Experti se děsí podzimu: Vypukne obrovská epidemie, lék neexistuje

Stockholm - Nový virus ptačí chřipky H7N9, který byl objeven v Číně a který si už vyžádal přes 40 mrtvých, by se mohl na podzim rozšířit po celém světě. Tvrdí to švédští vědci, na které se odvolává tamní portál The Local. Virus v některých případech odolává i lékům jako je Tamiflu, které se používají proti chřipce u lidí.

"Virus je podle všeho pro lidstvo nový. Postižena by mohla být celá světová populace, pokud nabere na síle," upozornila Annika Lindeová ze švédského Institutu pro kontrolu nakažlivých nemocí (SMI). Podle ní by se tak mohlo stát už na podzim.

Virus, který se objevil v Číně, je variantou ptačí chřipky. První případy zdravotnické úřady zaznamenaly letos. H7N9 způsobuje vážné infekce dýchací traktu. Odborníci u tohoto viru prozatím neprokázali, že se může šířit z člověka na člověka, několik případů ale vyvolalo pochybnosti. Vědci varovali, že by virus mohl zmutovat.

Chřipkový kmen se vyznačuje vysokou mírou úmrtnosti mezi nakaženými. Podle záznamů Světové zdravotnické organizace (WHO) mu podlehlo nejméně 43 z více než 130 nemocných.

Nový kmen ptačí chřipky H7N9 se může přenášet mezi fretkami a za jistých podmínek by totéž mohl udělat i mezi lidmi. Vědci nakazili laboratorní fretky vzorkem viru H7N9 odebraným od člověka, který na tuto nákazu zemřel, a zjistili, že se virus rozšířil mezi fretkami, které byly s nakaženými v přímém kontaktu. Virus byl rovněž přenositelný vzduchem, ale tímto způsobem se nakazila jen jedna ze zkoumaných fretek.

Studie rovněž zkoumala prasata, která jsou považována za bližší lidem než fretky. Vědci zjistili, že vepři se virem nakazili, ale nákazu nepřenášeli mezi sebou. „Pokud by studie ukázala, že se jeden vepř snadno nakazil od jiného, pak bych byl mnohem znepokojenější," řekl Anthony Fauci, šéf amerického Národního ústavu pro alergie a infekční choroby.

Související

Ilustrační foto

Epidemie chřipky v Česku je poblíž svého letošního vrcholu

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se epidemie chřipky nachází poblíž svého letošního vrcholu. V minulém týdnu bylo v České republice 1901 případů nemocných na 100 000 obyvatel, s ještě vyššími čísly v některých krajích, jako je Jihomoravský, Pardubický nebo Karlovarský.

Více souvisejících

chřipka Ptačí chřipka H7N9 (nová) nemoci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy