Zachrání nás nukleární zbraně před asteroidy? Experti mají chmurnou odpověď

Na mezinárodní konferenci Planetary Defense Conference v americkém Marylandu pořádanou minulý týden se vědci NASA pokusili simulovat padání asteroidu a jednání Země proti tomu. Došli však k poněkud chmurnému zjištění. Státy by se zdráhaly využít nukleárních zbraní k ochraně země z právních a mocenských důvodů.

Pokud v amerických katastrofických filmech se kdykoliv objeví nějaký problém, ať je to padající asteroid, mimozemská invaze či příchod Godzilly, americká armáda vždy dojde k pádnému řešení – použití atomové bomby. Jak však upozornili na konferenci experti, realita je mnohem složitější a ani předkládaný zájem všech na přežití světa v mezinárodním právu neopravňuje k použití nukleární zbraně.

V Artiklu IV Smlouvy o využívání kosmického prostoru (Outer Space Treaty) z roku 1967 je použití nukleárních zbraní ve vesmíru zakázáno. To se zdá prakticky rušit použití obranného systému umístěného ve vesmíru.

Smlouva o částečném zákazu zkoušek (Partial Test Ban Treaty) z roku 1963 představuje ještě větší překážku použití nukleární zbraně ve vesmíru. Artikl I(1) (a) zakazuje „jakoukoliv...nukleární explozi...v kosmickém prostoru“, poukazuje ve svém článku pro akademický server The Conversation profesor práva z University of Reading James A. Green.

Podle Corduly Steinkoglerové, odborníci na vesmírné právo z Vídeňské univerzity, současné smlouvy nepožadují po národech, aby spolu sdílely informace o nebezpečí dopadu asteroidu a ani by se navzájem chránily, ačkoliv charta OSN stanovuje „velmi obecnou povinnost“ členských národů, aby se pokoušely vyřešit mezinárodní problémy.

Podle českého odborníka na vesmírné právo, Petra Boháčka z Karlovy Univerzity v Praze, je to zvláště palčivý problém pro ty země, které nemají prostředky, aby asteroid zastavily. „ Asteroidy nediskriminují,“ řekl na konferenci. Podle něj národně/státní koncept suverenity je „dinosauří metoda“ pro rozhodování toho, jak se vypořádat s problémy planetárního významu.

„Jenom vyhlídka na to, že by jedna země zachránila celý svět, s sebou samozřejmě nese spoustu geopolitických obav, spousta starostí o moc," cituje Boháčka server The Space. „Jak víme z mnoha zkušeností v minulosti, dobré úmyslů samotné, nejsou zdroji legitimity, nejsou osvobozeny od moci, nejsou osvobozeny od národních zájmů."

Podle Davida Koplowa z Georgetown University Law Center se státy budou bránit aktivněji zasáhnout proti dopadu asteroidu z jednoduchého důvodu – mohlo by je to přijít dráž než kdyby neudělaly nic. Pokud by se jim například podařilo odklonit asteroid a ten by dopadl na území jiného státu, onen postižený stát by mohl požadovat kompenzaci. Podle mezinárodního práva nesmí být škoda napáchána na nevinném přihlížejícím a stát, který by odklonil asteroid, by tedy byl považován za vinného a musel by poškozené zemi poskytnou kompenzaci.

Pád asteroidu odkloněného či napůl zničeného nukleární zbraní – nebo jiným způsobem – by mohl způsobit škodu, kterou by daná země mohla interpretovat jako útok nukleární zbraní, poukazuje Seth Baum, exekutivní ředitel think-tanku Global Catastrophic Risk Intitute, podle něhož by to mohlo vést k protiútoku – přičemž se dá předpokládat, že by byl veden nukleárními zbraněmi.

Použití nukleární zbraně k zničení či odvrácení asteroidu by dle odborníků též mohlo vést k masivnímu ozbrojování nukleárními zbraněmi, protože by to vyslalo signál, že ty jsou nezbytné pro ochranu občanů. Použití nukleární zbraně by tak podlomilo zásady nešíření jaderných zbraní.

A na druhou stranu, tyto zásady zamezují použití nukleárních zbraní v případě nutnosti ochránit se před pádem asteroidu. Aby tedy bylo možné použít nukleární zbraně proti asteroidu, je nejprve nutné změnit zákony, poukazuje Green.

Související

Více souvisejících

Jaderné zbraně asteroid Meteorit

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy