Na Zemi se řítí mohutný asteroid, dopadnout může v září. Největší hrozba roku, varují vědci

V září tohoto roku by se Země mohla stát dějištěm katastrofy. Evropská kosmická agentura varuje (European Space Agency - ESA) varuje, že na ní může dopadnout asteroid, která má takřka velikost fotbalového hřiště.

Tento asteroid je znám jako 2006 QV89. ESA jej uvádí mezi 870 asteroidy, které představují nebezpečí pro Zemi, uvádí server USA Today. Momentálně je na čtvrtém místě seznamu objektů představujících riziko pro Zemi, ale na prvním, co se týče možného dopadu na Zemi tento rok.

EA sestavuje tento rizikový seznam na základě tzv. Palermské stupnice. Hodnoty měřítka menší než −2 označují události, pro které neexistují žádné pravděpodobné důsledky, zatímco hodnoty mezi −2 a 0 odkazují na situace, které si zaslouží pečlivé monitorování. 2006 QV89 má na Palermské stupnici hodnotu -3,63.

Se svými 40 metry je skoro tak velký jako fotbalové hřiště. Je tedy dvojnásobně větší než asteroid, který v roce 2013 vybuchl nad ruským městem Čeljabinsk. Uvolněná tlaková vlna odpovídající 30 až 500 kilotun TNT vyrazila okna tisíců budov do vzdálenosti 100 km a zranila přes tisíc lidí – především kvůli padajícím střepům.

 Vědci odhadují, že by 2006 QV89 mohl na Zemi dopadnout  9. září. Možnost dopadu je 1 ku 7 000, tedy 0,14%.

Vědci tedy příliš nepočítají, že by skutečně došlo k jeho pádu na Zem. Odhadují, že v září proletí ve vzdálenosti 6, 85 milionu kilometrů od Země. Pro srovnání, Měsíc je od Země vzdálen 384 400 km.

2006 QV89 byl poprvé spatřen v vesmírnou observatoří Catalina Sky Observatory v Arizoně v roce 2006. Nebylo to poprvé, co se objevil v blízkosti Země. Dvakrát byl v její těsné blízkosti v padesátých letech, jednou v šedesátých a sedmdesátých a dvakrát v osmdesátých. Ještě před rokem 2006 se objevil v roce 2003. Další blízký přístup po tomto roce vědci odhadují na rok 2032. 

Úkolem ESA a NATO je monitorovat vesmírnou oblohu a sledovat, zda se nepřibližují nebezpečné objekty. Minulý měsíc vesmírné agentury simulovaly pád asteroidu s cílem odhadnout, jakými způsoby by na něj mohly reagovat. Médii hodně citovaná simulace ukázala, že by se jim podařilo odklonit přilétající asteroid, ale za cenu jeho pádu na New York. Byla to však stále pouze simulace, která cíleně přehnala možné nebezpečí pádu asteroidu.

NASA též ve spolupráci s vesmírnou společností podnikatele Elona Muska, SpaceX, chystá ambiciózní misi, jejímž cílem je vyzkoušet možnost pomocí rakety zvrátit kurz přilétajícího meteoritu. Tato mise s názvem „DART" (Double Asteroid Redirection Test) by se měla uskutečnit v roce 2021.

Související

Asteroid mířící k Zemi

Zemi o víkendu těsně mine stometrový asteroid

Kolem Země proletí v těchto dnech asteroid o velikost 40 až 100 metrů a nejblíže Zemi bude v sobotu večer. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na Evropskou kosmickou agenturu (ESA). Ta zároveň uvedla, že naší planetě kvůli tomu nehrozí žádné nebezpečí.

Více souvisejících

asteroid Meteorit vesmir

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy