Čeká českou vědu revoluce? Hodnocení výzkumu se změní

Výše podpory z veřejných peněz pro české výzkumné organizace zřejmě nebude nově záležet pouze na počtu vědeckých výsledků, ale i na jejich kvalitě. Vyplývá to z vládní novely zákona o podpoře výzkumu, kterou dnes Sněmovna v první kole schvalování podpořila. Normu bude před dalším kolem projednávat sněmovní školský výbor.

"Efektivní hodnocení musí být komplexní, nemůže být zaměřeno jen na výsledky," uvedla vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Podpora by se podle ní měla stát skutečně motivačním nástrojem pro skutečně kvalitní a excelentní výzkum. Někdejší vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) normu podpořil. Podle něj je správné, aby se nehodnotil jen počet vydaných publikací.

Normu připravila vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace, podle níž jsou dosavadní pravidla nedostatečná. Poskytovatelé podpory například nemohou dostatečně rozhodovat o rozvoji jimi zřizovaných či financovaných výzkumných organizací.

Nynější hodnocení je podle rady založeno jen na hodnocení výsledků, nikoli na hodnocení celkového fungování organizace. Výše podpory je pevně stanovená jako podíl dosažených výsledků na výsledcích všech výzkumných organizací. Podle předkladatelů tak jeden vědecky hodnotný výsledek měl často nižší finanční efekt než několik méně kvalitních.

Zákon by měl podle rady stanovit základní požadavky - uložit povinnost provádět hodnocení či určit osobu, jež bude zodpovědná za přípravu metodiky hodnocení. Hodnocení by pak mělo být ponecháno na samotné metodice. Novela má být legislativním podkladem k novému systému hodnocení vědy, jež je v Česku zaváděn postupně od roku 2017.

Novela má doplnit Informační systém výzkumu, vývoje a inovací o komplexnější sledování výsledků velkých výzkumných infrastruktur. Dosud se v něm shromažďují jen údaje o výsledcích dosažených přímo infrastrukturami, ne však uživatelů, kterým výzkumné infrastruktury slouží na principu otevřeného přístupu.

Související

Anna Honzáková

První české vědkyně se prosadily mezi lékaři či historiky

K 11. únoru se váže Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který má mimo jiné upozornit na fakt, že i ženy jsou ve vědeckém světě nepostradatelné. Ještě počátkem minulého století však vědeckých pracovnic působilo velice málo, a to kvůli předsudkům zakořeněným ve společnosti, že se ženy ve vědě nemohou tak dobře uplatnit jako muži. Přesto se mnohé české ženy ve vědě zapsaly, a to na poli medicíny, přírodních věd nebo třeba historie a etnografie.

Více souvisejících

věda Alena Schillerová Pavel Bělobrádek Rada pro výzkum vývoj a inovace

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 2 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 2 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

V Gaze vládne plnohodnotný hladomor, tvrdí šéfka Světového potravinového programu

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy