Galaxie Andromeda je podle vědců „kanibal“

Andromeda - Galaxie Andromeda se podle vědců rozšiřuje tím způsobem, že pohlcuje hvězdy z jiných galaxií. Zprávu o tom přinesla agentura Reuters.

Když mezinárodní tým vědců zmapoval galaxii Andromeda, objevil na jejích okrajích zbytky "trpasličích galaxií“. Dosud zde byla pouze hypotéza, že větší galaxie jsou obklopeny zbytky menších galaxií, jež pohltily. Nyní však astronomové při historicky prvním detailním výzkumu Andromedy pořídili snímky, jež dokazují, že galaxie opravdu roste právě tímto způsobem. Objevili totiž hvězdy, jež nemohly vzniknout uvnitř této galaxie.

Snímky pořízené při výzkumu dokazují tento hierarchický postup tvoření galaxií.

Astronomka Pauline Barmbyová z univerzity v Ontariu vysvětlila, že původ některých hvězd lze určit podle vzorců v jejich oběžných drahách. „Andromeda je natolik blízko, že lze zmapovat všechny její hvězdy. A když vidíte na jejím vzdáleném okraji velký shluk hvězd se stejnou drahou, víte, že tam nemohly být odjakživa,“ řekla.

Andromeda, která se nachází asi 2,5 milionů světelných let od Země se stále rozšiřuje.Vědci například zpozorovali několik hvězd náležících k menší galaxii Triangulum, jak se „natahují“ směrem k Andromedě. „Nakonec se tyto dvě galaxie možná úplně spojí,“ prohlásil astrofyzik Scott Chapman z Oxfordské univerzity.

„Ironicky, vznik i zánik galaxií jsou spolu ruku v ruce,“ vysvětluje.

Související

M51 - Whirlpool Galaxy deep field, autorem je Libor Richter z Tuchořic.

Dechberoucí krásná česká astrofotografie je M51 - Whirlpool Galaxy deep field

Snímek ze soutěže Česká astrofotografie měsíce, která je pořádána pod záštitou České astronomické společnosti, nás zavede do části oblohy, kde nám výhled do hlubokého vesmíru neruší na hvězdy bohaté oblasti roviny naší vlastní Galaxie. Budeme hledět do souhvězdí Honicích psů, na krásnou spirální galaxii M51, kterou nám tentokrát přinesl astrofotograf Libor Richter.
ID2299

Astronomové poprvé pozorovali umírající galaxii

Astronomové poprvé pozorovali, jak "umírá" galaxie ve vzdáleném vesmíru. Vědci z Evropské jižní observatoře (ESO) zachytili stopy vzdálené galaxie, která rychle ztrácí schopnost vytvářet nové hvězdy, informovala agentura AFP. K pozorování použili observatoř ALMA, jež je umístěná v Chile. Světlo z galaxie putovalo k Zemi zhruba devět miliard let.

Více souvisejících

Galaxie vesmir

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Zdroj: David Holub

Další zprávy