých vědců: Na svět pomohli dětem z neoplodnitelných vajíček

Čeští vědci opět dosáhli úspěchu, který si vysloužil věhlas i v zahraničí. Týmu doktorky Zuzany Holubcové se povedlo vyvinout novou metodu, která najde velké uplatnění na poli asistované reprodukce. Studie prokázala, že lze oplodnit i „neoplodnitelné“ vajíčko.

Do redakce serveru EuroZprávy.cz dnes doputovala zpráva o velkém českém vědeckém úspěchu. Tým vědkyně Zuzany Holubcové vyvinul na reprodukční klinice Reprofit unikátní metodu zkoumání zralosti vajíček, kterou na titulní straně otiskl prestižní odborný časopis Journal of Assisted Reproduction and Genetics. Takového úspěchu dosáhli čeští vědci vůbec poprvé.

„Ne každá žena, která podstupuje stimulaci vajíček na reprodukční klinice, reaguje podle šablony. Některým pacientkám nestačí vajíčko úplně dozrát, což před odběrem nelze poznat. Pokud však dojde k umělému oplodnění nedozrálého vajíčka, je šance na úspěšné těhotenství značně snížená,“ říká doktorka Zuzana Holubcová.

Holubcová vzpomíná na případ, kdy ženě odebrali 17 vajíček, která se ukázala jako nedostatečně zralá, tím pádem nevhodná k oplození. Po několikahodinovém čekání 12 z nich dozrálo a léčený pár se dnes může těšit ze zdravého chlapce. Další tři zamražená embrya pak čekají na budoucí použití.

S pomocí nové metody zvané polarizační mikroskopie umí odborníci vyšetřit zralost vajíček předtím, než jsou uměle oplodněna a zavedena do dělohy. Pokud ještě nejsou zralá, lékaři je mohou nechat ještě několik dalších hodin zrát na misce. Použití polarizační mikroskopie tak umožňuje doktorům optimálně načasovat injekci spermie do vajíčka.

„Je to šance i pro ženy, které by jinak nemohly otěhotnět,“ vysvětluje Holubcová. Potenciál metody ověřovali na klinice více než dva roky, nejprve na dárcovských vajíčkách, následně i na vajíčkách 200 pacientek, které se zařazením do studie souhlasily. Výsledkem je narození 60 dětí, z toho 12 dětí z vajíček, která byla obecně považována za neoplodnitelná.

Naopak záhadou stále zůstává, proč u některých žen vajíčka v obvyklém termínu nedozrají. „I na běžné léky reagujeme odlišně. Stejně je tomu s reakcemi žen na hormonální léčbu,“ konstatuje Holubcová.

Ve světě reprodukční medicíny jde o velkou událost. „Léčba neplodnosti v Česku má v zahraničí zvuk od dob profesora Pilky, zakladatele asistované reprodukce v Československu. A takové úspěchy tento zvuk ještě posilují,“ zdůrazňuje ředitel reprodukční kliniky Jonáš Vokřál.

Související

Narozená miminka

Dětí ze zmrazených embryí se v Česku narodilo přes 21.000

V Česku se zatím narodilo více než 21.000 dětí ze zmrazených embryí, první před 30 lety. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) o asistované reprodukci. Dětí ze zmrazených embryí podle primáře Centra reprodukční medicíny kliniky Iscare Jana Lachety přibývá - v roce 2010 se jich narodilo 894, v roce 2020, ze kterého jsou nejnovější data, více než 3000. Loni jich podle odhadu ředitelky kliniky Repromeda Kateřiny Veselé bylo kolem 4000. Desítky lidí ročně si podle zástupců klinik nechávají zmrazit i vajíčka nebo sperma.

Více souvisejících

umělé oplodnění věda lékaři děti

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy