Dnešní Einstein, geniální vědec Hawking slaví 70. narozeniny

Praha - Stephen Hawking, fenomenální britský fyzik a matematik, který proslul svými teoriemi v různých oborech kosmologie, oslavuje v neděli 70. narozeniny.

Navzdory vážnému onemocnění, které ho postupem času upoutalo na invalidní křeslo, se stal jedním z nejvýznamnějších vědců moderní éry. Stephen Hawking se narodil 8. ledna 1942 v Oxfordu. Rodiče se tam přestěhovali z Londýna krátce před jeho narozením, aby se vyhnuli následkům bombardování města během druhé světové války.

O dvacet let později Hawking dokončil Oxfordskou univerzitu a zahájil kariéru teoretického fyzika a matematika.

V pouhých 21 letech, krátce před první svatbou, mu byla diagnostikována amyotrofická laterální skleróza – druh postižení motorických neuronů, kvůli němuž je zcela ochrnutý. Menší hybnost zůstala jen na jeho ukazováčku na pravé ruce. S jeho pomocí ovládá počítač.

V mládí vesloval a jezdil na koni, ale nervové onemocnění pohlcovalo jeho tělo rychle: zatímco ve 21 letech ještě chodil, byť při chůzi kulhal, ve třiceti již byl upoután k vozíku.

V roce 1985 navíc Hawking onemocněl zápalem plic a musel podstoupit tracheotomii. V jejím důsledku ztratil schopnost mluvit. Dobře slyší, ale se světem komunikuje pomocí speciálního počítače, který syntetizuje lidskou řeč.

Hawking šéfuje ústavu aplikované matematiky a teoretické fyziky na univerzitě v Cambridgi, kde se zabývá studiem vesmíru. V roce 1974 se stal členem londýnské Královské společnosti. Po třicet let nosil titul lukasiánského profesora matematiky Cambridgeské univerzity, který před 300 lety náležel Isaacu Newtonovi.

Na počátku 70. let Hawking začal analyzovat jevy, které provázely zrození vesmíru. Studoval černé díry a došel k závěru, že při obvyklém procesu evoluce hvězd vznik černých děr s hmotností menší než tři hmotnosti Slunce není možný. Hvězdy s nižší hmotností, než je uvedená, se mění v bílé trpaslíky nebo v neutronové hvězdy.

V roce 1988 Hawkingovi vyšla kniha Stručná historie času, která se stala bestsellerem. V této populárně naučné publikaci vědec vysvětlil své hlavní teze. Publikoval však i dál, v roce 1993 mu například vyšla kniha Černé díry a budoucnost vesmíru, v roce 2001 Vesmír v kostce a o dva roky později Ilustrovaná teorie všeho. Spolu se svou dcerou Lucy napsal před několika lety knížku pro děti Jirkův tajný klíč k vesmíru.

Hawking i přes svou fyzickou indispozici přednáší. Zadává text do počítače a přehrává ho větu po větě.

V dubnu 2007 si splnil své dlouholeté přání a vyzkoušel si stav beztíže ve speciálně zkonstruovaném letadle Boeing 727 společnosti Zero Gravity.

S první manželkou Jane má Hawking tři děti. Žili spolu 26 let, ale manželství se rozpadlo, protože se vědec zamiloval do jiné ženy – zdravotní sestry Elaine Masonové, která byla před Hawkingem vdaná za Davida Masona, vývojáře vědcova prvního "mluvícího" počítače. S ní se fyzik oženil v roce 1995. Ani druhé manželství mu však nevydrželo, podruhé se rozvedl v roce 2006.

Kromě geniálního teoretika představuje Hawking i populární ikonu. Objevil se například v kultovních kreslených seriálech Futurama a Simpsonovi, v nichž svou postavu sám namluvil. Postava jednoho z nejváženějších fyziků současnosti upoutaného ke kolečkovému křeslu se objevila i v několika dílech seriálu Griffinovi.

Související

Ilustrační foto

Je dražší dinosaurus, nebo královnin rolls-royce? Letos se dražily pozoruhodné věci

Miniaturní kamínky z Měsíce, mapka lesa z dětské knihy či kolečkové křeslo zemřelého génia - to vše přitáhlo letos velkou pozornost do aukčních síní celého světa. Majitelé nabízeli v dražbách pozoruhodné věci, mezi nimiž byla i kostra dinosaura nebo rolls-royce královny Alžběty II. Aukcí poutajících mimořádný zájem bylo tento rok více než jindy, uvedl web americké televizní stanice CNN.

Více souvisejících

Stephen Hawking

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 54 minutami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Bude von der Leyenová nadále v čele EK? Frakcím vadí jedna věc

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová si musí spočítat, koho v Evropském parlamentu požádá o podporu v jejím úsilí o obhajobu postu. Její domovská Evropská lidová strana ji jistě podpoří, socialisté ale mohou z této podpory ustoupit. Leyenové totiž nevadí spolupráce s pravicovou italskou premiérkou Giorgií Meloniovou, což je pro levicové S&D zcela logicky nemyslitelné. Variantou tak je podpora Zelených, programy EPP a této frakce ale nemohou být odlišnější. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ukončila vyšetřování střelby na FF UK. Případ je odložen

Policie ukončila vyšetřování prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a případ odložila. Informovalo o tom dnes Městské státní zastupitelství v Praze na sociální síti X. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy