Zakažte špenát, volají vědci. Mají k tomu dobrý důvod

V populárním dětském seriálu Pepek námořník titulnímu hrdinovi po dávce špenátu výrazně narostou svaly. Němečtí vědci zjistili, že špenát skutečně zvyšuje lidem sílu. Může za to látka, která je podobná steroidům, tzv. ekdysteron. Vědci z Svobodné univerzity Berlín proto požadují jeho zařazení do seznamu zakázaných dopingových látek.

Vědci provedli 10 týdenní silový tréninkový program s 46 atlety, při kterém testovaly, jak daná látka ovlivnila jejich výkon. Zatímco některým účastníkům bylo dáváno placebo, jiní dostávali kapsle ekdysteronu, které byly ekvivalentní až 4 kg syrového špenátu denně.

U těch, kteří si vzali kapsle, se zvedla jejich síla třikrát více než u těch, kteří brali placebo, zjistila studia podpořená Světovou antidopingovou agenturou (WADA). „Naše hypotéza byla taková, že budeme svědky zvyšování výkonnosti, ale nečekali jsme, že to bude až tak velké,“ uvedla Maria Parrová z Farmaceutického ústavu Svobodné univerzity Berlín v rozhovoru pro rozhlasové stanice ARD a ARTE.

Výzkumníci navrhli WADA, aby látka byla přidána do seznamu dopingových látek. „Myslíme si, že pokud to zvyšuje výkon, pak by tato nespravedlivá výhoda měla být odstraněna," uvedla Parrová. Odborný orgán agentury zřejmě vydá rozhodnutí až poté, co prozkoumá, kolik sportovců tento doplněk používá, tvrdí stanice Deutsche Welle.

Norimberský expert na doping, Fritz Sörgel, řekl rozhlasové stanice Deutschlandfunk, že studie je „jen začátek“. Očekává, že bude provedeno více studií, které se zaměří na vlastnosti látek v dalších rostlinách.

Související

Juventus Turín.

Hvězdě Juventusu Pogbovi hrozí až čtyři roky bez fotbalu. Výskyt testosteronu se potvrdil

Juventus Turín se bude možná muset na následující až čtyři roky obejít bez své francouzské hvězdy Paula Pogby. Právě jemu byl totiž potvrzen doping v podobě testosteronu, jehož B vzorek měl po posledním testu pozitivní. Držiteli titulu mistra světa z roku 2018 pak kromě již zmíněného čtyřletého trestu hrozí i samotné ukončení spolupráce s turínským klubem.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

doping Německo potraviny jídlo sport

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy