VIDEO: Nejstrašnější predátor všech dob. Troufl si na tyrannosaura?

Green River (Utah, USA) – Paleontologové popisují svůj nový objev jako největší druh masožravého dinosaura, který kdy žil v Severní Americe. Podle vědců byl na úplném vrcholu potravinového řetězce před 100 miliony let, informuje server mirror.co.uk.

Tento predátor byl pojmenován „Siats meekerorum". Jméno „Siats" bylo zvoleno podle monstra-kanibala, které se vyskytuje v mytologii indiánů v Utahu. Není zatím zcela jisté, zda Siats meekerorum vymřel dříve, než se pánem jurského světa stal Tyrannosaurus Rex (T-Rex).

Fosílie, která byla nově objevena v Utahu, ukazuje, že predátor měřil 12 metrů a vážil sedm tun. Doktorka Lindsay Zanno ze Státní unverzity v Severní Karolíně, která vede tým palentologů, k nálezu říká, že na Zemi žili ještě větší dinosauři (např. druh Iguanodon), ale šlo o býložravce. Další paleontolog Peter Makovicky dodává, že T-Rex, alespoň ten, který žil před 98 miliony let, byl o něco menší, vážil méně než 7 tun.

„Siats meekerorum pravděpodobně nelovil tyrannosaury. Proč shánět k obědu menšího rychlého masožravce se zuby a drápy, když můžete mít líného obra, který požírá rostliny," říká s nadsázkou Zanno.

Siats je řazený nejblíže k čeledi carcharodontosaurů. Tato skupina pravěkých dravců nejspíše držela tyrannosaury dlouhou dobu v šachu. Až po jejich vymření, se králem stal světoznámý T-Rex.

Související

Lidé

Výzkum z území Čech přinesl překvapivé poznatky o migraci v pravěku

Překvapivé poznatky o migraci v pravěké Evropě přinesl výzkum genomů 271 lidí žijících na území Čech před 7000 až 3500 lety. Kosterní pozůstatky studoval německo-český tým. Výsledky svědčí o nejméně třech dosud neznámých migračních vlnách, informovali zástupci Akademie věd ČR (AV) v tiskové zprávě.

Více souvisejících

pravěk Dinosauři

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

Sebeobrana není eskalace, ale základní právo, prohlásil Stoltenberg po Orbánově kritice

Sebeobrana není eskalace, ale základní právo, řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pátek v souvislosti s diskusí, zda může ukrajinská armáda útočit na cíle na území Ruska zbraněmi, které jí dodal Západ. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy