Cigarety jsou radioaktivní a tabákové firmy to tajily!

Los Angeles - Cigarety kromě karcinogenů obsahují i silně radioaktivní prvek polonium-210, který způsobuje rakovinu plic a ohrožuje i lidi v okolí kuřáků. Tabákové firmy to vědí už od 50. let, ale dosud své zjištění úzkostlivě tajily. Informuje o tom iDNES.cz.

Tabákové firmy v 50. a 60. letech minulého století provedly celou řadu výzkumů, z nichž vyplynulo, že v cigaretách jsou kromě dvacítky karcinogenních látek obsaženy i dva velmi nebezpečné radioaktivní prvky: plutonium-210 a olovo-210. Přesto to nezveřejnily.Tyto látky se usazují v plicích a díky dehtu se z nich uvolňuje radioaktivní alfa záření, které zvyšuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou plic.Tabákové firmy to přitom ví už půl století. Vědci z University of California prostudovali celkem 27 dokumentů z té doby, jež nebezpečnost plutonia i olova dokládají. "Nejenže věděly o přítomnosti polonia, ale také o příčinné souvislosti mezi tímto radioaktivním prvkem a rakovinou," potvrzuje vedoucí studie, Hrayr Karagueuzian.Podle Karagueuziana a jeho týmu způsobují radioaktivní látky z cigaret 138 úmrtí na 1 000 kuřáků za 25 let. A tabákové firmy měly i informace, kolik záření se v plicích kuřáků uvolňuje. Proč o tom neinformovali veřejnost?Mohli by radiaci zabránit - ale nechtějí"Bylo to v době, kdy jsme se krčili pod stoly během nácviků pro případ jaderného výbuchu, doba, kdy si lidé budovali protiatomové kryty na zahradě," cituje iDNES.cz Cheryl Healtonovou, ředitelku American Legacy Foundation.Příčina tajení je jasná - kdyby výsledky studií zveřejnili, lidé by se vyděsili a mnoho z nich by přestalo kouřit. A tím by tabákové firmy poškodily samy sebe. Jenže problémem je, že mnoho lidí dodnes nemá ani zdání, že v cigaretách jsou radioaktivní prvky.Přitom kdyby chtěli, mohou výrobci tabákových produktů radiaci zcela eliminovat. Podle Karagueuziana mohou využít takzvané kyselé promývání, což je metoda, která většinu polonia z tabáku odstraní. Byla objevena už v roce 1980. Ale koncerny ji nevyužívají.Důvody pro odpor k "vyčištění" tabáku jsou hned dva. První je finanční - výrobci se vymlouvají, že je to příliš drahé. Ale podle vědců by odstranění polonia snížilo také vliv nikotinu. A ten by nepůsobil tak rychle, jak jsou kuřáci zvyklí.Proto se zdá, že radioaktivní prvky budou v cigaretách i nadále. Kuřáci by si však měli uvědomit, jak nebezpečný je kouř, který nejen vdechují, ale i vydechují. Žádný z nich asi nechce ohrozit své blízké a děti radioaktivními částečkami, které v něm jsou obsažené.

Související

Kouření, ilustrační fotografie

Cigarety a alkohol zdražují. Konsolidační balíček se dotkne i hazardu

Od dnešního dne dochází ke snížení limitu pro osvobození příjmů z hazardních her z aktuálních 1 mil. Kč na 50 000 Kč. Tato změna se bude vztahovat na výhry, které podléhají dani vybírané srážkou nebo jsou zahrnuty do dílčího základu daně. Konsolidační balíček se dotkne také trhu s tabákem a alkoholem.

Více souvisejících

cigarety radiace Kouření

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy